S. Kairys po Lietuvai nepalankaus EŽTT sprendimo dėl homoseksualių santykių vaizdavimo: reguliavimas yra perteklinis

Kultūros ministras Simonas Kairys mano, kad po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo, kuriuo konstatuota, kad Lietuva, uždrausdama vaikišką knygą, kurioje aprašoma ir homoseksualių porų meilė, pažeidė Žmogaus teisių konvencijoje užtikrintą saviraiškos laisvės principą, įstatymo nuostata, kuria informacija apie „niekinamas šeimos vertybės“, kuria „skatinama kitokia santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“, negalės būti toliau taikoma.

Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>G.Bitvinsko nuotr.
Simonas Kairys<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 9:24 AM

S. Kairys tvirtina, kad minėtas EŽTT sprendimas rodo, jog Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, kurioje neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama tokia viešoji informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“, nuo šiol negalės būti taikoma.

„Manau, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas pasakė vieną aiškų dalyką – kad tas straipsnis, kalbant nepilnamečių apsaugą nuo galimo neigiamo informacijos poveikio, tiesiog praktiškai nebus pritaikomas“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo kultūros ministras. S. Kairio manymu, dabartinis teisinis reguliavimas dėl nepilnamečių apsaugos nuo neigiamą poveikį daromos informacijos yra perteklinis.

„Aš, kaip ir teismas, manyčiau, kad tiesiog tas reguliavimas yra perteklinis, mes neapsaugosime savo visų visuomenės narių, neuždarysime jų į burbulą, kad jie nematytų, kas vyksta gyvenime, pasaulyje ir panašiai“, – dėstė ministras.

Kaip svarstė S. Kairys, kartu Lietuvoje nereikėtų užsiimti cenzūra, vertinant vieną ar kitą leidinį, knygą. Šiuo atveju, kaip kalbėjo ministras, knyga, dėl kurios pasisakė EŽTT, nėra privaloma literatūra.

„Ne kalbant apie Rusijos poveikį, propagandą, istorijos klastojimą, kitus dalykus, irgi stengiamės labai laviruoti savo sprendimais, kad netaptume cenzūros institucija, o čia gi pagrindas yra žmogaus teisės. Tiesa, apie jas visuomenėje yra įvairių nuomonių, bet ši knyga, leidinys... Nekalbame, kad ji atsidūrė privalomų perskaityti knygų mokyklose sąraše. Išlieka pasirinkimas, pradedant pedagogais ir baigiant tėvais, kaip į tą knygą reaguoti“, – kalbėjo S. Kairys.

ELTA primena, kad EŽTT paskelbė, jog Lietuva, uždrausdama vaikišką knygą, kurioje aprašoma ir homoseksualių porų meilė, pažeidė Žmogaus teisių konvencijoje užtikrintą saviraiškos laisvės principą.

2013 metais Žurnalistų etikos inspektorė pripažino rašytojos Neringos Dangvydės knygą „Gintarinė širdis“ žalinga vaikams iki 14 metų, o knyga buvo išimta iš prekybos.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba rėmėsi Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama ta informacija, kuria, be kita ko, „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

EŽTT tvirtino, kad priemonėmis, kurių Lietuvos institucijos ėmėsi prieš knygos leidimą ir platinimą, siekta riboti vaikų prieigą prie informacijos apie tos pačios lyties asmenų santykius kaip lygiaverčius priešingų lyčių asmenų santykiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.