Vyskupas Ambrosijus pateikė naują versiją: kunigai buvo nušalinti dėl nusikaltimų bažnyčiai, o ne dėl pasisakymų prieš karą Ukrainoje

Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija sako nesutinkanti ir nepalaikanti penktadienį paskelbto Konstantinopolio Patriarchato sprendimo grąžinti anksčiau nuo pareigų nušalintiems kunigams bažnytinį statusą.

Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trakų vyskupas Ambrosijus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 18, 2023, 4:57 PM

Visgi, Trakų vyskupas vikaras Ambrosijus pabrėžia, kad arkivyskupija su šiuo sprendimu nesutinka ne todėl, kad iš kunigų luomo pašalinti kunigai pasisakė prieš karą Ukrainoje, o dėl to, kokius „kanoninius“ nusikaltimus bažnyčiai ir jos bendruomenei šie įvykdė. „Buvusių kunigų pašalinimas iš kunigystės luomo yra galutinis. (...) Jei jie drįs tarnauti kaip kunigai, tai bus nuodėmė ir jiems, ir jie trauks į nuodėmę ir tuos žmones, kurie ateis pas juos“, – šeštadienį žurnalistams sakė stačiatikių vyskupas.

Pasak jo, patriarchas Bartalomėjus, vertindamas situaciją ir priimdamas tokį sprendimą, neturėjo visos informacijos dėl kunigų veiksmų Lietuvoje.

„Jis, matyt, nežinojo, ką jie čia darė ir kokius kanoninius nusikaltimus prieš savo bažnyčią vykdė. Mes aiškiai ne kartą sakėme, kad tai, kad šie buvę kunigai padarė daug nusikaltimų prieš savo bažnyčią. Todėl bandydami mesti kaltinimus mūsų bažnyčiai, kad mes palaikome karą, buvo visiškai neteisūs.

Ne vieną kartą ir mūsų metropolitas Inokentijus iškart po karo pradžios, ir aš asmeniškai, ir mūsų dvasininkai, ir parapijiečiai, labai aiškiai išreiškė antikarinę savo poziciją – pasmerkė karą – ir padarė tai ir žodžiu, ir raštu, pateikė savo parašus ir prezidentui. Ir tie kaltinimai mūsų bažnyčiai yra visiškai klaidingi ir matyt jie suklaidino ir gerbiamą patriarchą Bartolomėjų“, – sakė Trakų vyskupas.

Jis patikslino, kad anksčiau nuo pareigų nušalintiems kunigams bažnytinės teisės buvo atimtos dėl kunigo priesaikos nepaisymo ir priesaikos sulaužymo, nepaklusnumo hierarchui, dėl viešos veiklos vykdymo, neturint vyskupo palaiminimo, taip pat dėl „suokalbio prieš savo vyskupą ir brolius dvasininkus“ bei bažnytinės taikos griovimą, siekį pereiti į kitą bažnytinę jurisdikciją, neturint savo vyskupo palaiminimo. Taip pat dalyvavimą kampanijoje, kuria siekiama diskredituoti bažnyčią ir jos hierarchą bei savo brolius dvasininkus.

„Kaip girdėjote, tuose kanonuose, kuriuos įvardinau, nebuvo nei vieno žodžio apie karą – mūsų bažnyčios pozicija dėl karo visiškai sutampa su tų kunigų pozicija. Mes kiekvieną dieną meldžiamės už savo šalį Lietuvą, jos kariuomenę ir visus žmones. Kiekvieną dieną meldžiamės, kad pasibaigtų karas Ukrainoje, būtų taika ir, neduok Dieve, neprasidėtų tas karas mūsų žemėje“, – teigė vikaras Ambrosijus.

Jis prideda, kad bažnyčios skaldymas yra labai didelė nuodėmė.

„Tiems, kurie tai daro, teks už tai atsakinėti ne tik prieš bažnytinį teismą, bet ir prieš Dievo teismą po mirties. Labai gaila, kad ne visi tai supranta“, – sakė vyskupas Ambrosijus.

ELTA primena, kad penktadienį Visuotinis Konstantinopolio patriarchatas oficialiai paskelbė, kad buvo peržiūrėtos Maskvos patriarchato iš kunigų luomo pašalintų Lietuvos kunigų Vladimiro Seliavko, Vitalijaus Mockaus, Vitalio Dauparo, Gintaro Sungailos ir Georgijaus Ananjevo pateiktos apeliacijos, skelbia Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras.

„Ortodoksų Bažnyčioje egzistuoja teisė apskųsti vietinio patriarcho sprendimą aukščiausiai apeliacinei instancijai – Visuotiniam patriarchatui. Kunigai iš Lietuvos pasinaudojo šia teise ir pateikė apeliaciją Visuotiniam patriarchatui, kuri buvo nagrinėjama ir galiausiai patenkinta“, – skelbta Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centro interneto svetainėje.

Šie kunigai vasarą buvo pašalinti iš kunigų luomo Maskvos patriarchato sprendimu už tai, kad kritikavo Maskvos patriarchą Kirilą, kuris palaikė Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Visgi Lietuvos stačiatikių bažnyčia tuomet teigė, kad kunigai griežtų sprendimų susilaukė dėl priesaikos sulaužymo, melagingų pranešimų ir t.t.

Tačiau Lietuvos stačiatikių arkivyskupija penktadienį pareiškė, kad nepripažįsta Konstantinopolio patriarcho sprendimo grąžinti į kunigų luomą penkis iš kunigystės pašalintus Lietuvos stačiatikių dvasininkus.

„Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija nepripažįsta šio sprendimo. Pašalinimas iš kunigų yra ne drausminė nuobauda, o mistinis aktas, jis yra galutinis ir neatšaukiamas. Bažnyčios kanonai nurodo, kad klero nariai pašalinti iš dvasininkų negali atgauti šio statuso. Jie taip pat negali būti iš naujo įšventinti į dvasininkus“, – pranešime žiniasklaidai skelbia Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija.

Todėl, pasak arkivyskupijos, buvę kunigai Vladimiras Seliavko, Vitalijus Mockus, Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila ir Georgijus Ananjevas yra pasauliečiai ir liks jais, net jeigu jie išdrįs apsirengti bažnytiniais rūbais ir atlikti apeigas.

„Iš dvasininkų luomo pašalinto asmens atlikti Sakramentai neturi galios“, – savo poziciją deklaravo arkivyskupija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.