Teisingumo ministerija apie vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje: tikėtis labai greito tyrimo yra neįmanoma

Rusijai tęsiant brutalią invaziją Ukrainoje, dar kovo pabaigoje sudaryta Jungtinė tyrimo grupė kasdien renka karo nusikaltimų įrodymus, teigia Teisingumo ministerijos atstovai. Eltai perduotame ministerijos komentare pabrėžiama, kad, siekiant įgyvendinti teisingumą ir nubausti karo nusikaltėlius, laukti agresijos pabaigos nereikia.

Karas Ukrainoje, Soledaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Soledaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 5:51 PM

Vis tik, dėl tyrimo masto ir kompleksiškumo, akcentuoja ministerija, tikėtis greitų rezultatų yra neįmanoma.

„Tarptautinių nusikaltimų tyrimai visada yra sudėtingi ir užtrunka ilgai. Turint omenyje, jog šių nusikaltimų aukos traukiasi į kitas valstybes, šio tyrimo mastas ir kompleksiškumas yra dar didesnis“, – nurodoma Eltai perduotame Teisingumo ministerijos komentare.

„Dėl šio kompleksinio tyrimo specifikos, tikėtis labai greito tyrimo yra neįmanoma, tačiau tai nereiškia, kad reikia laukti karo pabaigos. Kaip matome, Ukrainoje jau pradedami teisti karo nusikaltėliai, teisminiai procesai prasideda iš karto, kai atskiri karo nusikaltimai ar jų epizodai yra ištiriami ir perduodami teismui“, – pažymima ministerijos laiške.

Tai, kad nereikia laukti agresijos pabaigos, ministerijos atstovų teigimu, liudija tiek atskirų valstybių pradėti nacionaliniai tyrimai, tiek ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo tyrimas.

„Koordinuotomis valstybių pastangomis bus nuteisti karo nusikaltimus ir kitus tarptautinius nusikaltimus Ukrainoje vykdę eiliniai Rusijos kariai ir jų bendrininkai“, – pažymi jie.

„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad tarptautiniams nusikaltimams nėra taikomi senaties terminai, o tai reiškia, kad nepaisant kiek tyrimai beužtruktų, anksčiau ar vėliau visi karo nusikaltėliai atsakys už įvykdytus nusikaltimus“, – teigiama ministerijos rašte.

Svarbu užtikrinti ne tik eilinių karių, bet aukščiausiųjų Rusijos vadovų atsakomybę

Ministrė taip pat yra akcentavusi, kad labai svarbu užtikrinti ne tik eilinių karių, bet aukščiausiųjų Rusijos vadovų baudžiamąją atsakomybę už įvykdytą agresijos nusikaltimą nelaukiant agresijos pabaigos, nes už agresijos nusikaltimo planavimą ir jo vykdymą yra atsakinga Rusijos politinė ir karinė valdžia, aukščiausi šalies pareigūnai.

„Šiuo metu galiojantys tarptautiniai teisiniai mechanizmai neleidžia užtikrinti šių asmenų nuteisimo už įvykdytą agresiją prieš Ukrainą, todėl efektyviausiai tai galima padaryti steigiant daugumos pasaulio valstybių palaikymą turintį tribunolą“, – nurodo ministerijos atstovai.

„Kai šie asmenys bus nuteisti tarptautinio baudžiamojo tribunolo, kurį įsteigė pasaulio valstybės, kolektyvinės taikos ir pagarbos tarptautinei teisei tikslais, neliks nei teisinių dvejonių kaip kvalifikuoti jų veiksmus, politinių abejonių ar pagundos palaikyti ryšį su nusikalstamais režimais. Tokio tikslo siekia Lietuva su sąjungininkėmis“, – priduriama ministerijos komentare.

Didžiausias laimėjimas – tai karo nusikaltėlių suradimas ir jų nuteisimas įrodant, kad ir kare galioja taisyklės

Ministerijos atstovai taip pat pažymi, kad didžiausias tarptautinės bendruomenės laimėjimas – tai karo nusikaltėlių identifikavimas ir jų nuteisimas įrodant, kad ir kare galioja taisyklės, draudžiančios puldinėti ar kankinti bei žudyti civilius asmenis, naikinti civilinę infrastruktūrą.

„Išdavus arešto orderius įtariamiems karo nusikaltėliams, jų galimybės judėti yra apribotos ir valstybės privalo užtikrinti tokių asmenų perdavimą teisimui Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui ar valstybei, vykdančiai ikiteisminį tyrimą, o teismui pripažinus karo nusikaltėlius kaltais, jiems skiriamos laisvės atėmimo bausmės“, – apie tai, kas laukia karo nusikaltimus vykdančių asmenų, detalizavo ministerijos atstovai.

Taip pat Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroro atliekamas situacijos Ukrainoje tyrimas apima karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir genocidą. Ministerijos atstovai pažymi, kad, pagal Romos Statutą, įsteigiantį šį teismą, už šiuos nusikaltimus gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki 30 metų arba įkalinimu iki gyvos galvos atsižvelgiant į ypatingą įvykdytų tarptautinių nusikaltimų sunkumą. Taip pat papildomai Romos statutas numato galimybę skirti baudą bei tam tikro turto konfiskavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.