G. Landsbergis ragina galutinai sutarti, kad Ukraina turi atsiimti visas teritorijas: tam reikia vokiškų tankų

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad didžiausia kliūtis susitarti dėl to, jog Vokietija ir kitos Vakarų valstybės skirtų daugiau karinės pagalbos Ukrainai yra tai, kad iki šiol tarp Vakarų valstybių nėra aiškaus susitarimo dėl to, kaip karas turėtų baigtis. Pasak jo, kai kurios šalys iki dabar laikosi pozicijos, jog šis konfliktas turėtų baigtis „įšaldymu“, tad diskusijos dėl ginklų, galinčių nulemti Ukrainos pergalę, užtrunka.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 10:41 PM

„Tarp Vakarų valstybių vis dar verda diskusijos apie karą ir kaip šis turėtų baigtis. Yra kai kurių valstybių, kur vis dar manoma, jog šio konflikto „įšaldymas“, būtų geriausias variantas. Su tuo aš visiškai nesutinku, bet toks mentalitetas yra pagrindinė kliūtis, dėl kurios valstybės atsisako Ukrainai teikti reikiamus ginklus. Ir mums prireikė beveik metų, kol priėjome pokalbį dėl tankų“, – pirmadienį CNN televizijai komentavo G. Landsbergis.

„Aš nenustebčiau, jeigu bus galutinai nuspręsta, kad tankai Ukrainai būtų suteikti. Bet, visų pirma, Vakarų valstybėms, kurios palaiko Ukrainą, reikia sutarti, kad jeigu norime saugaus Europos kontinento, Ukraina turi laimėti“, – pridėjo jis.

Užsienio reikalų ministras tikina, kad vienintelė tinkama šio karo baigtis – tai Ukrainos pergalė, kuriai pasiekti ir yra reikalingi puolamieji ginklai.

„Vienintelis būdas, kaip gali iš tikro baigtis šis karas, tai Ukrainos pergalė atsiimant visas teritorijas, kurios buvo okupuotos Rusijos. O tam reikalingi tankai, kuriais būtų galima išstumti Rusijos pajėgas iš okupuotų teritorijų. Ir Vakarų galios, tokios kaip D. Britanija, Vokietija ir Prancūzija tankų šiuo metu tikrai turi“, – tvirtino jis.

Galiausiai G. Landsbergis paminėjo, kad iš Berlyno vis dar yra negautas leidimas kitoms Europos valstybėms perduoti vokiškus tankus Ukrainai. Politikas tikisi, kad Vokietija artimuoju laiku pakeis savo poziciją.

„Daugelis valstybių jau yra nusipirkusios vokiškų tankų. Tarp jų yra ir Suomija ir tam tikros Skandinavijos ir pietų Europos valstybės. Ir jos yra pasiruošusios siųsti ginklus Ukrainai, bet vis dar negauta leidimo iš Berlyno. Bet aš tikiuosi, kad leidimas bus gautas ir galbūt Vokietija, jausdama sumažėjusį spaudimą, irgi pradės tiekti tankus“,– aiškino jis.

ELTA primena, kad Lenkija ir Suomija jau pareiškusios, jog yra pasirengusios perduoti Ukrainai „Leopard“ tankų.

Vokietija šiuose debatuose vaidina pagrindinį vaidmenį, nes „Leopard“ tankai yra kurti Vokietijoje. Paprastai tolesniam vokiečių gamybos ginkluotės perdavimui trečiajai šaliai reikalingas Berlyno sutikimas. Vokietijos vyriausybė dėl to savo pozicijos dar nepareiškė.

Šiuo metu Jungtinė Karalystė užsibrėžusi Ukrainai perduoti kovinių tankų „Challenger 2“ ir savaeigių artilerijos sistemų „AS90“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.