Kadenciją baigdamas R. Šimašius nusprendė pakeliauti už valstybės pinigus: pasirinko Japoniją ir Taivaną

Kad baigdamas kadenciją meras Remigijus Šimašius sumanė dar už dyką pakeliauti po tolimus kraštus, aišku kaip dieną. Viena keistenybė – šįkart jis japonams prisistato jau nebe Vilniaus, o Lietuvos atstovu.

Viešėdamas Japonijoje svečias R.Šimašius turėjo įžūlumo išpeikti Nagojos miesto muziejaus pastato būklę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viešėdamas Japonijoje svečias R.Šimašius turėjo įžūlumo išpeikti Nagojos miesto muziejaus pastato būklę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viešėdamas Japonijoje svečias R.Šimašius turėjo įžūlumo išpeikti Nagojos miesto muziejaus pastato būklę.<br>T.Bauro nuotr.
Viešėdamas Japonijoje svečias R.Šimašius turėjo įžūlumo išpeikti Nagojos miesto muziejaus pastato būklę.<br>T.Bauro nuotr.
Viešėdamas Japonijoje svečias R.Šimašius turėjo įžūlumo išpeikti Nagojos miesto muziejaus pastato būklę.
Viešėdamas Japonijoje svečias R.Šimašius turėjo įžūlumo išpeikti Nagojos miesto muziejaus pastato būklę.
 „Iš įrašų socialinio tinklo paskyroje susidaro įspūdis, kad meras pradėjo išankstines atostogas“, – V.Sadauskas.
 „Iš įrašų socialinio tinklo paskyroje susidaro įspūdis, kad meras pradėjo išankstines atostogas“, – V.Sadauskas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-02-05 13:16

Kodėl Vilniaus meras, kuriam patikėta spręsti ūkiškus sostinės klausimus, nuvykęs į Japoniją rūpinasi Lietuvos ekspozicija Nagojos miesto muziejuje?

Toks klausimas kilo ne vienam, kai į egzotinę kelionę po Japoniją ir Taivaną sekmadienį išvykęs R.Šimašius paskelbė apie planus, kuriuos įgyvendinti pavyks tiktai 2026-aisiais, kai jis seniausiai nebebus meru.

Tai gal jis jau matuojasi Lietuvos politiko uniformą? Tik bėda, kad savivaldybės taryba R.Šimašiaus neįgaliojo kalbėti Lietuvos vardu, kažin ar jis bus gavęs ir kurios ministerijos leidimą.

Supeikė muziejaus pastatą

„Išskrendu į Japoniją bei Taivaną. Susitiksiu su ketvirto didžiausio Japonijos miesto Nagojos meru ir vėliau su Taivano sostinės Taibėjaus meru. Su Nagoja Vilniaus partnerystė dar tik kaip tik va startuos, su Taibėjumi partneriai jau kurį laiką“, – savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė R.Šimašius, neužmiršdamas nusifotografuoti Vilniaus oro uoste, iš kurio kyla vis mažiau lėktuvų.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų – kas čia tokio, kad meras vyksta užmegzti draugiškų ryšių?

Juolab jis pripažino, kad dažnai miestų partnerystės lieka popierinės, bet ne su šiais miestais. Pasirodo, R.Šimašius turi labai konkrečių užduočių ir šiai kelionei. „Papasakosiu jau iš planetos kitos pusės“, – pažadėjo meras.

Ir ką gi? Pirmajame vaizdo įraše Nagojos miesto muziejaus fone R.Šimašius šypsodamasis taip įvertino pastato būklę: „Muziejus pavargęs.“

Dar kartą išpeikęs, kad muziejaus pastatas jam nelabai gražus, meras pridūrė: „Bet nieko – po pusmečio jis bus uždarytas. O po trejų metų po rekonstrukcijos jame bus atidaryta Lietuvos ekspozicija.“

Leidimo net ir neprašė

„Kad savivaldybės taryba R.Šimašiaus neįgaliojo kalbėti Lietuvos vardu – tai tikrai. Tokio leidimo jis ir neprašė. Neteko girdėti ir kad kuri ministerija būtų Vilniaus merui suteikusi leidimą skelbtis Lietuvos atstovu“, – sakė Vilniaus miesto tarybos „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos narys Vydūnas Sadauskas.

Neigiamai įvertinęs R.Šimašiaus kelionę jis pridūrė, kad patvirtinus miesto biudžetą atsirado krūva darbų, kuriuos merui reikėtų atlikti.

„O šiaip iš skelbiamų įrašų socialinio tinklo paskyroje susidaro įspūdis, kad meras pradėjo išankstines atostogas“, – juokavo V.Sadauskas.

Perspektyvos – iki kovo

Susiedamas su aktualijomis iš R.Šimašiaus kelionės pasišaipė ir žurnalistas bei istorijos tyrinėtojas Vilius Kavaliauskas.

„Japonijoje gali nelikti tujų. Azijos armijas į priekį ves Lietuvos karvedžiai. Gaila, kad sugriuvo Kristijono Bartoševičiaus pedagoginė iškyla į Indiją, – ten jis turėjo mokyti, kaip plėtoti demokratijos tinklą. Galbūt todėl ta kryptimi skubiai išvyko R.Šimašius.

Jis Japonijoje ir Taivane pasakos apie Vilniaus miesto perspektyvas. Savaime suprantama, jo perspektyvos siekia tiktai kovo 5-ąją – rinkimų dieną.

Daugiau perspektyvų nebus“, – pažymėjo V.Kavaliauskas.

Į tai sostinės vadovas atsakė, kad Vilnius ir Vilniaus meras nėra tas pats, taip ir nepaaiškinęs, kodėl jis Japonijoje rūpinasi Lietuvos reikalais.

V.Kavaliauskas klausė: „Bet nejau tokios brangios Vilniaus mokesčių mokėtojams kelionės „geriau patyręs“ nepanaudos kilniems tikslams? Gal bendraminčiai į lagaminą įdėjo bent kirvuką ir nueinantis meras dairysis tujų? Tik neaišku, ar Azijoje jos auga. Bet juk ir K.Bartoševičius nežinojo, ar Indijoje yra demokratija.“

Vilnietis svarstė – jeigu paplūdimys Lukiškių aikštėje atsiėjo kelias dešimtis tūkstančių eurų, tai ką čia taupyti paskutinei, kad ir beprasmei, mero kelionei.

Išleis per 10 tūkst. eurų

Savivaldybė atsakė, kad į Japoniją ir Taivaną, be R.Šimašiaus, išvyko du asmenys – vienas iš mero komandos, kitas – iš savivaldybės administracijos.

Komandiruotės išlaidos vienam asmeniui (lėktuvų bilietai, apgyvendinimas, dovanos, dienpinigiai) siekia 3425 eurus.

Paklausta, kodėl Vilnius mezga partnerystės ryšius su Japonijos miestu Nagoja, mero patarėja Rusnė Marčėnaitė aiškino, kad iki šiol Vilnius neturėjo partnerystės nė su vienu Japonijos miestu. Ilgai buvo dirbama, kad atsirastų partnerystė su tikrai reikšmingu miestu ir duotų rimtos naudos Lietuvai.

„Nagoja yra kelis kartus už Vilnių didesnis, ketvirtas pagal dydį Japonijos miestas, jo prefektūroje gyvena 10 milijonų gyventojų, tai yra ir ekonominis centras (čia įsikūrę keli žinomiausi Japonijos automobilių gamintojai), su kuriuo partnerystė atneš ir Vilniaus bei Lietuvos žinomumo Japonijoje, ir ekonominės naudos“, – geografijos žiniomis dalijosi R.Marčėnaitė.

Kas įrengs ekspoziciją?

R.Marčėnaitė užsiminė – kol kas tik kalbamasi, kad Nagojos muziejuje po rekonstrukcijos atsirastų atskira ekspozicijos salė Vilniui ir Lietuvai, kurią įrengtų patys japonai. Nagojos vadovai esą pritaria šiai minčiai.

Paklaustas, su kuo konkrečiai buvo susitikęs ir kokius klausimus svarstė, R.Šimašius aiškino, kad buvo surengti susitikimai su Nagojos meru, Nagojos tarybos pirmininku ir tarybos nariais, muziejumi, kuriame esą ne japonai, bet lietuviai planuoja įrengti ne tik Lietuvos, Vilniaus, bet ir japonų diplomato Chiune Sugiharos ekspoziciją.

Taip pat R.Šimašius susitiks su Nagojos Meijo universiteto rektoriumi – šis universitetas turi partnerystės projektų su Vilniaus universitetu.

Kieno buvo idėja užmegzti ryšius – Vilniaus ar Nagojos?

Anot R.Šimašiaus, pirminis pasiūlymas atkeliavo iš Nagojos prieš kelerius metus, tačiau dėl pandemijos Vilnius negalėjo užmegzti partnerystės. Dabar čia aktyviai padėjo Lietuvos ambasada Japonijoje ir ambasadorius Aurelijus Zykas, dėl šios partnerystės kelis kartus važiavęs į Nagoją.

Išvykti seniai svajojo

Iš Japonijos R.Šimašius su palyda vyks į Taivano sostinę Taibėjų. Kokių pasiūlymų Vilnius atveš šiam miestui?

„Su Taibėjumi mus sieja tamprus bendradarbiavimas, kurio vaisius jau matome naujų investicijų ir ekonominio bendradarbiavimo formomis. Šis vizitas seniai planuotas, įsipareigotas, tačiau vis atidedamas dėl pandemijos apribojimų. Jis būtinas dėl tolesnių santykių palaikymo“, – dėstė meras.

Vizito metu jis susitiks su naujai išrinktu Taibėjaus meru, taip pat skatins Vilniaus bendradarbiavimą su Taibėjumi duomenų centrų veiklos srityje.

Dėl to R.Šimašius yra suplanavęs susitikimus Taibėjaus eismo valdymo ir informacijos bei ekstremalių situacijų operacijų centruose.

„Mano tikslas – pasiekti, kad atitinkami Vilniaus centrai po mano vizito užmegztų glaudžią partnerystę su šiomis Taibėjaus įstaigomis ir naudotų geriausių iš jų sukauptą patirtį Vilniuje“, – aiškino R.Šimašius.

Be to, Vilnius sieks tapti Pasaulinio taivaniečių kongreso vieta šių metų rudenį. Prieš komandiruotę Vilniuje meras buvo susitikęs su šios organizacijos prezidente, kuri buvo atvykusi iš Vokietijos.

„Darome viską, kad rudenį Vilniuje surengtume 600 taivaniečių susitikimą. Apie tai kalbėsiu ir su Taibėjaus meru.

Turiu pasakyti, kad Vilniaus šansai čia labai dideli, o nauda – neabejotina“, – įsitikinęs meras.

Merui – atmintinė, kur dar nukeliauti

Meras aplankys Nagoją, kuri dar tik ruošiasi tapti Vilniaus partnere, ir Taibėjų, kuris su Lietuvos sostine jau susigiminiavęs.

Vilniaus partnerių sąraše – kelių dešimčių miestų pavadinimai, tad R.Šimašius turi didelį pasirinkimą, kur per likusį laiką nuvykti.

Be ne kartą lankytų Latvijos, Lenkijos, Ukrainos miestų, sąraše yra Čikaga, Madisonas, Palermas, Duisburgas, Zalcburgas, Strasbūras ar Briuselis.

Tiesa, sąraše vis dar šmėžuoja pavadinimai miestų, kuriuos R.Šimašius jau seniai turėjo išbraukti: Maskva, Sankt Peterburgas, Guangdžou.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.