M. Majausko ir konservatorių partijos konfliktas drebina Vyriausybės pamatą: kursto kalbas ir dėl I. Šimonytės ateities

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko grumtynės su partijos vadovybe nesiliauja, bet konservatoriai nedrįsta prognozuoti, kas pirmas paliks kovos ringą.

 Patys konservatoriai taip pat neatmeta teorinės galimybės, kad ši konfliktinė situacija gali baigtis bent Vyriausybės griūtimi.<br> lrytas.lt montažas.
 Patys konservatoriai taip pat neatmeta teorinės galimybės, kad ši konfliktinė situacija gali baigtis bent Vyriausybės griūtimi.<br> lrytas.lt montažas.
 Vis garsiau užsimenama apie Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos griūtį. Apie tai šią savaitę jau prakalbo ir Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.<br> lrytas.lt montažas.
 Vis garsiau užsimenama apie Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos griūtį. Apie tai šią savaitę jau prakalbo ir Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.<br> lrytas.lt montažas.
M.Majauskas nusiteikęs ryžtingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas nusiteikęs ryžtingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas nusiteikęs ryžtingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas nusiteikęs ryžtingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas nusiteikęs ryžtingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas nusiteikęs ryžtingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-03 08:01, atnaujinta 2022-11-03 11:21

Europos audito rūmuose Liuksemburge kėdės troškęs, bet negavęs M.Majauskas gali prarasti ir BFK vadovo postą.

Konservatorius toliau nepaiso vis griežtėjančių partijos vadovybės reikalavimų atsiimti savo parašą po siūlymu neterminuotai pratęsti lengvatinį PVM taikymą maitinimo paslaugoms, meno, kultūros ir sporto renginiams.

Šiuo siūlymu M.Majauskas smarkiai pykdo Vyriausybę, bet kol kas nepavyksta jo sutramdyti.

Praėjusią savaitę įspėjamuosius signalus BFK vadovui pasiuntė ir partijos Politikos komitetas, bet, regis, ultimatumai maištininkui nė motais.

Pasekmės gali būti skaudžios

M.Majauskui artimi šaltiniai „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad politikas yra išsigandęs, bet supranta kelio atgal jau neturįs, tad greičiausiai laikysis iki galo ir savo pozicijos neišsižadės.

Kita vertus, konservatorių vadovybei artimi šaltiniai taip pat tikina, kad nuolaidų dėl PVM lengvatų maitinimo paslaugoms jau padariusi Vyriausybė daugiau trauktis irgi neketina.

Ši kaktomuša esą gali baigtis tuo, kad M.Majauskas ne tik gali netekti BFK pirmininko posto, bet ir bus priverstas trauktis iš partijos bei jos frakcijos Seime.

Tiesa, toli pažengęs konfliktas gali turėti ir skaudesnių pasekmių.

Vis garsiau užsimenama apie Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos griūtį. Apie tai šią savaitę jau prakalbo ir Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Beje, kai kurie „laisviečių“ atstovai jau tapo ne tokie kategoriški dėl mokestinių lengvatų. Antai anksčiau PVM lengvatą maitinimo paslaugoms rėmęs Laisvės partijai atstovaujantis BFK narys Vytautas Mitalas naujausio komiteto siūlymo jau nepalaikė.

Ieško, kaip išsaugoti veidą

Patys konservatoriai taip pat neatmeta teorinės galimybės, kad ši konfliktinė situacija gali baigtis bent Vyriausybės griūtimi.

Tokias kalbas kursto ir gandai apie premjerės Ingridos Šimonytės norą trauktis iš posto vos tik bus priimtas kitų metų biudžetas. Tiesa, pati politikė konservatoriams apie tokią galimybę dar esą nėra niekaip užsiminusi.

I.Šimonytė taip pat nepasakė, ar mato galimybių Vyriausybei ir Seimui pasiekti kokį nors kompromisą dėl PVM lengvatos restoranams, sporto klubams ir renginių organizatoriams.

Vis dėlto kompromiso jau bandoma ieškoti. Kai kurie dešinieji patys imasi įvairių iniciatyvų glaistyti nesutarimus tarp M.Majausko ir partijos vadovybės.

„Raginame Mykolą atsitraukti bent žingsnį atgal ir ieškoti keliuko grįžti į autostradą, bet kol kas nepanašu, kad jis tam nusiteikęs. Vis dėlto dar yra tikimybė, kad jis atsitrauks paskutinę minutę“, – „Lietuvos rytui“ sakė vienas įtakingas konservatorių atstovas.

Savo ruožtu partijos vadovybė esą irgi ieško išeičių, kaip parlamentaras galėtų išsaugoti veidą. „Siūloma prie PVM lengvatos sugrįžti ir apsispręsti pavasarį, kai bus tikslinamas biudžetas. Tai leistų M.Majauskui iš šios situacijos išeiti garbingai, nors ir pralaimėjus kovą“, – sakė šaltinis.

Manoma, kad biudžeto patikslinimo kitąmet greičiausiai nepavyks išvengti. Tiesa, patys konservatoriai neatmeta, kad pavasarį lengvatų restoranams, sporto klubams ir renginių organizatoriams klausimas gali būti ir neaktualus. Mat mažėjant elektros kainoms ši lengvata verslui gal nebus tokia gyvybiškai svarbi.

Kaip tam tikras kompromisas praėjusią savaitę nuskambėjo ir partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio pareiškimas, esą prezidiumo draudimas teikti su Vyriausybe nederintas iniciatyvas galioja tik galutiniam biudžeto projekto variantui, o iki tol siūlymai galimi.

Būtų prastas pavyzdys

Vis dėlto nemažai „Lietuvos ryto“ kalbintų konservatorių mano, kad kalbos apie sutarimo paieškas – tik akių dūmimas: traukinys esą per toli nuvažiavęs ir vargu ar įmanoma jį sustabdyti.

Net jeigu M.Majauskas ir liktų frakcijoje bei partijoje, jam gresia netekti BFK vadovo posto.

Kalbama, kad partinę drausmę jaukiantis M.Majauskas gali sulaukti ir kitokių sankcijų. Pavyzdžiui, jam gali būti užvertas kelias partijos sąraše kandidatuoti į Seimą ar Europos Parlamentą.

Dešinieji neoficialiai teigia, kad būtų pernelyg rizikinga leisti lengvai išsisukti juos šokdinančiam politikui, – tai esą būtų itin prastas pavyzdys ir kitiems konservatoriams, ir koalicijos partneriams.

Kokia bus atomazga?

Panašu, kad besišiaušiantis M.Majauskas didelio palaikymo bent jau Seimo frakcijoje neturi. Iki galutinio balsavimo turėtų atvėsti ir kiti lengvatų entuziastai dešinieji.

Dar iki šio balsavimo papildomais valdančiųjų balsais tikimasi sustiprinti ir BFK, kuriame opozicijos atstovai dabar turi persvarą.

Keisti komiteto sudėtį frakcijai pasiūliusio partijos Politikos komiteto vadovas Mindaugas Lingė „Lietuvos rytui“ teigė, kad tai daryti verčia pats gyvenimas.

Anot konservatoriaus, situacija, kai M.Majauskas komitete turi opozicijos palaikymą, pastarajam leidžia jaustis saugiai: „Opozicija tikrai pasistengs, kad šis serialas greitai nesibaigtų.“

M.Lingė užsiminė, kad greičiausiai BFK bus sustiprintas Užsienio reikalų komiteto, kuriame net ir pasitraukus Laimai Liucijai Andrikienei valdantieji išsaugos daugumą, sąskaita.

Tiesiai paklaustas, ar dar mato galimybę, kad ir vilkas liktų sotus, ir avelė sveika, M.Lingė pakartojo partijoje jau priimtus sprendimus, kurie esą labai aiškiai apibrėžia galimybių ribas.

„Konflikto atomazga priklauso nuo to, kokius dalyvavimo politikoje tikslus sau kelia M.Majauskas. Jei jis jau yra priėmęs sprendimus dėl kitokios veiklos, gali būti, kad laikysis iki galo. Jei dar norėtų sieti savo ateitį su politika ir partija, turėtume pamatyti ir jo elgsenos pokyčių“, – svarstė politikas.

M.Lingė taip pat linkęs abejoti, kad Vyriausybė dar kartą atsitrauktų dėl mokestinės lengvatos pratęsimo: „Bet koks Vyriausybės atsitraukimas nuo savo plano skatintų kitų interesų grupių lūkesčius ir juos būtų sudėtinga suvaldyti.

Toks atsitraukimas rizikingas ir kolegų atžvilgiu – taip sukuriamas nepageidautinas precedentas, kai galima nekreipti dėmesio į partijos institucijų priimtus sprendimus.

Aš nepritarčiau, jeigu būtų leidžiama šantažu išsimušti kokios nors naudos ir išvengti atsakomybės už savo pasirinkimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.