I. Šimonytė: pasitikėjimo Vyriausybe klausimu aš laikyčiau balsavimą dėl biudžeto

Premjerė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad balsavimą dėl 2023 metų biudžeto bus galima vertinti ir kaip balsavimą dėl pasitikėjimo jos vadovaujamu Ministrų kabinetu.

Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-03 09:17

„Pasitikėjimo Vyriausybe klausimu aš laikyčiau turbūt balsavimą dėl biudžeto“, – LRT radijui sakė premjerė ir pridūrė, kad konservatorių stovykloje aštrias diskusijas sukėlęs PVM lengvatų klausimas, kurį palaiko Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas, gali įnešti sumaišties.

„Pasitikėjimo Vyriausybe klausimu aš laikyčiau turbūt balsavimą dėl biudžeto. Faktas tas, jeigu Seimas priims PVM lengvatų pratęsimą ir išplėtimą neatsižvelgdamas į Vyriausybės nuomonę – tai turės pasekmių taip pat ir biudžetui. Tai keičia Biudžeto rodiklius ir Vyriausybė į tai turės reaguoti. Tuomet gali susiklostyti tokia situacija, kad patikslintas biudžetas, pavyzdžiui, Seimui pasirodys nepriimtinas. Bet čia jau toks išvestinis mąstymas. Tikrai nemanau, kad tai yra toks klausimas, kuris būtų Vyriausybei kažkokiu būdu kertinis arba lemiamas“, – LRT radijui sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, pasitikėjimą Vyriausybe rodo būtent balsavimas dėl biudžeto.

„Balsavimas dėl biudžeto, mano supratimu, yra turbūt vienas iš pagrindinių balsavimų kokie apskritai būna parlamentuose“, – pažymėjo ji.

Iki šiol, sakė premjerė, visi jos vadovaujamos Vyriausybės biudžetai buvo priimti. Todėl, svarstė I. Šimonytė, jei Seimui balsuojant dėl 2023 m. biudžeto projekto susiklostytų kitokia situacija – išvadas veikiausiai reikėtų padaryti ir dėl dabartinės valdančiosios daugumos.

„Jeigu šitas biudžetas būtų nepriimtas, žinoma, kad iš to reikėtų daryti tam tikras išvadas. Žinoma, klausimas, dėl ko (biudžetas – ELTA) būtų nepriimtas... Bet jeigu tai parodytų, kad nebėra Seime daugumos – reiškia Seime turi formuotis kažkokia kita dauguma“, – sakė premjerė.

Valdančiųjų konservatorių stovykloje kilo diskusijos dėl 2023 m. biudžeto. Nesutarimus sukėlė BFK pritarimo sulaukęs įstatymo projektas, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Į tai, kad konservatoriams priklausantis BFK pirmininkas M. Majauskas palaiko su Vyriausybe nesuderintus projektus aštriai sureagavo TS-LKD struktūros. Jos pareikalavo M. Majauską atsitraukti nuo šios iniciatyvos. Kitu atveju, tvirtina partijos organai, politikui gresia netekti BFK pirmininko posto ar net narystės partijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.