Arūnas Dumalakas. Kodėl aukštai paskraidę taikosi nutūpti?

2071 metais vyksiančiuose savivaldybių merų ir tarybų rinkimuose dalyvaus visi Seimo nariai ir didelė dalis europarlamentarų.

V.Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
W.Tomaszewskis.<br>T.Bauro nuotr.
W.Tomaszewskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-05 07:27

Žinoma, tai bus ne dabartiniai politikai, bet jų anūkai ar proanūkiai. Taip sakant, obuoliai, netoli nuo obels nuriedėję.

Tai ne iš piršto laužtas spėjimas, o tiksliais skaičiavimais paremtas teiginys. Juk per kiekvienus savivaldos rinkimus vien juose dalyvaujančių Seimo narių padaugėja dešimtimi.

Šiemet kovą vyksiančiuose rinkimuose varžysis 26 Seimo nariai, panorę būti merais ar tarybų nariais.

Kiekvienas jų, pasirinkęs savivaldą, valstybės kišenę paplonins 700 tūkst. eurų. Maždaug tiek kainuos surengti naujus Seimo nario rinkimus vienoje apygardoje, jeigu ten neliks tautos išrinktojo.

Bet nei politikų, nei rinkėjų piniginiai reikalai, regis, nejaudina.

Vis dėlto eiliniam piliečiui kirba klausimas: kodėl solidžius atlyginimus Europos Parlamente gaunantys tokie savo partijų patriarchai kaip V.Uspaskichas ar W.Tomaszewskis, kurie ilgą laiką garsiai plojo Rusijai, o galbūt ir iki šiol mintyse ploja, dar bandys drumsti vandenį ir būsimuose savivaldos rinkimuose sostinėje?

Kad vidaus ar net tarptautinėje politikoje prakutusių veikėjų pavardžių tarp kandidatų į savivaldos veikėjėlius nepadoriai daug, pripažįsta daugelis politologų.

Ir turi tam kelis paaiškinimus. Vienas jų – partijų kadrų šaltiniai labai riboti, todėl net į didmiesčių merus siūlomi apsamanoję europarlamentarai ar Seimo nariai, kurie tampa savo partijų vėliavnešiais.

Įžvelgiamas ir išskaičiavimas: galbūt Seime ar Europarlamente trynęsi politikai (V.Uspaskichas ar W.Tomaszewskis) nebesitiki būti perrinkti, todėl kabinasi bent į merų ar savivaldybių tarybų narių kėdes.

Tačiau tai tik išvedžiojimai, o tikri yra skaičiai. Jie liudija, kad savivaldos rinkimuose registravosi tris kartus mažiau politinių komitetų nei prieš ketverius metus. Buvo 97, liko 32.

Būtent į tokius komitetus susibūrę žmonės dar atnešdavo savivaldai ne partinio paklusnumo tvaiko, o gaivaus idėjų oro.

Tad ar ne tam Seimas priėmė Politinių organizacijų įstatymą, kuris sugriežtino reikalavimus komitetams, jiems tapo sunkiau įsisteigti ir veikti? Pašalinių niekur nereikia.

Pasirodo, kai kurioms partijoms arčiau širdies jau kelis dešimtmečius lietuvių sąmonę raudonai pudravę V.Uspaskichas ir W.Tomaszewskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.