Po trejų metų pertraukos – V. Putino vizitas Baltarusijoje: mato kelis tikslus

Pirmą kartą po trejų metų pertraukos Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį lankysis Baltarusijoje, kur susitiks su šios šalies prezidentu Aliaksandru Lukašenka. Politologas Vytis Jurkonis įvertino, ką gali reikšti toks žingsnis ir kokių pasekmių turėtume tikėtis.

V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vytis Jurkonis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vytis Jurkonis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-18 16:08, atnaujinta 2022-12-18 19:13

Turi kelis tikslus

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas V.Jurkonis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ svarstė, kad susitikimas suksis apie karą Ukrainoje ir tai, kaip „apmulkinti“ Vakarų valstybes.

„Abiem autoritarams aktualiausias klausimas yra karas Ukrainoje. Antras klausimas yra sankcijos – kaip jas apeidinėti. Jie anksčiau vienas kitam padėdavo sankcijas apeiti, dabar reikia derinti pozicijas kalbant su centrinės Azijos, Vidurio Rytų valstybėmis, Kinija.

Trečias klausimas – ruošti programą, kaip „mulkinti“ Vakarus. Tai susiję ir su sankcijomis, bet ir galimu dalies politinių kalinių paleidimu. Gali būti tam tikrų imitacinių veiksmų, pagąsdinimų, jog liko tik žingsnis iki galutinės Baltarusijos okupacijos, reikia Baltarusiją gelbėti. Organizuoti derybines aikšteles, ką jau matėme anksčiau“, – vardijo V.Jurkonis.

„Per V.Putino ir A.Lukašenkos susitikimą gali būti aptariami ir kai kurių Rusijos piliečių, kurie šiuo metu dėl politinių motyvų kali Baltarusijos teritorijoje, klausimai. Visai tikėtina, kad tai būtų vienas iš to susitikimų rezultatų, kuris būtų kaip kokia kregždė, rodanti Vakarams, kad mainų, derybų procesas dėl politinių kalinių jau prasidėjo“, – pridūrė jis.

Politologo teigimu, autoritariniai režimai paprastai nebūna labai kūrybingi ir naudojasi tais pačiais metodais, kurie kažkada suveikė. Vis dėlto, V.Jurkonis svarstė, kad Vakarai šiuo atveju jau yra mažiau imlūs Rusijos ir Baltarusijos veiksmams, lyginant su 2011 ar 2015 metais.

Tuo pačiu V.Jurkonis teigė nesureikšminantis trejų metų V.Putino vizitų Baltarusijoje pauzės.

„Apskritai bendravimas buvo intensyvus, nepaisant to, kad V.Putinas nebuvo atvykęs į Minską pats. Jie matydavosi reguliariai: kartais A.Lukašenka būdavo išsikviečiamas ant kilimėlio, kartais pats iniciatyvą rodydavo, nes reikėdavo daugiau injekcijų, subsidijų“, – įvertino politologas.

„Buvo ir pandemijos apribojimai, o tuo laikotarpiu V.Putinas buvo itin atsargus“, – priminė jis.

V.Jurkonis pripažįsta, kad A.Lukašenka galbūt V.Putinui ir nėra pats geriausias variantas – galbūt Rusija turi ir didesnių ambicijų Baltarusijoje, tačiau Kremlius turi priežasčių jį laikyti.

„Šiuo metu Kremlius puikiai supranta, kad bet koks pokytis kaimyninėse valstybėse gali turėti tam tikrą domino efektą. Nepaisant to, kad galbūt ir nėra didžiulės meilės A.Lukašenkai, kuris irgi neblogai manipuliuoja Kremliaus veikėjais, „išsimušinėdamas“ tam tikras preferencijas dujų ir naftos klausimais, bet dabar abi valstybės sėdi vienoje valtyje – sankcijų valtyje.

Baltarusijai sankcijos yra šiek tiek lengvesnės. Tad Vakarai turi dar priemonių, kaip spaudimą dar didinti, ir aiškiai komunikuoti, kad to puslapio dar neužvertė“, – sakė V.Jurkonis.

Trys esminiai reikalavimai

Kalbėdamas apie Baltarusijos ateitį pasibaigus karui Ukrainoje, V.Jurkonis pastebėjo, kad Baltarusija, lygiai kaip ir Rusija, turės būti deputinizuota.

„Tikiuosi, kad Ukrainos pusė supranta, jog be laisvos ir nepriklausomos Baltarusijos, mažų mažiausiai be Baltarusijos, kurioje nėra Rusijos karių ir karinių objektų, Ukraina negali būti saugi. Tikiuosi, kad Ukraina tai puikiai supranta, ir tai bus vienas iš taikos derybų klausimų“, – vylėsi jis.

Tuo metu pirmas dalykas, ką Vakarų valstybės dėl Baltarusijos gali padaryti jau šiandien, pasak V.Jurkonio, tai neužversti puslapio, kaip siūlo padaryti A.Lukašenka.

„Nepasiduoti imitaciniams veiksmams – nors dalis veiksmų bus realūs veiksmai. Matome, kad kai kurie politiniai kaliniai yra paleidžiami, tyliai, tvarkingai“, – kalbėjo politologas.

V.Jurkonis išvardijo tris esminius reikalavimus, kurie buvo, yra ir turės išlikti.

„Visų politinių kalinių paleidimas. Galimybė saugiai sugrįžti tiems žmonėms, kurie buvo priversti išvykti. Ir naujų ir nepriklausomų rinkimų organizavimas.

Tai yra trys dalykai, kurie buvo svarbūs ir 2020 metais. O tada yra klausimas, kas vyks su tais, kurie dalyvavo represijose, kokie bus skiriamieji ženklai, kurie žmonės turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn už savo visuomenės terorizavimą“, – kalbėjo V.Jurkonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.