Nevyriausybinės organizacijos aktyviai inicijuoja generatorių siuntas į Ukrainą: kasdien beveik 12 mln. žmonių yra be elektros

Dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje didžiajai daliai gyventojų likus be elektros energijos, Lietuvos nevyriausybinės organizacijos aktyviai inicijuoja elektros generatorių siuntas į skirtingas Ukrainos sritis. Raudonojo kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė pažymi, kad, turimais duomenimis, kasdien beveik 12 mln. ukrainiečių yra be elektros, todėl, jos teigimu, generatorių poreikis yra milžiniškas. Jai antrina ir šiuo metu į Lvivą išvykęs „Stiprūs kartu“ iniciatorius Edmundas Jakilaitis.

Ukrainos vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukrainos vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 9:23 AM

Anot jo, dieną kone visoje Ukrainos nėra elektros energijos, o vakarais – ji ir ribojama.

„Dabar esame Lvive, perdavėme pabėgėlių centrams ir kultūroms įstaigoms generatorius. Daugiausia perduota muziejams, kurie yra virtę daugeliu atveju tokiais daugiafunkciniais centrais, kur žmonės gali ateiti, gauti įvairiausią pagalbą“, – Eltai teigė „Stiprūs kartu“ iniciatorius.

E. Jakilaičio teigimu, šiuo metu „Stiprūs kartu“ organizacija kartu su Lietuvos nacionalinės dailės muziejumi į Ukrainą išvežė 70 generatorių, taip pat dalija ir dyzelinius šildytuvus bei daugiafunkcinius šviestuvus.

„Šviestuvai yra akumuliatoriniai – tai tokie įrenginiai, kuriais galima apšviesti patalpas ir taip pat gali veikti kaip krovikliai mobiliesiems telefonams, kaip akumuliatoriai, nuo kurių galima krauti telefonus, nes dieną visoje Ukrainoje beveik niekur nėra elektros energijos, tik kai kuriose įstaigose, o vakare elektra taip pat yra ribojama“, – pažymėjo E. Jakilaitis.

Be to, nevyriausybinės organizacijos „Stiprūs kartu“ ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus iniciatyva „Sušildyk Ukrainą“ yra užsibrėžusi tikslą per šią žiemą į Ukrainą nuvežti dar 2000 generatorių. E. Jakilaičio teigimu, skaičiuojama, kad siekio įgyvendinimui iš įmonių ir fizinių asmenų gali tekti surinkti apie 2 mln. eurų.

„Tai dabar turime tokį planą, dabar kaip tik esame Ukrainoje drauge su Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriumi Arūnu Gelūnu, keliaujame po objektus ir, pirmiausia, ne kiek dalijame generatorius, bet ir susipažįstame su įstaigomis tam, kad pasirinktume organizacijas, kurios yra pačios didžiausios ir kurios galėtų toliau užsiimti iš Lietuvos atvykstančių generatorių skirstymu pagal mūsų prioritetus“, – pasakojo „Stiprūs kartu“ iniciatorius.

„O mūsų prioritetai yra du – tai karo pabėgėliai, taip pat švietimo ir gydymo įstaigos bei, žinoma, kultūros įstaigos, kurios atlieka tokius daugiafunkcinio centro vaidmenis“, – pridūrė jis.

Raudonasis kryžius kitą savaitę į Ukrainą išsiųs dar 100 generatorių: kasdien beveik 12 mln. žmonių yra be elektros

Raudonojo kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė taip pat pažymi, kad organizacija nuolat bendradarbiauja su Ukrainoje esančiais kolegomis ir šiuo metu didžiausias poreikis yra elektrą gaminantys generatoriai. L. Lesauskaitės teigimu, šiuo metu organizacija yra įsigijusi 100 generatorių, kuriuos į Ukrainą ketiną išsiųsti jau kitą savaitę.

„Vienas iš pagrindinių poreikių, dėl ko jie kreipėsi, tai, kad iš tiesų reikia generatorių, kurie būtų pastatyti tam tikrose viešai prieinamose vietose ir žmonės galėtų ateiti, pasikrauti ryšio priemones, pasiskambinti artimiesiems ar, galų gale, sušilti, pasišildyti maisto“, – Eltai teigė L. Lesauskaitė.

„Tai generatorių trūkumas yra milžiniškas ir kiek dabar patys ukrainiečiai skaičiuoja, kokią turime informaciją, tai kasdien beveik 12 mln. žmonių yra be elektros“, – pridūrė ji.

Raudonojo kryžiaus atstovė pažymi, kad, siekiant operatyviai surinkti pinigus, nuspręstą paramą rinkti iš verslo įmonių. Anot jos, jau kitą savaitę generatorius ketinama išsiųsti į Kyjivą.

„Nusprendėme iš žmonių nerinkti, kad būtų greičiau surinktos lėšos, nupirkome šimtą skirtingo galingumo generatorių. Juos jau turime, jie yra šiuo metu Marijampolėje ir kitos savaitės pradžioje juos išsiųsime į Ukrainą Raudonojo kryžiaus kolegoms, kurie ten ir paskirstys, kur reikia tų generatorių“, – nurodė L. Lesauskaitė.

Be to, nors poreikis į Ukrainą siųsti generatorius yra didžiulis, L. Lesauskaitė teigia, kad kol kas Raudonasis kryžius analogiškos iniciatyvos neketina rengti. Pasak jos, susiduriama su generatorių trūkumo Europoje problema.

„Šiuo metu lėšų nerenkame, bet poreikis yra toks didžiulis, kad turbūt nuolatos galėtume juos siųsti. Bet kokia dar yra didžiulė problema ir iššūkis, kad apskritai visoje Europoje jau stinga generatorių ir visi stengiasi įsigyti juos ir siųsti į Ukrainą“, – kalbėjo Raudonojo Kryžiaus atstovė.

„Ir informavo tiekėjai, jei norėtume daryti dar vieną siuntimą, jis galėtų įvykti nebent sausį. Tai dabar žiūrėsime, ieškosime sprendimų, kaip greičiau padėti, nes šalčiai jau artėja“, – pridūrė ji.

Analogišką problemą įžvelgia ir E. Jakilaitis, vis tik, anot jo, bendradarbiaujant su didžiaisiais prekybos tinklais, nevyriausybinės organizacijos siekia rasti sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.