Konservatorių nemalonę užsitraukusiam M. Majauskui – intriguojantys kolegų Seime pasiūlymai

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui, konservatoriui Mykolui Majauskui prieš partijos valią teikiant siūlymus dėl biudžeto, valdančiosios koalicijos partneriai svarsto, kad M.Majauskas tokiu būdu stengiasi būti išmestas iš partijos. Kalbama, kad partijos nemalonę užsitraukęs politikas jau sulaukė Laisvės partijos pasiūlymo prisijungti prie jų politinės jėgos.

Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas, Justas Džiugelis, Kazys Starkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas, Justas Džiugelis, Kazys Starkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 2:47 PM, atnaujinta Nov 8, 2022, 4:23 PM

Pats M.Majauskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ gauto Laisvės partijos pasiūlymo nepaneigė, tačiau tikino, kad jokių kitų politinių jėgų siūlymų šiuo metu nesvarsto.

Konservatorių partijos nemalonę M.Majauskas užsitraukė pasiūlęs neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo, kultūros ir sporto įstaigoms. 

Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

– Ar sutiktumėte su premjerės pozicija, kad balsavimas dėl biudžeto yra pasitikėjimo Vyriausybe balsavimas? – M. Majausko paklausė laidos vedėjas R. Paleckis.

– Be jokios abejonės, kiekvienais metais tvirtinant biudžetą yra sprendžiamas klausimas, ar Seimas pasitiki Vyriausybe, ar Vyriausybė turi mandatą tęsti darbus. Todėl kiekvieną kartą biudžeto priėmime yra skaičiuojamas kiekvienas balsas, ir partinė drausmė yra labai svarbi.

Kitas reikalas yra biudžeto derinimo procedūros, kada biudžeto projektas svarstomas komitetuose, Seimo salėje yra du biudžeto svarstymo etapai. Tuomet tų diskusijų ir balsavimų būna pačių įvairiausių, bet priėmimo stadijoje, jeigu visas biudžetas nebūtų patvirtintas, tai būtų klausimas, ar Vyriausybė turi pasitikėjimą. Šiuo atveju net neabejoju, kad Vyriausybė Seimo pasitikėjimą turi ir biudžetas bus patvirtintas.

Atkreipsiu dėmesį, dar šiandien Biudžeto ir finansų komitetas bendru sutarimu, dalyvaujant tiek pozicijai, tiek opozicijai, pritarė ateinančių metų biudžeto projektui.

– Jūsų, konservatorių partija yra priėmusi sprendimą neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nederintų siūlymų dėl biudžeto. Ar teikėte ką nors tokio, kas nesuderinta?

– Mano supratimu, partinė drausmė yra svarbus klausimas, ir to įgyvendinimas svarbus priėmimo stadijoje.

Svarstymo stadijoje Seimo nariai, kaip ir kiekvienais metais, registruoja siūlymus, ir mano siūlymas yra užtikrinti, kad ateinančiais metais mokesčiai smulkiam verslui nedidėtų – čia kalbame apie maitinimo sektorių, sporto, kultūros paslaugų sektorių, kuriam, jeigu nebūtų priimti atitinkami sprendimai, ateinančiais metais būtų pritaikyti didesni pridėtinės vertės mokesčio tarifai.

Tai gali reikšti, kad sąžiningas verslas užsidarys, o kiti pasitrauks į šešėlį.

– Mėginu suprasti, ar šis pasiūlymas yra derintas su Vyriausybe, ar ne?

– Aš jums jau atsakiau. Turėjome ne vieną diskusiją tiek frakcijoje, tiek Seimo komitetuose dėl ateinančių metų biudžeto projekto. Seimo nariai teikia siūlymus, įskaitant ir mane.

Mano siūlymas – kad mokesčiai nedidėtų. Vyriausybė pateikė savo matymą, BFK pateikė savo, kuris šiuo atveju skiriasi su Vyriausybės matymu.

– Kitaip tariant, veikiate labiau kaip Seimo narys, BFK pirmininkas, ir partijos nutarimai jūsų šiuo metu per daug nesaisto.

– Be jokios abejonės, kad saisto, partijos sprendimai yra svarbūs, partinė drausmė taip pat, bet jos aktualumas yra svarbiausias priėmimo stadijoje. Svarstymo stadijoje diskusijos dėl įstatymų, dėl biudžeto yra teikiamos tiek opozicijos, tiek pozicijos, tiek ir prezidento.

Tai yra natūralus procesas, kuris vykdavo visą laiką iki šiol, lygiai taip pat vyks ir toliau.

– Partijos priežiūros komitetas prieš savaitę jums rekomendavo atsiimti parašus dėl PVM lengvatų, kitu atveju kalba apie galimybę, kad neteksite BFK pirmininko posto, galbūt iš partijos net būsite pašalintas. Kaip reaguojate į šį sprendimą?

– Labai ramiai. Nuosekliai laikausi pozicijos, jog smulkiam verslui mokesčiai neturėtų didėti. (...)

– Šios pozicijos labai tvirtai laikosi ir Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė – ji net kalba apie galimą koalicijos griūtį, jeigu tos lengvatos nebus pratęstos. Ministras Simonas Gentvilas, laidoje „24/7“ paklaustas apie jūsų poziciją, sakė, kad jis girdėjęs, kad Laisvės partija siūlo jums prie jos prisijungti. Ar tai tiesa?

– Tikrai nenoriu diskutuoti apie jokius siūlymus. Šiandien mano pagrindinis darbas yra biudžeto priėmimas. Nesvarstau jokių pasiūlymų, stengiuosi dirbti savo darbą taip, jog biudžetas būtų priimtas kaip įmanoma greičiau, atliepiant plačios visuomenės poreikius.

– Kaip manote, kodėl jūsų kolega, koalicijos partneris, ministras S.Gentvilas sako, kad jis nesupranta jūsų elgesio šiame kontekste. Jam susidaro įspūdis, kad jūs sąmoningai norite, kad jus išmestų iš partijos. Ar tas įspūdis teisingas?

– Ne.

– Jūs norite toliau likti konservatorių partijoje, toliau dirbti su partija ir siekti visiems maksimaliai naudingo biudžeto?

– Jau atsakiau į jūsų klausimą, jog šiandien mano prioritetas yra biudžeto priėmimas, skiriu tam visą savo laiką. Tikiuosi, kad jis bus priimtas kaip įmanoma greičiau, kadangi svarbu užtikrinti, jog visuomenė būtų informuota, kokie mokesčiai laukia, koks pajamų padidėjimas laukia. Stengiamės, kad biudžetas būtų priimtas lapkričio mėnesį.

– Galite patvirtinti tai, ką S.Gentvilas kalbėjo – kad jūs sulaukėte siūlymo iš Laisvės partijos?

– Jau atsakiau, kad nediskutuosiu apie siūlymus. Jokių siūlymų nesvarstau, į Seimą atėjau su Tėvynės Sąjunga, šiandien dirbu BFK ir stengiuosi, kad biudžetas būtų priimtas atsakingai.

– Tai galima sakyti, kad tokio siūlymo nebuvo apskritai?

– Aš jums jau atsakiau į jūsų klausimą, labai tikiuosi, kad jį išgirsite.

– Konkrečiai neatsakote, ar buvo siūlymas, ar nebuvo?

– Nesvarstau jokių siūlymų, stengiuosi dirbti taip, kaip įmanoma profesionaliai, siekiant užtikrinti, kad biudžetas būtų priimtas.

– Tai, kad nesvarstote, nereiškia, kad tokių siūlymų nebuvo, ar ne?

– Kaip ir minėjau, esu gavęs ne vieną pasiūlymą, tačiau jokių siūlymų nesvarstau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.