Iš separatistų užimto Luhansko sprukęs ukrainietis Lietuvoje vos išsaugojo paskutines savo santaupas: greitai atsidūrė areštinėje

Vykstant karui Ukrainoje ir Lietuvoje protingumo kriterijai gali būti aukščiau už įstatymo normas – Kauno apygardos teismas atmetė prokuroro reikalavimą be paskutinių santaupų palikti nuo rusų bėgusį ukrainietį.

 Luhanskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Luhanskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 9:57 PM

Vadinamojoje Luhansko liaudies respublikoje gyvenęs ukrainietis Oleksilas K. bėgti iš savo namų nusprendė netrukus po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rugsėjo 21 dieną paskelbė įsaką apie mobilizaciją į kariuomenę.

„Iškart supratau, kad galiu būti pašauktas į armiją ir priverstas fronte kovoti prieš saviškius. Negalėjau sau to leisti“, – teigė ukrainietis.

Po dviejų dienų vyriškis surinko visas savo per gyvenimą uždirbtas santaupas – 35 tūkst. JAV dolerių bei 2400 eurų ir išvyko iš Rusijos okupuoto krašto. Oleksilas K. nutarė bėgti į Lietuvą, nes čia anksčiau keletą kartų buvo, čia apsistoję ir keli jo bičiuliai tautiečiai.

Liepė greitai grįžti

Vyriškis kelionę pradėjo stabdydamas pakeleivingus automobilius, bet jį sulaikė Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnai, ėmė klausinėti, kur išsiruošė.

„Pamelavau, kad važiuoju pas draugus į Rusijos gilumą. Palinkėjo gero kelio, bet įspėjo, kad jei per tris dienas negrįšiu, būsiu įtrauktas į nepatikimų asmenų sąrašą“, – sakė Oleksilas K.

Ukrainietis, maršrutiniais autobusais ir traukiniu nusigavęs iki vieno Rusijos didmiesčio, internetu nusipirko lėktuvo bilietą į Kaliningradą. Iš ten patraukė Lietuvos link, o pasienio postą pasiekė pėsčiomis.

Rado krūvą pinigų

„Dar kartą pamelavau Rusijos pasieniečiams, kad einu į Lietuvą, nes noriu nusipirkti automobilį. Niekas manęs netikrino ir praleido“, – pasakojo vyriškis.

Tačiau Lietuvos muitininkai buvo kruopštesni. Jie iškart ėmė klausinėti, ar nevežami grynieji pinigai.

„Eilėje šalia manęs stovėjo keli įtartini vyrai ir aš pabijojau, kad jie išgirs, jog turiu nemažą sumą pinigų. Išsigandau ir muitininkams pareiškiau, kad nieko neturiu“, – sakė ukrainietis.

Bet atsakymas pareigūnams pasirodė netvirtas, jie dar sykį pakartojo klausimą. Tada Oleksilas K. iš rankinės ištraukė guma surištus 10 tūkst. dolerių ir pareiškė, kad tokios sumos nebūtina deklaruoti.

Bet tai muitininkų neįtikino – jie vyriškį nusivedė į atskirą kabinetą ir pradėjo kratą. Nelaukdamas, kol bus apieškomas, ukrainietis pats iš striukės kišenės ištraukė dar 25 tūkst. dolerių, 2400 eurų ir padėjo ant pareigūnų stalo.

Maldavo atiduoti valiutą

Iškart po to ukrainietis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, o pinigai paimti. Nežinia, kiek laiko būtų buvęs vyriškis įkalintas, jei ne Vilniuje apsistojęs jo tautietis. Jis į prokuratūros sąskaitą pervedė 5 tūkst. eurų užstatą, ir Oleksilas K. iki teismo buvo paleistas.

Išėjęs į laisvę ukrainietis surašė graudų prašymą – pripažino savo kaltę, tačiau maldavo, kad nebūtų konfiskuoti paimti pinigai – jo viso gyvenimo santaupos.

„Norėjau šiais pinigais padėti savo šeimai įsikurti Lietuvoje, kad jūsų valstybei nebūtume našta“, – rašė ukrainietis.

Vyriškis visiškai pripažino savo kaltę ir sutiko, kad ikiteisminis tyrimas būtų užbaigtas baudžiamuoju įsakymu.

Teisėjas rado argumentų

Bet Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Zeno Leonavičiaus pasiūlyta bausmė ukrainiečiui buvo griežta – skirti 5 tūkstančių eurų baudą ir valstybės naudai konfiskuoti visus rastus pinigus.

Prokuroras tvirtino, jog Oleksilas K. gerai žinojo, kad draudžiama per valstybės sieną nedeklaravus įvežti tokią sumą pinigų, nes anksčiau nekart lankėsi Lietuvoje, pirko automobilį. Z.Leonavičiui užkliuvo ir tai, kad mūsų šalyje ukrainietis anksčiau buvo baustas administracine tvarka už greičio viršijimą.

Bet prokuroro pareiškimą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas Audrius Meilutis vis dėlto rado argumentų padėti be santaupų galinčiam likti pažeidėjui.

„Susiklosčiusios objektyvios aplinkybės dėl karo ir okupacinių Rusijos veiksmų leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad per valstybės sieną gabenti pinigai nesusiję su neteisėta jų kilme ir nebuvo skirti kokiam nors neteisėtam tikslui įgyvendinti“, – teigiama teismo įsakyme.

Teisėjas nutarė paimtus pinigus grąžinti ukrainiečiui ir paliko tik prokuroro pasiūlytą 5 tūkst, eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.