Lietuvos stačiatikiai sureagavo į Konstantinopolio patriarchato žinią: nepripažįstame šio sprendimo

Po to, kai penktadienį Visuotinis (Konstantinopolio) patriarchatas oficialiai paskelbė, kad Maskvos patriarchato iš kunigų luomo pašalintiems Lietuvos kunigams grąžinamos bažnytinės pareigos, į žinią sureagavo Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija.

Stačiatikiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stačiatikiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2023, 9:33 PM

„Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija nepripažįsta šio sprendimo. Pašalinimas iš kunigų yra ne drausminė nuobauda, o mistinis aktas, jis yra galutinis ir neatšaukiamas. Bažnyčios kanonai nurodo, kad klero nariai pašalinti iš dvasininkų negali atgauti šio statuso. Jie taip pat negali būti iš naujo įšventinti į dvasininkus“, – pranešime žiniasklaidai skelbia Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija.

Todėl, pasak arkivyskupijos, buvę kunigai Vladimiras Seliavko, Vitalijus Mockus, Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila ir Georgijus Ananjevas yra pasauliečiai ir liks jais, net jeigu jie išdrįs apsirengti bažnytiniais rūbais ir atlikti apeigas.

„Iš dvasininkų luomo pašalinto asmens atlikti Sakramentai neturi galios“, – savo pozicijos laikosi arkivyskupija.

Pranešime žiniasklaidai pridedama, kad arkivyskupijai taip pat susidaro įspūdis, kad informacija, kuri buvo pateikta Švenčiausiajam Patriarchui Baltramiejui nėra nei išsami, nei tikra, nei objektyvi.

„Nes kuo kitu galima paaiškinti pranešimo teiginį, „kad priežastys, dėl kurių buvo priimti šie nuosprendžiai, buvo grindžiamos absoliučiai ne bažnytiniais kriterijais, o aukščiau minėtų klero narių teisingu nesutikimu su karu Ukrainoje“. Šis teiginys neatitinka tikrovės“, – teigia Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija.

Arkivyskupija sako ne sykį pabrėžusi, kad bažnytinis teismas aukščiau minėtų klero narių veiksmus nagrinėjo išskirtinai Bažnyčios kanonų teisės požiūriu. Anot arkivyskupijos, jų antikarinė pozicija neturėjo jokios įtakos teismo priimtam sprendimui. Maža to, buvusių kunigų požiūris į karą Ukrainoje niekuo nesiskiria nuo Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios pozicijos šiuo klausimu, skelbiama pranešime.

„Buvusiems klero nariams puikiai žinoma, kad Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia pasmerkė agresiją ir karą prieš Ukrainą jau kitą dieną po karo pradžios, 2022 metų vasario 25 d. Metropolitas Inokentijus pasmerkė karą ir išreiškė nepritarimą Patriarcho Kirilo pozicijai.

Šį nepritarimą metropolitas Inokentijus paskelbė oficialiuose pareiškimuose praėjusių metų kovo ir balandžio mėnesiais. Šie pareiškimai buvo pastebėti visame stačiatikių pasaulyje. Tuo tarpu bažnytinis teismas, nagrinėjęs minėtų klero narių bylą, įvyko daug vėliau – 2022 birželio pabaigoje“, – sako Lietuvos stačiatikiai.

ELTA primena, kad penktadienį Visuotinis (Konstantinopolio) patriarchatas oficialiai paskelbė, kad buvo peržiūrėtos Maskvos patriarchato iš kunigų luomo pašalintų Lietuvos kunigų Vladimiro Seliavko, Vitalijaus Mockaus, Vitalio Dauparo, Gintaro Sungailos ir Georgijaus Ananjevo pateiktos apeliacijos, skelbia Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras.

Šie kunigai vasarą buvo pašalinti iš kunigų luomo Maskvos patriarchato sprendimu už tai, kad kritikavo Maskvos patriarchą Kirilą, kuris palaikė Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

„Ortodoksų Bažnyčioje egzistuoja teisė apskųsti vietinio patriarcho sprendimą aukščiausiai apeliacinei instancijai – Visuotiniam patriarchatui. Kunigai iš Lietuvos pasinaudojo šia teise ir pateikė apeliaciją Visuotiniam patriarchatui, kuri buvo nagrinėjama ir galiausiai patenkinta“, – skelbiama Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centro interneto svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.