I. Šimonytė apie nesudarytą komisiją: klausimai, kurie nėra „kažkieno galvos problemos“, yra institucijų darbas

Seimui ketvirtadienį nepritarus laikinosios tyrimo komisijos, kuri aiškintųsi buvusio parlamentaro Kristijono Bartoševičiaus skandalo aplinkybes, sudarymui, premjerė Ingrida Šimonytė ir konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikina, kad viskas ir taip yra aišku, o ir aiškintis šios istorijos aplinkybes, anot jų, turėtų ne politikai.

 Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis<br> V.Skaraičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br> V.Skaraičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br> V.Skaraičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br> V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 3:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2023, 4:38 PM

Premjerė I.Šimonytė, vertindama atmestą opozicijos iniciatyvą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuria būtų aiškinamasi dėl galimo informacijos nutekinimo, teigė, kad tokios Seimo mažumos iniciatyvos – nieko naujo.

„Jų visa gyvenimo prasmė turbūt yra ką nors visą laiką aiškintis, net ir tada, kai viskas ir taip aišku arba aiškintis turi ne jie. Matyt, toks įprotis, toks būdas ir tą norisi daryti. Tačiau už komisijos sudarymą balsavo 52 Seimo nariai.

Mano skaičiavimais, opozicijos Seime yra daugiau. Tai galbūt ir tiems žmonėms, kurie labai, labai siekė tos komisijos, nebuvo taip svarbu tą komisiją sudaryti“, – įvertino I.Šimonytė.

Anot jos, tai – jau ketvirtas opozicijos bandymas sudaryti laikinąją tyrimo komisiją per kelis mėnesius.

„Tai nieko čia naujo. Galbūt dalykinė, turinio diskusija apie kažkokias politikos sritis nesusiklosto, klausimai, kuriuos reikia valstybėje spręsti, yra sprendžiami, todėl reikia tiesiog susiveikti kokios nors veiklos. Nes šiaip klausimams, kurie čia buvo keliami, išskyrus klausimus, kurie yra už gėrio ir blogio ribų ir yra susiję, pasakysiu tiesiai šviesiai, kažkienio galvos problemomis – tai tam yra institucijos.

Jeigu Generalinė prokuratūra mano, kad nutekėjo kokia nors informacija ir tai reikia tirti, Generalinė prokuratūra tai tirs. Seimas negali atlikti Generalinės prokuratūros darbo“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Paklausta apie kasdien vis paaiškėjančias naujas detales, susijusias su prokurorės informavimu apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, I.Šimonytė teigė, kad atsakė į tuos klausimus, kurių buvo klausiama.

„Nebuvo taip, kad kažkas atėjo pirmą dieną ir paskelbė ant paklodės visą informaciją. Ko buvo klausiama, į tuos klausimus buvo atsakoma. Niekas nieko neslėpė. Ar manęs kas nors klausė, ar aš buvau susitikusi su Seimo pirmininke penktadienį? Niekas neklausė. Paklausė, taip, buvau susitikusi. Apie ką kalbėjome? Apie neeilinę sesiją“, – nurodė I.Šimonytė.

G.Landsbergis: man visiškai viskas aišku

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas G.Landsbergis savo ruožtu tikina, kad jam yra „visiškai viskas aišku“ ir dėl pateiktų parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir generalinės prokurorės Nidos Grunskienės atsakymų, ar galėjo būti nutekinta prokuratūros informacija dėl buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus galimai įvykdytų nusikaltimų.

„Man yra visiškai viskas aišku. Aš turiu savo hipotezių, bet kadangi jos, kaip ir visos kitos hipotezės, taip pat pereina į prokuratūros lauką, aš paliksiu prokuratūrai tuos klausimus atsakyti, jei ji nuspręs, kad tai reikalinga“, – ketvirtadienį sakė konservatorių partijos pirmininkas.

Paklaustas, kaip tuomet suprasti tai, kad dėl paminėto Liberalų sąjūdžio V.Čmilytė-Nielsen ir N.Grunskienė peteikė skirtingas versijas, G.Landsbergis to ragino per daug nesureikšminti.

„Žmonės savo pokalbių įrašų nedarė. Kalbėjausi su kolegomis, su ta pačia Radvile – tuo metu, kai vyko ta situacija, ji neatrodė per daug išskirtinė. Niekas tos informacijos, kurią turi šiandien, tuomet neturėjo. Taip atsitinka“, – vertino konservatorių partijos pirmininkas.

Paprašytas paaiškinti, iš ko jis sužinojo apie tai, kad K.Bartoševičius atsisako Seimo nario mandato, jis priminė, kad jį informavo konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Iš Radvilės, penktadienį“, – patikino jis, pridūręs, kad vėliau apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl frakcijos kolegos jau perskaitė spaudoje.

Tiesa, kritikos sulaukė ir pats G.Landsbergis, jog krizės parlamente akivaizdoje šis nusprendė išeiti atostogų.

„Ne pirmą kartą surezonuoja mano atostogos – nei kiek nesistebiu. Bet šiandien esu posėdyje, atostogų aš neatšaukiau.

Apskritai man atrodo, kad visa šita istorija yra muilo burbulas, pučiamas vieno žmogaus, palaikomas kitų opozicinių frakcijų, kurios, matyt, nesugalvoja, ką geriau šitoje situacijoje galėtų daryti.

Visi atsakymai yra pateikti, daugiau papildomai pasakyti, tiesą sakant, nelabai yra ką“, – vertino G.Landsbergis.

Paklaustas, ar iš tiesų premjerės Ingridos Šimonytės patarėjui Kęstučiui Lančinskui niekas negalėjo perduoti turimos informacijos, konservatorių partijos pirmininkas akmenį metė į opozicijos nario Sauliaus Skvernelio daržą.

„Mano įtarimas, kad visos šitos operacijos organizatorius – ponas S.Skvernelis, kuris yra ne kartą didžiavęsis ypatingais ryšiais su teisėsaugos institucijomis, manau, nėra paslaptis, kad jį supa taip pat buvę policijos pareigūnai.

Tai man yra didelis klausimas, ar jis pats nėra vienas iš šios visos situacijos režisierių“, – svarstė G.Landsbergis.

„Nesidalinsiu savo versijomis. Mano vertinimu, jeigu kas nors ir turėtų dalintis savo versijomis, tai yra prokuratūra“, – rėžė jis.

Konservatorių partija ne kartą yra kaltinta itin prasta komunikacija, kuri neva leidžia visuomenei kelti skirtingas ir dar daugiau aistrų keliančias versijas. Ne išimtis yra ir K.Bartoševičiaus skandalas.

„Dėl komunikacijos – nuoširdžiai esu dėkingas visiems komunikacijos patarėjams. Jau nuo šitos koalicijos ir Vyriausybės darbo pradžios jų mes turėjome praktiškai kiekvienu atveju. <...> Situacijos yra sudėtingos, mes vadovaujamės labai ribota informacija“, – teisinosi G.Landsbergis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.