Neteisėta „aukso gysla“? Sužinojusi, kur nuguls taivaniečių investicijos, opozicija imasi veiksmų

Opozicija inicijuoja specialios Seimo komisijos, kuri ištirtų taivaniečių investicijų sulaukusių Lietuvos įmonių vadovų ryšį su valdančiųjų lyderiais, sukūrimą. Šią žinią „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ pranešė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas.

Opozicija inicijuoja specialios Seimo komisijos, kuri ištirtų taivaniečių investicijų sulaukusių Lietuvos įmonių vadovų ryšį su valdančiųjų lyderiais, sukūrimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Opozicija inicijuoja specialios Seimo komisijos, kuri ištirtų taivaniečių investicijų sulaukusių Lietuvos įmonių vadovų ryšį su valdančiųjų lyderiais, sukūrimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Trys Lietuvos bendrovės pradeda bendradarbiavimą su Taivanu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Trys Lietuvos bendrovės pradeda bendradarbiavimą su Taivanu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Lukas Savickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lukas Savickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 22, 2023, 12:10 PM

„Akivaizdu, kad parama politinei jėgai lėmė pokyčius užsienio politikoje, kurie lėmė tiesioginę ilgalaikę naudą konkrečioms įmonėms, kurios parėmė valdančiuosius. Grandinėlė yra aiški“, – tvirtino L.Savickas.

Savo ruožtu konservatorius Mindaugas Lingė mano, kad tokie opozicijos veiksmai – dovanėlė Kinijos valdžiai, o iškilusius klausimus esą turėtų nagrinėti atitinkamos institucijos, o ne politikai.

Seime inicijuoja specialią komisiją

Pranešta, kad Taivanas į lietuviškas įmones investuoja dar keliolika milijonų eurų. Seimo opozicija atkreipė dėmesį, kad taivaniečių investicijų sulaukė ir kelios įmonės, kurių vadovai demonstruoja palankumą valdantiesiems dalyvaudami ir palaikymo renginiuose, ir net tūkstančiais remdami juos per rinkimus.

Pavyzdžiui, kaip skelbia TV3 žinios, pusketvirto milijono eurų gavusio startuolio „Oxipet“ akcininkai plačiai pinigines atvėrė per prezidento rinkimus. Keturi akcininkai 2019-aisiais Ingridai Šimonytei pervedė beveik 18 tūkst. eurų. Tiesa, tuo metu jie dar nebuvo „Oxipit“ akcininkais, jais tapo 2021-aisiais.

Seime penktadienį susibūrę opozicinių frakcijų lyderiai nusprendė, kad šiai situacijai aiškintis parlamente reikia burti specialią komisiją.

„Nuosekliai aptarėme visų pozicijas, žinomą informaciją, klausimus, kurie kyla. Bendras sutarimas yra toks, kad toliau bus formuojama darbo grupė ir rengiami klausimai bei pats nutarimo tekstas“, – informavo demokratų atstovas L.Savickas.

Šią situaciją jis lygino su pačių konservatorių savo buvusiam bendražygiui Mykolui Majauskui mestais kaltinimais.

„Prieš keletą savaičių M.Majauskui patys konservatoriai daugybę kartų kėlė klausimą, reikšmingas pastabas apie tai, kad, štai, priimtas vienoks sprendimas ir galimas to sektoriaus atstovų atsidėkojimas, kas yra nepriimtina. Šiuo atveju paralelės yra praktiškai vienodos.

Manau, kad šiuo atveju galime labai ramiai apeliuoti į pačius konservatorius, kad, jeigu ten buvo keliami klausimai, tai čia lygiai tokie patys klausimai, tik dar didesniu masteliu“, – pabrėžė jis.

Sako, kad tirti turėtų ne politikai

Tačiau toks palyginimas neįtikino konservatoriaus M.Lingės. Anot jo, situacijos panašios tik tuo, kad kalbama apie politikus remiančius asmenis.

„Kuo šios istorijos skiriasi? Esminis pasakymas yra reakcijos klausimas. Jeigu čia kalbame apie nacionalinę komisiją Seime, kuri būtų suburta tirti ir aiškintis...

Konservatorių reakcija gal buvo vienas ar du pavieniai nariai, kurie apskritai piktinosi, galbūt išsakė savo nuomonę viešai, bet nei partija kreipėsi į institucijas, nei inicijavo tyrimus prieš savo buvusį kolegą viename ar kitame Seimo formate.

Ta reakcija tikrai nebuvo tokia, kokią dabar bandoma sutapatinti“, – pastebėjo jis.

Konservatoriaus teigimu, kylančius klausimus aiškintis turėtų tam skirtos institucijos, o ne politikai.

„Jeigu yra institucinės problemos ir finansavimo neaiškumai, vėlgi, mes turime priežiūrines institucijas, kurios tiria, pasisako tokiais klausimais. Dabar bandome nesulaukus jokių vertinimų iš karto daryti politinį procesą“, – kritikavo M.Lingė.

Jis pats tikino nesusipažinęs su investicijų iš Taivano klausimu, todėl, kaip pabrėžė, pirmiausia reikėtų sužinoti, kiek įmonių pagal savo specifiką apskritai galėtų bendradarbiauti su taivaniečių įmonėmis.

„Ar į kiekvieną agrokoncerną mes dabar galime Taivano investicijas nukreipinėti?“ – ironiškai klausė politikas, pridurdamas, kad opozicijos taikiniu šiuo atveju tampa valdančiųjų vykdoma užsienio politika.

Tačiau L.Savickas ragino į situaciją žiūrėti rimčiau.

„Tai yra tiesioginis ryšys su tuo, kas gauta, o gauta dešimtmečiams į priekį, tam tikra aukso gysla. Tai yra vienai ar kelioms įmonėms išskirtinė situacija, kuri sutampa su asmenimis, kurie finansiškai ar kitokiais būdais rėmė valdančiuosius, kurie tokią politiką ir įgyvendino“, – nurodė demokratas.

„Manau, kad čia nereiškia užbėgti už akių ir preziumuoti, jog tai yra blogiausias scenarijus. Bet, kad čia yra labai reikšminga situacija, kuri reikalauja atsakymo, yra normalu“, – pridūrė.

Dovana kinams?

Į M.Lingės pastabą, kodėl tam aiškintis reikia kurti naują komisiją, o ne kreiptis į atitinkamas institucijas ar parlamente jau veikiančią Seimo Antikorupcijos komisiją, L.Savickas atsakė pastaba, kad pastarojoje jau buvo bandyta inicijuoti procesus, tačiau viskas subliuško, nes joje daugumą turi valdantieji.

„Iš tikrųjų buvo tinkamas formatas veikti toje komisijoje. Ką mes matome? Dėl valdančiųjų reakcijų ta komisija de facto yra padaryta neįgalia. Tuomet jau ieškome kitų metodų, kad gautume reikiamus atsakymus“, – atšovė jis.

Paklaustas, ar įtaria valdančiuosius korupciniais ryšiais, demokratas atsakė: „Susitarimu, kuris galėjo būti, bet, labai tikiuosi, kad jo nebuvo.“

Tuo tarpu M.Lingė perspėjo, kad opozicijos veiksmai – tikras džiaugsmas Kinijai.

Visą laidą „24/7“ žiūrėkite sekmadienį 16:30 val. ir 21:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją ir platformoje lrytas.tv.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.