Apie kaltinimus prakalbęs K. Bartoševičius tikina – Seimą palikti norėjo dėl psichologinės sveikatos

Pirmadienį Lietuvą sudrebino žinia, kad Seimo nario mandato atsisakyti nusprendęs konservatorius Kristijonas Bartoševičius įtariamas galimu mažamečio tvirkinimu.

Kristijonas Bartoševičius.<br> D.Umbraso nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br> D.Umbraso nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>O.Posa
Kristijonas Bartoševičius.<br>O.Posa
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 1:44 PM, atnaujinta Jan 23, 2023, 3:59 PM

K.Bartoševičius pirmadienio rytą pranešė, kad traukiasi iš Seimo ir jau įteikė prašymą panaikinti mandatą. Lrytas.lt portalas netrukus sužinojo, kad politikas tokį sprendimą priėmė, nes Generalinė prokuratūra jam pateikė kaltinimus.

Apie tai pranešė ir pati Generalinė prokuratūra, nurodžiusi du Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnius ir tris jų dalis, kuriose kalbama apie seksualinę prievartą prieš mažametį.

Pats K.Bartoševičius portalui lrt.lt tikino, kad Seimo nario mandato atsisako ne dėl pradėto tyrimo.

„Tiesą pasakius, aš nieko nežinau. Manęs niekas neapklausė. Veikiausiai todėl, kad galimai imunitetas Seimo nario neleidžia apklausti. Žodžiu, nebuvau aš apklaustas“, – lrt.lt sakė K.Bartoševičius, kuris tikino, kad Generalinės prokuratūros kreipimasis dėl jo Seimo nario mandato panaikinimo jam – naujiena.

Kalbėdamas apie kaltinimus K.Bartoševičius teigė: „Manau, kad nepagrįsti. Matote, aš ką tik šitą informaciją sužinojau, aš negaliu jums kažkaip pakomentuoti aiškiau. Nes aš sakau, kad nei teismas, nei kas kitas nesikreipė dėl apklausos, parodymų davimo ir pan.“

Neigia kaltinimus ir tikina, kad Seimą palikti nusprendė nežinodamas apie įtarimus

K.Bartoševičius vėliau BNS tikino, kad žada bendrauti ir bendradarbiauti su teisėsauga tiek, kiek reikės.

„Šokas man lygiai toks pats kaip ir mano bendražygiams, dėl to yra labai sunku ką nors komentuoti. Kai vyks šis tyrimas, aš pasiryžęs bendrauti ir bendradarbiauti su teisėsauga tiek, kiek reikia“, – pirmadienį BNS sakė K. Bartoševičius.

Jis teigė besijaučiąs labai blogai dėl paskleistos informacijos.

Parlamentaras tvirtino nematąs pagrindo tokiems įtarimams, o teisėsauga su juo tuo klausimu nebuvo susisiekusi.

„Aš neįsivaizduoju, kokiu pagrindu galėjo gimti tokie kaltinimai. Turbūt reikia laukti, kol prokuratūra atskleis daugiau informacijos, jeigu atskleis“, – BNS sakė K. Bartoševičius.

Jis neigė, kad jo sprendimas trauktis iš Seimo susijęs su minėtu teisėsaugos tyrimu.

Penktadienį apie 20 val. K. Bartoševičius Vyriausiajai rinkimų komisijai nusiuntė prašymą nutraukti jo, kaip Seimo nario, įgaliojimus. Šį pareiškimą komisija svarstys antradienį.

Seimo narys kartojo, kad šis apsisprendimas susijęs su asmeninėmis priežastimis, o ne su teisėsaugos tyrimu.

„Tos asmeninės priežastys yra susijusios su manimi ir mano sveikatos būkle, turbūt labiausiai su psichologine sveikata. Ji pablogėjo tikrai ne šiandien“, – tvirtino politikas.

Kreipėsi Generalinė prokuratūra

Pirmadienį Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą, kad Seimo pirmininkei adresuotame rašte generalinė prokurorė Nida Grunskienė nurodė, kad, remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį K.Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises Seimo statuto 23 straipsnyje nustatyta tvarka.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 62 straipsnio nuostatomis, Lietuvos Respublikos Seimo nario asmuo neliečiamas, o Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Seimo statuto 22 ir 23 straipsniai nustato, kad dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo į Seimą turi kreiptis Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras.

Šiuose straipsniuose kalbama apie atsakomybę už seksualinį mažamečių ir nepilnamečių asmenų prievartavimą ar tvirkinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.