Iškrapštyti iš posto A. Stončaitį sumanę valdantieji griebiasi paskutinio šiaudo: reiškia nepasitikėjimą

Seimo Antikorupcijos komisijai priklausantys valdančiųjų atstovai reiškia nepasitikėjimą šios komisijos pirmininku, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovu Algirdu Stončaičiu. Pareiškimas dėl nepasitikėjimo įgarsintas trečiadienį vykusiame komisijos posėdyje.

Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Stončaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Stončaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valentinas Bukauskas, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valentinas Bukauskas, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Lukas Savickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Lukas Savickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bronislovas Matelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 1:50 PM, atnaujinta Jan 11, 2023, 2:01 PM

Tokios priemonės teko imtis opozicijai nesutinkant deleguoti naujo komisijos pirmininko, valdantiesiems suabejojus A.Stončaičio reputacija ir skaidrumu.

Po pareiškimo tekstu pasirašė Eugenijus Gentvilas, Andrius Kupčinskas, Bronislovas Matelis, Vytautas Mitalas, Mindaugas Lingė, Jurgis Razma bei Andrius Vyšniauskas.

Valdančiųjų atstovai kitą savaitę organizuoja neeilinį Antikorupcijos komisijos posėdį šiam pareiškimui svarstyti.

Aidėjo perspėjimai

Dar net neperskaitytas pareiškimas Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje sukėlė chaosą.

Komisijai priklausantys valdantieji reikalavo, kad į darbotvarkę prieš kelias dienas įtrauktas pareiškimas eitų kaip pirmasis, o ne penktasis darbotvarkės klausimas.

Toks siūlymas įsiutino opozicijos atstovę Agnę Širinskienę, kuri valdantiesiems priminė, kad nuotoliniame posėdyje su politikais dalyvauja ir svarbūs įvairių institucijų atstovai, turintys pasisakyti pirmaisiais darbotvarkėje nurodytais klausimais, todėl nereikėtų gaišinti jų laiko ir papildomus klausimus apsvarstyti posėdžio pabaigoje.

„Jeigu tikrai valdantieji sugalvoja įdėti savo susigalvotus klausimus, susikvietę žmones ir institucijas, į pirmą vietą, aš nematysiu prasmės dalyvauti šiame posėdyje. Nemanau, kad mums reikia taikstytis su tokia betvarke, kokią jūs bandote padaryti Antikorupcijos komisijoje.

Didesnės nepagarbos žmonėms sugalvoti turbūt būtų neįmanoma“, – rėžė A.Širinskienė.

Penkiems valdančiųjų atstovams reikalavus jų klausimą svarstyti pirmuoju numeriu, o penkiems opozicijos – paskutiniuoju, komisijos pirmininko A.Stončaičio balsas lėmė pastarųjų pergalę.

Klausimų kilo po paviešintos informacijos

Klausimų dėl Antikorupcijos komisijos pirmininko reputacijos valdantiesiems kilo po to, kai naujienų portalas „15min“ publikavo tyrimą, kuriame teigiama, kad A.Stončaitis gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu.

Antikorupcijos komisijos nariai, valdančiosios koalicijos atstovai paragino A.Stončaitį pasitraukti iš komisijos pirmininko posto, tačiau demokratas nesutiko to padaryti.

Siekdamas išsiaiškinti visas situacijos aplinkybes, komisijos pirmininko pavaduotojas, konservatorius B.Matelis kreipėsi į saugumo tarnybas ir paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su jų pirmininko reputacija.

Tiesa, praėjusių metų pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), remdamasi valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymu, nurodė nesutinkanti išslaptinti medžiagos Seimo Antikorupcijos komisijos nariams apie šios komisijos pirmininką A.Stončaitį.

Toks atsakas neįtikino B.Matelio, kuris tvirtino manąs, kad komisijos nariams slapta informacija nepateikiama dėl to, jog A.Stončaitis vis dar gali būti specialistų akiratyje.

Anksčiau Valstybės saugumo departamentas (VSD) pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad komisijos pirmininkas turėjo leidimą dirbti su įslaptinta informacija ir neprivalėjo tikrintis poligrafu, tačiau valdančiųjų atstovų toks atsakymas neįtikino.

Savo ruožtu partijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis stebisi, kad po institucijų išaiškinimų konservatoriams vis dar kyla klausimų dėl A.Stončaičio atvejo.

Pasak politiko, VSD ir policijos departamentas atsakė taip, kad ir ypač kvailiems būtų aišku, kad šioje istorijoje padėtas taškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.