A. Armonaitė: Lietuva atlaikė šią sudėtingą ataką

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad neteisėtų migrantų apgręžimo politiką pasienyje ekstremaliosios situacijos metu įtvirtinantis įstatymo projektas, jos žiniomis, yra derintas su Europos teise ir atitinka žmogaus teisių principus.

Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 5:37 PM

„Šiai Vyriausybei tenka milžiniškas uždavinys suderinti žmogaus teisių fundamentalius principus ir tuo pačiu apsaugoti Europos Sąjungos teritoriją, savo teritoriją. Kiek man yra žinoma, šis konkretus įstatymo projektas yra derintas su Europos teise, su europiniais teisės aktais. Yra vietų, kur dar galbūt reikia korekcijų, ir aš tikiu, kad tai bus padaryta“, – Eltai teigė A. Armonaitė.

„Man tik atrodo, kad labai svarbu pasakyti, kad nelegalus migracijos kanalas, kurį A. Lukašenka buvo atidaręs, tai yra prekyba žmonėmis, kurioje ir dalyvavo šis kriminalinis Baltarusijos režimas. Žmonės, kurie papuolė ten, yra aukos. Bet kita vertus, Lietuva turi ir pareigą užtikrinti sienos apsaugą“, – pridūrė ji.

Pasak A. Armonaitės, reikiami sprendimai dėl Lietuvos sienos su Baltarusija saugumo užtikrinimo yra padaryti. Tačiau, pasak jos, reikia ruoštis ir ateičiai, atsižvelgiant į migrantų krizės metu išmoktas pamokas.

„Tie veiksmai padaryti: mes turime fizinį barjerą, mes, tiesą sakant, tokio srauto žmonių nebeturime šiuo metu. Tai tiesiog ruošiantis ateičiai, jeigu kartais toks dalykas nutiktų, žinoma, reikia pasižiūrėti, kad pamokos, kurias išmokome iš tos krizės: prieglobsčio statusai, kiti dalykai, jie turi būti užtikrinti pagal tarptautinius susitarimus ir pagal žmogaus teisių principus“, – akcentavo A. Armonaitė.

„Lietuva atlaikė šią sudėtingą ataką, atlaikė ne vieną krizę. Tai dabar galbūt, kol yra atslūgę tie srautai kol kas, gal yra geras laikas pasižiūrėti, kaip labiau dar būtų galima apsaugoti teritoriją ir taip pat užtikrinti žmogaus teises“, – taip pat akcentavo politikė.

ELTA primena, kad trečiadienį Vyriausybė pritarė dar lapkritį Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtam Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymo projektui, kuriuo siekiama įteisinti migrantų apgręžimo politiką pasienyje.

Ministerija siūlo įstatymu įtvirtinti galimybę valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu neįleisti į Lietuvos Respublikos teritoriją užsieniečių, kurie pažeidžia valstybės sienos kirtimo tvarką. Įstatymo projekte taip pat numatytas individualus, užsieniečių, kertančių valstybės sieną, pagalbos poreikio įvertinimas ir pagalbos suteikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.