M. Navickienė: apie 65 proc. asmenų su negalia patiria sunkumų savarankiškai gyventi

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Seimui pateikė Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymo projektą, kuriuo įgyvendinama europinė direktyva, kad kuo daugiau asmenų su negalia galėtų naudotis atitinkamais gaminiais ir paslaugomis, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 3:26 PM

„Lietuvoje tikrai dar matome daug problemų, susijusių su informacijos neprieinamumu. Apie 65 proc. asmenų su negalia, dėl aplinkos neprieinamumo, teigia patiriantys sunkumų savarankiškai gyventi, tai yra iš tikrųjų didelis procentas“, – pristatydama naują teisės aktą sakė M. Navickienė.

Pasak ministrės, 2020 metais Neįgaliųjų reikalų departamento užsakymu atlikta tyrimo dėl paslaugų prieinamumo ir gaminių tinkamumo visiems Lietuvoje gyvenantiems vartotojams analizė parodė, kad, teikiant paslaugas ar gaminant gaminius, paslaugų teikėjai ir gamintojai daugiausiai dėmesio skiria judėjimo negalią turinčių asmenų poreikiams, tačiau nevertinami kitas negalias, tokios kaip regos, klausos, pažinimo, psichosocialinės, turinčiųjų poreikiai.

M. Navicienės teigimu, europinė direktyva, kurios nuostatas turi įgyvendinti Lietuva, labai plati: „Tai apims įvairius išmaniuosius renginius, tokius kaip telefonai, kompiuteriai, skaityklės, kiti prietaisai, įskaitant naudojamus elektroninių ryšių paslaugoms audiovizualinei žiniasklaidai, taip pat savitarnos terminalus, elektroninių ryšių paslaugas ir pagalbą per trumpąjį 112 telefono numerį. Transportą, banko paslaugas, elektronines knygas ir elektroninę prekybą.“

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės, direktyvos įgyvendinimas bus naudingas verslui, ekonominės veiklos vykdytojams, nes visoje Europos Sąjungos vidus rinkoje bus suvienodinti konkretiems gaminiams ir paslaugoms taikomi prieinamumo reikalavimai, rašoma pranešime.

Kaip Seimo narius informavo ministrė, teikiamame projekte nustatomas institucinis mechanizmas – ministerijų funkcijos, politikos koordinavimo mechanizmas, rinkos priežiūros institucijos, numatoma, kokios institucijos teiks metodinę pagalbą.

Projekte taip pat siūloma nustatyti, kaip nagrinėjami vartotojų skundai, reglamentuojama atsakomybė, ekonominės sankcijos.

Kaip teigiama pranešime, projektui po pateikimo pritarė 103, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 4 Seimo nariai. Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Ekonomikos komitetas. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti gruodžio 8 d.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?