I. Šimonytė sureagavo į A. Skaisgirytės raginimus dėl vokiečių brigados: padirbėti reikės ne tik Vyriausybei, bet ir Prezidentūrai

Siekti sklandaus Vokietijos karių brigados dislokavimo Lietuvoje turi ne tik Vyriausybė, bet ir pati Prezidentūra, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Taip Ministrų Kabineto vadovė sureagavo į Prezidento Gitano Nausėdos patarėjos Astos Skaisgirytės raginimus Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministrams „pasiraitoti rankoves ir toliau dirbti tam, kad Vokietijos brigada atsirastų Lietuvoje“.

Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 9:13 AM

„Akivaizdu, kad tą klausimą, taip sakant, privedant iki galutinio rezultato, padirbėti reikės visiems. Padirbėti reikės ne tik Vyriausybei, bet taip pat ir Prezidentūrai, turint mintyje, kad Lietuvoje yra susiklosčiusi tokia tradicija, kad su kitų šalių premjerais bendrauja Lietuvos Respublikos Prezidentas ir, galiausiai, tai yra bendra atsakomybė pagal Konstituciją“, – ketvirtadienį Žinių radijui teigė Vyriausybės vadovė.

„Nederėtų taip pasakyti, kad mano reikalas yra tiktai pasirašyti dokumentą, o jau toliau jūs kažkaip ten, gerbiamieji, taip sakant, patarnautojai, išspręskite šitą problemą. Manau, kad šitą uždavinį turėsime išspręsti visi kartu – kartu su Vokietijos Vyriausybe ir Vokietijos politikais ir Vokietijos kariuomene“, – pabrėžė ji.

I. Šimonytė akcentavo, kad į ministrus nukreiptos šalies vadovo patarėjos replikos jau tapo „įprastu veikimo būdu“, kai nepatogiose situacijose Prezidentūra bando išvengti atsakomybės.

„Čia toks įprastas ponios Skaisgirytės veikimo būdas, kada nuo savęs atsakomybę bandoma nusimesti tada, kada iššūkis yra didesnis, o ją prisiimti tada, kada galbūt kažkoks rezultatas jau yra pasiektas“, – A. Skaisgirytės pasisakymą įvertino premjerė.

Ji dar kartą patikino, kad Vilnius ir Berlynas susitarė dėl nuolatinio Vokietijos karių brigados buvimo Lietuvoje, tačiau šiuo metu vyksta infrastruktūros kūrimo darbai.

„Aš būtent taip skaitau dokumentą kaip ir ponia Skaisgirytė, kad tai yra brigada, kuri turėtų būti Lietuvoje vietoje dislokuota. Ir tam aišku yra reikalinga infrastruktūra, kurią mes esame pasirengę kurti ir tam numatyti papildomas lėšas“, – užtikrino ji. Vyriausybės vadovė tvirtino, kad šiuo metu Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministerijos darbuojasi ir diskutuoja dėl praktinio brigados dislokavimo Lietuvoje įgyvendinimo, derinami techniniai žingsniai.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Berlyne viešint Gabrieliui Landsbergiui, Vokietijos diplomatijos vadovė Annalena Baerbock teigė, kad dalis vokiečių karių brigados budės gimtinėje, dalis bus Lietuvoje. Toks politikės pareiškimas vėl įžiebė diskusijas apie tai, koks sutarimas dėl brigados dislokavimo sąlygų iš tikrųjų buvo pasiektas tarp Berlyno ir Vilniaus.

Vyriausioji prezidento Gitano Nausėdos patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė teigė, kad girtis rezultatais dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje dar anksti. Pasak diplomatės, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas bei užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis negali atsipūsti – privalu intensyviai siekti, kad visi brigados elementai būtų perkelti į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.