G. Nausėdai – aštrūs visuomenės klausimai: „Ar ramiai miegate, kurdamas tokią gerovės valstybę?“

Prezidentas Gitanas Nausėda, penktadienį tiesioginiame radijo eteryje atsakydamas į Lietuvos gyventojų klausimus, palietė ir daug kontroversijos visuomenėje keliančių temų. Jis pasisakė ir apie LGBT bendruomenę, ir apie savo santykį su itin prieštaringai vertinamu Lietuvos šeimų sąjūdžiu.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Už LGBT bendruomenei priklausančių asmenų teises aktyviai kovojanti medicinos mokslų daktarė, vaikų odontologė, LGBT vaiką auginanti mama Rasa Račienė gavo progą pasikalbėti su prezidentu Gitanu Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Už LGBT bendruomenei priklausančių asmenų teises aktyviai kovojanti medicinos mokslų daktarė, vaikų odontologė, LGBT vaiką auginanti mama Rasa Račienė gavo progą pasikalbėti su prezidentu Gitanu Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rasa Račienė<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Račienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-30 11:25, atnaujinta 2022-12-30 11:26

Pasak šalies vadovo, anksčiau rinkėjams duotas pažadas laikyti Prezidentūrą atvirą visoms visuomenės grupėms niekur nedingo, tačiau jis pabrėžė, kad įtempta darbotvarkė dažnai sudaro kliūčių labiau išgirsti kai kurias dėmesio prašančias grupes.

Duris atveria visiems

LRT radijas penktadienį sudarė galimybę klausimus prezidentui užduoti patiems klausytojams. Vienas iš jų šalies vadovo pasiteiravo apie jo požiūrį į LGBT bendruomenę – mat vos išrinktas G.Nausėda sakė, kad Prezidentūra bus atvira visoms visuomenės grupėms, tačiau iki šiol žinoma, kad G.Nausėda asmeniškai susitiko tik su LGBT vaiko mama, gydytoja Rasa Račiene. 

Tiesa, priešpriešą padidino ir tai, kad prezidento pranešimas buvo girdimas itin prieštaringai vertinamo „Šeimų maršo“ mitinge, o šalies vadovo atstovas Povilas Mačiulis išėjo pasikalbėti su priešiškai LGBT bendruomenės atžvilgiu nusiteikusiais veikėjais.

„Susitinkame tiek su visuomenės grupe, kuri galbūt pasisako gana kategoriškai LGBT teisių klausimu, susitikau ir su mama, ponia Račiene. Tikrai turėjome įdomų, prasmingą ir jaudinantį pokalbį su ja.

Aš susitikinėju su daugybe žmonių, grupių, ir kartais galbūt fiziškai nėra įmanoma su ta pačia grupe susitikti du, tris ar keturis kartus, nes prezidento dienotvarkė toli gražu yra ne tik susitikimai su visuomene, bet kartais tenka tiesiog savaitėmis važiuoti į užsienio vizitus, konferencijas, Europos Vadovų Tarybą.

Supraskite, kad ir prezidento darbotvarkė yra pakankamai įtempta, bet niekam durys Prezidentūroje nėra uždarytos. Manau, kad esu prezidentas, kuris ypatingai daug susitinka su įvairių pažiūrų ir institucijomis, ir žmonėmis“, – atsakė G.Nausėda.

Kitas klausytojas taip pat pasiteiravo, kodėl šalies vadovas „labai aiškiai proteguoja“ vieną religiją ir įtraukia ją į valstybės klausimų sprendimą – pavyzdžiui, LGBT teisių klausimus. Pasak klausytojo, iki šiol joks prezidentas taip nedarė.

Tačiau pats G.Nausėda su tokiomis mintimis nesutiko.

„Manau, kad neteisingas įspūdis susiklostė mūsų klausytojui. <...> Taip, aš konsultuojuosi, susitikinėju toli gražu ne tik su katalikų bažnyčios atstovais, bet ir su liuteronų bažnyčios hierarchais, stačiatikių cerkvės atstovais. Jeigu būtų ateistų organizacija, kuri turėtų labai aiškiai išreikštą institucinę formą, galimas dalykas, kad tikrai rastume ir laiko, ir noro susitikti ir su jų atstovais.

Katalikų bažnyčia išreiškia savo poziciją, bet kad ta pozicija darytų lemiamą įtaką man, kaip prezidentui, su tokia nuomone aš tikrai negali sutikti“, – LRT radijui tvirtino G.Nausėda.

Dėl Šeimų sąjūdžio miega ramiai

Praėjusiais metais nemažai visuomenės kritikos sulaukęs dėl dviprasmiškai šalyje vertinamo „Lietuvos šeimų sąjūdžio“ palaikymo, G.Nausėda tiesioginio eterio metu sulaukė klausytojo klausimo, ar vis dar palaiko santykius su šios organizacijos atstovais.

Prezidentas laidos metu patikino, kad su Sąjūdžio vadovais nesusitiko bent pusantrų metų, tačiau būsimų tokių susitikimų ateityje neatmeta.

„Labai sunku atsakyti į tokius klausimus, ar palaikau santykius. Kas yra santykių palaikymas? Ar mes skambiname vienas kitam telefonu ir sveikiname su Kalėdomis? Aš, kaip prezidentas, bendrauju ne asmeniškai, ne skambindamas telefonu, o susitikdamas su šioms organizacijoms vadovaujančiais žmonėmis, jų atstovais. Dariau tai praeityje, darysiu tai ir ateityje.

Konkrečiai su šio Sąjūdžio žmonėmis ar jų vadovais susitikti man neteko turbūt pastaruosius pusantrų metų“, – nurodė G.Nausėda.

Netrukus prezidentas sulaukė, kaip pats klausytojas nurodė, „nepatogaus klausimo“.

„Ar prezidentas ramiai miega, kurdamas tokią gerovės valstybę, kurios, kaip labai mažos šalies, viduje gyventojų dirbtinis supriešinimas, išdrąskymas pasiekia maksimumą? Būtų malonu pagaliau išgirsti atvirą valstybės vadovo atsakymą, kokiai ar kokioms kitoms valstybėms dirba, kurdamas tą gerovės valstybę kitoms valstybėms, o ne mūsų?“, – teiravosi radijo klausytojas.

Savo ruožtu G.Nausėda patikino, kad ramiai nemiega jau trejus su puse metų.

„Pirmiausiai, jeigu kažkas galvoja, kad tik prezidentas turi galvoti apie gerovės valstybę, nemiegoti dėl jos, tai – labai blogas įsivaizdavimas. Tikrai vienas žmogus čia situacijos pakeisti negali. Tai yra mūsų visų pareiga, noras, nes mes visi, tikiu tuo, mylime savo valstybę ir norime, kad joje gyventi būtų lengviau, paprasčiau. Viskas priklauso nuo visų mūsų – pradedant prezidentu ir baigiant gyventojais, kurie yra toli nuo politikos.

Todėl ar miegu ramiai? Nemiegu ramiai jau trejus su puse metų dėl įvairiausių priežasčių: dėl to, kad kartais problemos atsiranda pirmą valandą nakties ir tenka galvoti, kaip jas spręsti. Tai būna ir viešai skelbiamos, ir neskelbiamos problemos – apie tai aš nenoriu kalbėti“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Jokiai kitai valstybei nedirbau ir nedirbsiu, nes turiu tik vieną tėvynę, ir jos labui dirbsiu iki paskutinių savo dienų“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?