Kijevo lietuvė – apie tai, kodėl ukrainiečiai bijo pirmadienių ir kodėl kiaušiniai tapo „auksiniai“

Rusijos kariuomenei pažeidus apie 40 proc. Ukrainos šalies energetikos infrastruktūros, šalies gyventojai ruošiasi sunkiai žiemai be elektros ir vandens. Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova „Žinių radijo“ laidoje pasakojo, kaip šiuo metu atrodo gyvenimas daugiau nei pusmetį karo alinamoje valstybėje.

Karas Ukrainoje, Mykolajivas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mykolajivas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kijevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kijevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 1:39 PM

Prognozuoja naują pabėgėlių bangą

Kijeve gyvenanti Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė D.Makarova laidos metu pasakojo, kad jau kurį laiką ukrainiečiai baiminasi pirmadienių.

„Kaip pirmadienis, taip problemos. Jau tokia tradicija tapo – trečias ar ketvirtas pirmadienis pas mus toks juodas. Sakome, kad greitai labai nemėgsime pirmadienių, nes jie tokie tragiški, pavojingi“, – pasakojo D.Makarova.

Anot jos, kelis pirmadienius iš eilės rusų raketos ir dronai taikėsi į netoliese D.Makarovos namų, centriniame Kijevo rajone esančią elektrinę, tačiau vieną kartą pataikė į verslo centrą, kitą – į gyvenamąjį namą.

„Tas dronas, kuris greičiausiai skrido į elektrinę, pataikė į gyvenamąjį namą, žuvo penki žmonės. Mes sakome, kad žuvo šeši, nes jauna pora, kuri žuvo tame name, laukėsi. Jauna moteris, buvo šeštas nėštumo mėnuo“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Nors centrinis Kijevo rajonas kol kas liko ir su vandeniu, ir su elektra, aplinkiniai rajonai liko be jų.

„Mūsų centrinis rajonas kol kas laikosi, bet šiandien klausiau žinias, ir mums žada nelabai gerą perspektyvą. Pažeista 40 proc. visų mūsų elektrinių, o remontinių medžiagų trūksta.

Nors užsienio valstybės padeda, bet kai kur mūsų posovietinės technologijos neatitinka Europos, ir mes kai ko negalime pritaikyti.

Mums žada problematišką žiemą, nes viskas remsis į elektrą, o elektra yra siurbliai, surišti su vandentiekiu, su kanalizacija. Dideliems miestams bus labai didelė problema išgyventi.

Galvoju, kad vis dėlto žiemą bus pabėgėlių banga, žmonės su vaikais, naujagimiais stengsis išvažiuoti“, – įsitikinusi ji.

Tiesa, šildymas Ukrainoje kol kas įjungtas tik mokyklose ir ligoninėse. „Ir gamta yra už Ukrainą, nes tokio šilto rudens pas mus jau seniai nebuvo. Šiandien buvo penkiolika laipsnių šilumos, dar saulė išlenda ir pašildo. Kol kas namuose nešalta, šildymas dar nejungiamas“, – pasakojo ji.

Produktų kainos – iš fantastikos srities

Kijevas, anot D.Makarovos, jau ėmėsi elektros taupymo priemonių. Miesto gatvėse – tik labai blausus apšvietimas, metro dienos metu važinės didesniais laiko tarpais, o visas miesto troleibusų parkas keičiamas autobusais.

Tuo metu parduotuvėse maisto produktų ir vėl yra, tačiau jų kainos – itin išaugusios.

„Grįžome į tą pirmininį būvį, kuris buvo iki karo – tuščių prekystalių jau nėra, kaip buvo pirmomis karo dienomis.

Su produktais nėra problemos, bet kainos vidutiniškai pakilo nuo 50 iki 300 procentų. Neseniai pranešė, kad sugriauta didžiausia Ukrainos kiaušinių gamykla, todėl dabar kiaušiniai yra „auksiniai“, kiekvieną dieną jų kaina vis kyla.

Dabar dešimties kiaušinių dėžutė kainuoja apie tris eurus. Su mūsų sumažintomis algomis, nes ne visi dirba pilnu etatu, tai yra gana jaučiami dalykai.

Ypač pensininkams – yra tokių, kurie gauna penkiasdešimt eurų pensiją, tad tokios kainos yra iš fantastikos srities“, – pasakojo D.Makarova.

Nepaisant šių aplinkybių, lietuvių bendruomenės pirmininkė pastebėjo, kad nemaža dalis ukrainiečių vasarą sugrįžo į Kijevą – tai galima pastebėti ir iš padidėjusio automobilių kiekio mieste.

D.Makarovos teigimu, net ir prognozuojama sunki žiema neskatina ukrainiečių noro pradėti derybas su Rusija.

„Žmonės nėra linkę, kad būtų kažkoks susitarimas – jie sako, kad reikia kovoti iki galo, iki pergalės. Kalba, kad bet kokiu atveju peržiemos, nes daugelis turi sodus, kažkokius namelius, kuriuose galima pečių pasišildyti, malkomis pasikūrenti“, – nurodė ji.

Tuo metu tokios galimybės neturintys, anot jos, tikriausiai pasitrauks į Vakarų Ukrainą.

„Vakarų Ukraina ruošiasi žmonių priėmimui, meras ruošia logistinį planą išvykimui, jeigu bus sunki padėtis, žmonės bus agituojami persikelti, perlaukti sunkiausius mėnesius.

Mums žada mažiausiai dvi-tris savaites be elektros. Tai tik spėjimai, o kaip bus iš tikrųjų, niekas negali nuspėti“, – kalbėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.