Politikėms susikirtus dėl atsakomybės K. Bartoševičiaus istorijoje – griežtas S. Malinausko žodis

Lietuvos politinę padangę ir visuomenę sukrėtęs galimos pedofilijos skandalas į kelias stovyklas padalijo ir pačius politikus. Kol vieni ragina laikytis nekaltumo prezumpcijos ir nemesti įtarimų šešėlio ant visos konservatorių partijos, kiti negaili net ir pačios aštriausios kritikos.

Širvintų merė Živilė Pinskuvienė, tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas, konservatorė Jurgita Sejonienė ir Liberalų sąjūdžio atstovė Eglė Radvilė.<br> Lrytas.lt koliažas
Širvintų merė Živilė Pinskuvienė, tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas, konservatorė Jurgita Sejonienė ir Liberalų sąjūdžio atstovė Eglė Radvilė.<br> Lrytas.lt koliažas
Buvęs konservatorių frakcijos narys Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs konservatorių frakcijos narys Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.<br>T.Bauro nuotr.
Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Liberalų sąjūdžio atstovė Eglė Radvilė.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Liberalų sąjūdžio atstovė Eglė Radvilė.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Visuomenininkas Skirmantas Malinauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Visuomenininkas Skirmantas Malinauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Konservatorė Jurgita Sejonienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Konservatorė Jurgita Sejonienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Konservatorių frakcijos atstovai Seime.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatorių frakcijos atstovai Seime.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2023-01-30 18:11, atnaujinta 2023-01-31 07:37

Visgi jau ne kartą spėjo pasigirsti ir patiems politikams skirtų raginimų šios situacijos neišnaudoti savo tikslams – mat dalis jų suskubo smerkti prokuratūros akiratyje atsidūrusį Kristijona Bartoševičių ir taip neva rinktis sau politinius taškus.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ diskutavo konservatorių atstovė, Seimo narė Jurgita Sejonienė, Širvintų merė Živilė Pinskuvienė, Liberalų sąjūdžio atstovė Eglė Radvilė bei visuomenininkas, tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

Skirtingai mato partijos atsakomybę

Širvintų merė Ž.Pinskuvienė praėjusią savaitę netruko savo socialinio tinklo paskyroje greitai bei aštriai sureaguoti į Lietuvą sukrėtusį įvykį. „Daugiau jėgos“ – prievartaujant vaikus?“ – viešai svarstė ji.

Visgi paklausta, ar ne per tvirtai formuluoja savo teiginį, Ž.Pinskuvienė pabrėžė nekaltinanti K.Bartoševičiaus, nes galioja nekaltumo prezumpcija, tačiau ji prisiminė ir savo asmeninę patirtį, akcentuodama, kad pati nekaltumo prezumpcija greičiausiai galioja „tik konservatorių partijai“.

„Aš pro tą mėsmalę esu praėjusi ir nekaltumo prezumpcija man negaliojo. Tuo metu, kai per visą Lietuvą skambėjo kalinių balsų pirkimas, tik mūsų šeimai jokie įtarimai niekada nebuvo pareikšti, bet tada žiniasklaida taip, kaip ir dabar, visą savaitę pirmiausia pradeda nuo to.

Tada ji mums negaliojo, tada teismas buvo įvykdytas čia, vietoje, buvo iškasta duobė, buvome išrengti nuogai, įmesti, užkasti, ir kapstykitės“, – palygino Širvintų merė.

Konservatorė J.Sejonienė savo ruožtu teigė pritarianti tiek premjerei I.Šimonytei, tiek konservatorių partijos pirmininkui G.Landsbergiui, kuris atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra demokratinė valstybė, todėl teisingumą turėtų vykdyti tik teismai.

„Išaiškinti, išsiaiškinti aplinkybes, situaciją, ar yra dėl ko kaltinti, ar tikrai yra dėl ko teisti ir tą bausmę pritaikyti turėtų teismai. Ne atskiri žmonės savo feisbukuose ar kažkur, bet teismai. Žinoma, žmonės gali reaguoti, bet tai nėra verdiktas. Vis dėlto teisingumą Lietuvoje vykdo teismai.

Dėl žodžio laisvės aš visiškai nesiginčiju – aš irgi kartais aštriau pasisakau savo paskyroje feisbuke, ir, man atrodo, tai yra normalu. Bet vis dėlto tai neturėtų būti absoliutinama, ir tą turėtume suvokti. Matau absoliutinimą ir komentaruose, ir viešojoje erdvėje, kad visi jie ten tokie, ir jau linčo teismas įvykdytas, nuteistas vienas žmogus ir kartu visa partija“, – kalbėjo J.Sejonienė.

Širvintų merė Ž.Pinskuvienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad K.Bartoševičius apie savo Seimo nario mandato atsisakymą pranešė būtent tada, kai ir sulaukė kaltinimų, tad nesusieti šių dalykų esą labai sunku.

Politikė taip pat pridūrė, kad bet kuris žmogus, įsitikinęs savo nekaltumu, turėtų apie tai kalbėti kuo aiškiau.

„Išeina žmogus su žinute į televiziją, jis net nerodo savo akių, balsu tik pasako, dėl ko jis atsisako mandato.

Ir kai tu girdi tokį melą, kad sėdi Čilėje, sėdi konferencijoje, ir kai pasižiūri, kai kalbama apie daug skirtingų dalykų, temų, susijusių su ateitimi, technologijomis, miestais, transportu, biopramone, pamąsčiau, tai, manau, man tas sukėlė daug minčių ir aš priėmiau tokį sprendimą atsisakyti mandato“.

Ir jūs pasakykite, ar visuomenė, ar žmonės, ar jūs galite tuo patikėti, kad tai nesusiję? Bet, jeigu su tuo nesusiję ir prokurorė ateina, kalba apie tokius dalykus, bet kuris iš mūsų ateitų čia, būtų sėdėjęs visose televizijose, žiūrėjęs visiems į ekraną ir būtų pasakęs – aš jums įrodysiu, kad aš esu nekaltas ir tokių dalykų nebuvo“, – dėstė Ž.Pinskuvienė.

J.Sejonienė pažymėjo, jog ši situacija yra suaugusio žmogaus atsakomybė, kad ir kokioje frakcijoje ar partijoje jis bebūtų.

„Tai yra vieno žmogaus atsakomybė – ne partijos, ką ponia Živilė labai bando akcentuoti, kad tai yra konservatorių atsakomybė, bet tai yra suaugusio žmogaus atsakomybė už savo poelgį“, – akcentavo konservatorė.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio atstovė E.Radvilė išskyrė ir politinių lyderių svarbą tokių krizių akivaizdoje.

„Aš manau, kad lyderiai, kurie buria žmones, jie tikrai gali sutikti ir gerų, ir blogų žmonių savo rate, bet šiuo atveju galėčiau sakyti, kad lyderiai turėtų pasisakyti, ką jie gali iš esmės keisti, kokias prevencines priemones taikyti, o galų gale reaguoti į pačius pirmus galimus vienokius ar kitokius elementus“, – sakė ji.

„Lyderiai turi prisiimti atsakomybes ir daryti viską, kad nebūtų nei vaikų prievartavimų, nei mobingų. Tai yra būtina priemonė“, – pridūrė E.Radvilė.

Ragina nesinaudoti situacija rinkimuose

Visuomenininkas, tinklaraštininkas, buvęs ekspremjero Sauliaus Skvernelio patarėjas S.Malinauskas dėmesį atkreipė į, jo manymu, labai nemalonią tendenciją – iš šios nelaimės politikai praktiškai kasdien bando išpešti sau naudos ir užsidirbti politinių taškų.

„Keista žiūrėti, o galbūt ir visai nekeista, kaip yra stengiamasi išspausti iš šitos šlykščios ir labai liūdnos situacijos kiek galima daugiau politinių dividendų visoms pusėms. Nežinau, kam ginčytis, kas kokiai politinei partijai priklauso, kas už ką buvo nuteistas.

Aš pasakysiu labai paprastai – bet kuris prie stalo diskusijoje sėdintis ir dalyvaujantis žmogus, arba aš, arba mūsų aplinkos žmogus, gali būti nusikaltėlis. Dar daugiau, kai mes kalbame apie tokius nusikaltimus kaip pedofilija – jie yra ypatingai latentiški, jų tiesiog neįmanoma laiku pastebėti.

Jei dabar pasakysime, kad įmonė arba partija, arba šeima yra atsakinga už vieną asmenį, tai būtų labai labai keista“, – svarstė S.Malinauskas.

Jo teigimu, dar keisčiau, kai savo argumentus politikai bando naudoti rinkiminėse kampanijose.

„Iš esmės jūs čia ne su konkurentais dorojatės – jūs pasiėmėte tuos pačius vaikus, tas pačias aukas, ir padarote juos savo purvinos politinės kampanijos įrankiais. Ką šiuo atveju reikėtų padaryti – paprasčiausiai patylėti, leisti teisėsaugai atlikti savo darbą.

Tai nereiškia, kad apie tai negalima kalbėti, bet apie tai gali kalbėti specialistai, žurnalistai. (...) Šiuo atveju jis pasitraukė iš Seimo, partija jo nesaugo, jis turės prisiimti atsakomybę“, – pabrėžė visuomenininkas.

Pasak S.Malinausko, kaltinti visą partiją dėl vieno žmogaus yra labai ydinga.

„Man liūdna, kad Lietuvos politikai į Lietuvos žmones ir rinkėjus žiūri kaip į visiškus kvailius, nes tik visiškas kvailys gali įsivaizduoti, jog vieno žmogaus tokio pobūdžio padarytas nusikaltimas gali būti siejamas su politine lyderyste ar su partijos vertybėmis – nesvarbu, ar tai valstiečiai, ar Regionų partija, ar konservatoriai“, – aiškino pašnekovas.

Nors konservatorių partijos vadovybė jau sulaukė kritikos, esą į situaciją reagavo per lėtai, J.Sejonienė komentavo, jog iki šiol išsakytos pozicijos yra konstruktyvios, kiek įmanoma išlaikyti konstruktyvumą tokiomis aplinkybėmis.

„Būtų nenormalu, jeigu būtų tylėję – netylėjo. (...) Aš labai priimu premjerės žmogišką vertinimą, kad ji, kaip žmogus, priėmė pačią istoriją ir kaltinimo sunkumą, kad ji pasitikėjo žmogumi, kuris yra kaltinamas.

Pavyzdžiui, ir aš, kaip kolegė, su kuria kartu dirbo ir bendravo, irgi tą labai sunkiai išgyvenu ir priimu. (...) Mes čia galime kalbėti, ką norime, bet tik nereikėtų teisti žmogaus“, – tvirtino J.Sejonienė.

S.Malinauskas savo ruožtu ir toliau siūlė trumpam pamiršti rinkiminę kampaniją ir atsigręžti į teisėsaugą.

„Jūs turite suprasti, kad tai yra dalykai, kurie nėra susiję su politika, jie susiję su teise, ir neturėtų nei konservatoriai teisinti kažkaip, tai yra ne jūsų klausimas – viską, ką galėjote padaryti, tai panaikinti imunitetą, galite pasakyti, kad jums tai nepriimtina, ir dabar tai yra teisėsaugos reikalai“, – ragino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.