Keisti P. Gražulio rankų manevrai ir pasiaiškinimas padėjo priimti sprendimą: balsavo už kitą Seimo narį

Seimo etikos ir procedūrų komisija pripažino, kad rugsėjo mėnesį parlamentaras Petras Gražulis balsavo už kitą Seimo narį – socialdemokratą Liną Jonauską – šiam nematant. Balsavimas už kitą Seimo narį gresia apkalta, todėl Seimo valdyba spręs, kaip elgtis toliau.

Petras Gražulis.<br>Lrytas.lt koliažas
Petras Gražulis.<br>Lrytas.lt koliažas
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Norkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Norkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 11:20 AM, atnaujinta Dec 23, 2022, 11:33 AM

Tiesa, šis klausimas Seimo etikos ir procedūrų komisijoje sukėlė nemažai diskusijų, nes iš filmuotos vaizdo medžiagos buvo sunku įžiūrėti, ką konkrečiai su savo rankomis darė P.Gražulis.

Priėmė sprendimą

Į Seimo etikos ir procedūrų komisiją dar rugsėjo mėnesį kreipėsi laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius, tvirtindamas, kad šių metų rugsėjo 15 dieną P.Gražulis balsavo už L.Jonauską, tvirtinant Seimo posėdžio rudens sesijos darbų programą.

Seimo etikos ir procedūrų komisija tuomet pradėjo tyrimą, peržiūrinėjo Seimo posėdžių salės vaizdo stebėjimo kamerų įrašus. Šią savaitę galiausiai buvo priimtas sprendimas, kad P.Gražulis iš tiesų paspaudė L.Jonausko balsavimo mygtuką.

„Norėčiau kreiptis į Seimo pirmininkę. Šios savaitės Seimo etikos ir procedūrų komisijos posėdyje buvo konstatuota, kad šių metų rugsėjo 15 dieną Seimo narys P.Gražulis balsavo už Seimo narį, L.Jonauską, tvirtinant Seimo posėdžio rudens sesijos darbų programa.

Norėjau paklausti, ar Seimo valdybai tai yra žinoma ir kokių žingsnių ji planuoja imtis, nes Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad balsavima suž kitą Seimo narį jam nedalyvaujant yra Seimo nario priesaikos sulaužymas“, – paskutiniame Seimo rudens sesijos posėdyje pasiteiravo laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen atsakė, kad šis faktas Seimo valdybai yra žinomas ir joje bus svarstoma, ką daryti toliau.

Po kurio laiko T.V.Raskevičius savo feisbuko paskyroje pranešė pats ketinantis kreiptis į Seimo valdybą, kad P.Gražuliui būtų pradėta apkaltos procedūra.

„Kitą savaitę kreipsiuosi į Seimo valdybą, kad Petrui Gražuliui būtų pradėta apkaltos procedūra. Kalėdos šiemet atėjo anksčiau“, – pasidžiaugė laisvietis.

Nesako, paspaudė ar ne

Pats P.Gražulis, kaip ir prieš tris mėnesius, taip ir dabar, neatskleidžia, ar paspaudė kito Seimo nario balsavimo mygtuką. Jis tikina nieko nesakysiantis, kol nepamatys vaizdo medžiagos.

„Daug kas ką gali pripažinti. Parodykit man video medžiagą, tada aš pasakysiu“, – pageidavimą išsakė P.Gražulis.

„Noriu pasakyti, kada už švietimo ministrę Sėjonienė balsavo ir visi Seimo nariai matė, ir ėjo prie mikrofono, sakė, kodėl balsavo, Seimas ir vadovybė nekreipė dėmesio. Deja, kiek aš žinau, jokios video medžiagos nėra, kad aš būčiau balsavęs už L.Jonauską“, – aiškino politikas.

Tiesa, P.Gražulis pridūrė, kad, kadangi Seimo posėdžių salėje balsavimų daug, esą pasitaiko ir klaidų.

„Žinote, mes balsuojame šimtą kartų ir daugiau per dieną. Dabar prieš pusę metų kur kas buvo... Aš tikrai nežinau. Aš šimtą kartų per dieną balsuoju, tikrai neatsimenu“, – išsisukinėjo parlamentaras.

Tos dienos įvykiai iš atminties išgaravo ir pačiam L.Jonauskui. Po kilusio skandalo jis aiškino, kad neprisimena, balsavo pats, ar ne.

„Tą dieną tikrai buvau, bet Petro už rankos tikrai nenutvėriau. Bet, jeigu Seimo narys nebūtų Seimo salėje, normalu, kad ir balsavimas būtų neįmanomas, o kortelės duomenys rodytų, jog pats Petras už save balsavo. Šioje vietoje, man atrodo, kad visko galėjo įvykti, galėjo ir neįvykti. Sunku pasakyti.

Seimo etikos ir procedūrų komisija, matyt, išsiaiškins, atsuks įrašą. Bet suklysti galima buvo ir taip, kad, kadangi esame kaimynai, Petras galėjo į mano vietą atsisėsti. Sunku pasakyti, kaip ten įvyko, bet už rankos Petro nenutvėriau, kaltinti neturiu dėl ko“, – aiškino L.Jonauskas.

Ką parodė vaizdo įrašas?

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė portalui lrytas.lt teigė, kad, nors vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuotame įraše buvo sunku įžiūrėti, ar P.Gražulis tikrai prabalsavo už L.Jonauską, komisija visgi priėmė sprendimą, kad jis padarė nusižengimą.

Prie tokio sprendimo prisidėjo ir paties parlamentaro pasiaiškinimai.

„Išvada tokia: jis pažeidė Statuto 111 str. 4 dalį ir Valstybės politiko elgesio kodekso sąžiningumo principą. Per pačias kameras tiesiogiai buvo sunku įžvelgti, bet komisijos nariai vis tik priėmė sprendimą, kad jis tai padarė“, – sakė A.Norkienė.

„Matote, kamerą užstojo kėdės atlošas, bet didesnioji dalis komisijos narių vis tik įžvelgė, ką jis ten veikė ištiesęs ranką, ir pats Petras savo pasiaiškinime įdomiai buvo parašęs, kad, jeigu kažką ir padariau, labai atsiprašau, tai buvo netyčia“, – kalbėjo politikė.

Anot jos, įraše taip pat matosi, kad balsavimo metu L.Jonauskas buvo nusisukęs nuo balsavimo mygtuko.

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė pažymėjo, kad P.Gražulis kol kas sulaukė tik įspėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.