Konservatorius šokiravęs M. Majausko planas – gerai apgalvotas, tačiau turi svarbų trūkumą

Pagaliau sužinojome, koks buvo tikrasis iš konservatorių partijos išmesto parlamentaro Mykolo Majausko planas. Visuomenė jau kelias savaites galėjo stebėti, kaip neinvestuodamas nė cento jis pradėjo savo rinkiminę kampaniją į Vilniaus miesto merus, sako ekspertai. Jie neatmeta, kad šis jo žingsnis – ir siekis pakerštauti.

Mykolas Majauskas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rima Urbonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rima Urbonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Benkunskas.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Benkunskas.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 1:46 PM, atnaujinta Dec 7, 2022, 4:25 PM

Iš partijos išmestas, o iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų galiausiai pats pasitraukęs M.Majauskas trečiadienį pranešė, kad ketina dalyvauti Vilniaus miesto mero rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas.

Buvę partijos kolegos neslepia, kad toks politiko manevras jiems buvo netikėtas, nors ir paaiškina, kodėl jis taip aktyviai maištavo prieš savus.

Mato keršto akciją

Politologė Rima Urbonaitė įsitikinusi, kad siekis kėsintis į sostinės mero kėdę greičiausiai gimė prieš kelias savaites, kai ypač sužibo konservatorių skriaudžiamos aukos vaidmenį prisiėmusio M.Majausko žvaigždė.

„Bandant ieškoti kažkokio racionalaus paaiškinimo, aš manau, kad šitas sprendimas yra priimtas ne vakar. Kitaip tariant, jis buvo priimtas kažkiek anksčiau ir būtent dėl tokio sprendimo M.Majauskas kėlė dramą ir kaitino temperatūrą Seime iki maksimumo“, – portalui lrytas.lt komentavo R.Urbonaitė.

Politologės teigimu, pastarieji jo žingsniai rodė, kad M.Majauskas bet kokia kaina troško dėmesio, o šiandieninė žinia paaiškino, kodėl. Žiniasklaidos lempų šviesoje spindėjęs politikas, anot jos, tapo net ryškesnis už patį konservatorių kandidatą į Vilniaus miesto merus Valdą Benkunską.

„Dabar M.Majauskas yra daugiau atpažįstamas, nei pats V.Benkunskas. Manau, jo planas, jeigu ne laimėti rinkimus, tai bent pabandyti įkąsti konservatorių kandidatui. Tame matyčiau šiokią tokią keršto akciją, ypač žinant, kad V.Benkunskas yra Priežiūros komiteto pirmininkas.

Natūralu, kad V.Benkunskui pakaišioti pagalius į ratus labai norėsis“, – svarstė pašnekovė.

Primename, kad V.Benkunskas vadovauja konservatorių Priežiūros komitetui, kurio sprendimu M.Majauskas buvo išmestas iš partijos.

„M.Majauskas nėra favoritas mero rinkimuose, bet pakaišioti pagalius į ratus jis gali. Šioje vietoje pamatysime, kaip suveiks jo išpopuliarėjimo ir konservatorių aukos efektas, tai yra įskaičiuota į planą“, – tvirtino ji.

Kaip didžiausią kliūtį M.Majauskui reikšmingai pakonkuruoti su kitais kandidatais politologė įvardijo finansinių ir žmogiškųjų išteklių stygių – jei nėra nei komandos, nei pinigų, nieko gero tikėtis esą neverta.

„Ko jis čia tikisi? Tikrai daugiau panašu ir bandymą išsišokti, tik ar nebus kartelė iškelta per aukštai?“ – klausė R.Urbonaitė, pridurdama, kad dėmesio šviesoje pabūti užsigeidęs M.Majauskas kol kas gali nesuvokti, kokia netvari ji yra.

Dar viena galima kliūtis politikui – jo nepatikimumas. Esą pamatę, kaip jis pasielgė su savo partija, galimi kandidatai į jo komandą supras, kad M.Majausku negalima pasitikėti.

„Tam tikra prasme aš vis dėlto galvoju, ar jis neprisišaudys sau į kojas. Ką mes matome, iš vienos pusės, taip, yra konservatorių aukos statusas, bet tie, kurie svarstytų bendradarbiavimą su M.Majausku, klausimas, ar jo netraktuotų kaip potencialios lapės vištidėje“, – svarstė ekspertė.

Ji atkreipė dėmesį, kad visos didžiausios politinės partijos turi savo kandidatus į merus, todėl neaišku, kieno balsų gali tikėtis pats M.Majauskas.

„Ko gali tikėtis M.Majauskas, tai susirinkti balsus tų partijų rinkėjų, kuriems jų partijų iškelti merai nelabai patinka. Manau, tikrai gali atsirasti vienas kitas konservatorių rinkėjas, kuriam nepatiks V.Benkunskas“, – prognozavo R.Urbonaitė.

Bando įgyvendinti savo ambicijas?

Savo ruožtu politologas Vytautas Dumbliauskas tikino, kad M.Majausko žingsnis savivaldos link jo nenustebino, mat Seimo narys be partijos – labai nereikšminga figūra, o buvusiam konservatoriui esą netrūksta ambicijų.

„Ši žinia nenustebino. Jis yra ambicingas žmogus, tikras politikas. Nenustebino, nes partija tikrai per žiauriai su juo pasielgė – tai kažkokie povandeniniai dalykai, mes jų nematome. Išmetimas iš partijos yra protu nesuvokiamas. Kažkas darosi Tėvynės Sąjungoje – tokį ryškų žmogų išmesti už nieką.

Turi būti kažkokia gilesnė priežastis“, – portalui lrytas.lt sakė V.Dumbliauskas.

Politologas neatmetė, kad kandidatuoti į Vilniaus miesto merus M.Majauskas nusprendė kerštaudamas buvusiems kolegoms – keldamas savo kandidatūrą, buvęs partijos narys atims dalį galimų konservatorių kandidato V.Benkunsko rinkėjų balsų.

„Kaip asmenybė M.Majauskas yra ryškesnis nei V.Benkunskas. Socialiniuose tinkluose matau klausiančius: „Kas tas Benkunskas?“. Tai rodo, kad jis yra labiau komandos narys, lyderių šešėlyje. Tokie žmonės partijai labai reikalingi, jie dirba, bet lyderiai sužavi rinkėjus“, – įvertino V.Dumbliauskas.

Nepaisant to, kad konservatoriai turi stiprų elektoratą Vilniuje, politologas pažymėjo, kad antrajame ture gali nelikti nei M.Majausko, nei V.Benkunsko.

„M.Majauskas yra ne Vilniaus miesto politikas, jis labiau žinomas kaip Seimo narys. Vis tiek reikia įdirbio miestui, kad būtų miesto politikoje dalyvavęs“, – įsitikinęs jis.

Primename, kad M.Majauskas Vilniaus miesto mero posto jau kartą siekė – 2015 metais politiką iškėlė TS-LKD, tačiau surinkęs 8,71 proc. rinkėjų balsų, M.Majauskas liko ketvirtas ir nepateko į antrąjį turą.

Ar M.Majausko dalyvavimas ką nors keičia?

Profesorius Mindaugas Jurkynas mano, kad M.Majausko pagrindinis taikinys Vilniaus mero rinkimuose bus liberalų bei konservatorių elektoratas.

„M.Majauskas siejamas su sprendimais, kurie susieti su konservatorių partija, o biudžeto priėmime jis palaikė Laisvės partijos idėją pratęsti PVM lengvatą maitinimo įstaigoms.

Tai tas ekonomiškai liberalaus ir galbūt kultūriškai liberalaus iš konservatorių partijos pašalinto politiko elektorato taikinys bus būtent konservatorių ir Laisvės partijos rinkėjai pirmuoju numeriu“, – Eltai teigė M.Jurkynas.

Todėl politologas akcentuoja, kad M.Majausko dalyvavimas Vilniaus mero rinkimuose kelia tam tikrą konkurenciją tiek konservatorių partijos, tiek ir abejų liberalų partijų kandidatams.

„Tai sudaro tam tikrą konkurenciją, bet viskas priklauso nuo to, kiek konservatorių ir Laisvės rinkėjai yra drausmingi, kiek jie rems savo partijos keltą kandidatą, o ne nepriklausomą kandidatą, kuris administracinės kažkokios patirties didelės neturi“, – sakė jis.

M.Jurkynas teigia, kad kol kas sunku prognozuoti, kiek realios M.Majausko perspektyvos patekti į antrąjį merų rinkimų turą. Visgi, politologas mano, kad kol kas politiko šansai yra mažesni nei V.Benkunsko ar T.V.Raskevičiaus.

„Apklausose jis dar nėra figūravęs iki šiol, tai sunku pasakyti, kokią paramą kas jam išreikštų. Aš įsivaizduoju, kad jeigu jam būtų išreikšta kokių nors politikų parama, tarkime, koks nors politikas nuspręstų nekandidatuoti ir pareikštų savo nuomonę kaip pritariančią M.Majauskui, tai jo šansai patekti į antrą turą galėtų būti didesni.

Dabar, sakyčiau, kad jo šansai vis tiek yra mažesni negu V.Benkunso, T.V.Raskevičiaus, jeigu tų partijų rinkėjai rems tuos kandidatus, kuriuos iškėlė tos partijos, o ne nepriklausomą kandidatą“, – sakė jis.

Politologas svarsto, kad apskritai nepriklausomam kandidatui sėkmingai sudalyvauti mero rinkimuose yra sunkiau nei partijos delegatui.

Tiesa, profesoriaus Tomo Janeliūno teigimu, M.Majausko įsitraukimas į rinkimus neabejotinai keis situaciją.

„Žinomo politiko įsitraukimas į rinkimus keis situaciją. Juo labiau, kad Vilniuje labai ryškių ir labai stiprių kandidatų į merus iki šiol neturėjome. Tik A.Zuokas yra ryškiausias ir žinomiausias kandidatas jau daugelį metų, dar ir buvęs meras, bet kitų partijų atstovai nėra tie, kurie būtų didžiulės žvaigždės.

Nei V.Benkunskas, nei liberalų abiejų partijų atstovai nėra tie, kurie būtų pačiose aukščiausiose politikų reitingų viršūnėse arba būtų gerai žinomi rinkėjams“, – Eltai sakė T.Janeliūnas.

„Tai M.Majauskas, aš manau, kad be abejo, įsitrauks į tą konkurencinę kovą gana reikšmingai. Ir tiek V.Benkunskui, tiek liberalių partijų atstovams, be abejo, kad bus rimtas konkurentas, aš tuo neabejoju“, – pridūrė jis.

Visgi, politologo nuomone, buvusio Vilniaus mero A.Zuoko situacijos rinkimuose, M.Majausko sprendimas nekeičia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.