L. Linkevičius: pagaliau Vakarai suprato, kad diplomatinėmis priemonėmis taikos Ukrainoje nepasieksime

Lietuvos ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius džiaugiasi, kad pagaliau Vakarai suprato, jog Rusijos pradėtas karas Ukrainoje diplomatinėmis priemonės sustabdytas negali būti – jį būtina laimėti karo lauke. Buvęs užsienio reikalų ministras viliasi, kad Rusijai patyrus fiasko, Kremliui pradės vadovauti realistiškiau situaciją vertinantys asmenys.

 L. Linkevičius: pagaliau Vakarai suprato, kad diplomatinėmis priemonėmis taikos Ukrainoje nepasieksime.<br> Lrytas.lt koliažas
 L. Linkevičius: pagaliau Vakarai suprato, kad diplomatinėmis priemonėmis taikos Ukrainoje nepasieksime.<br> Lrytas.lt koliažas
Rusijos kareiviai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Linas Linkevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Linas Linkevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos kareiviai Melitopolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai Melitopolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai Ukrainoje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos kareiviai Ukrainoje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Linas Linkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Rusijos kareivis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareivis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Linas Linkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, ELTA

Feb 24, 2023, 1:09 PM

„Pirmiausiai, labai svarbu, kad Vakaruose, atrodo, jau visi supranta, ką reiškia tos galimos paliaubos arba kažkokie derybiniai procesai su Rusija dėl to, kad galbūt kažkokios taikos pasiekti. Čia pacituočiau ir Vokietijos užsienio reikalų ministrę, kad naivu tikėtis, jog galima pasiekti taiką Ukrainos teritorijų sąskaita“, – Eltai teigė L. Linkevičius.

Lietuvos ambasadorius ypatingiems pavedimams akcentuoja, kad labai svarbu suvokti, jog ši pozicija yra pasakyta Vokietijos ministrės – ministrės šalies, kuri visą laiką pasisakė už dialogą, kompromisą, diplomatinį sprendimą. Pasak jo, tai signalizuoja, kad pagaliau Vakarai suprato, jog Ukrainos karas diplomatinėmis priemonėmis sustabdytas būti negali.

„Labai gerai, kad visi supranta, kad dabar sprendimas yra būtent karo lauke, o ne diplomatijoje. Ir kad kažkoks kompromisas ir iliuzija, kad štai yra pasiekta taika, ir yra tik iliuzija – tai tiesiog būtų karo atidėjimas. Todėl reikia karą laimėti“, – pabrėžė jis. L. Linkevičius akcentuoja, kad ukrainiečių tikslas nėra užimti Maskvą – pokyčiai Rusijoje turės būti inicijuoti pačių rusų.

„Nėra tikslo užimti Maskvą. Užimti Maskvą yra pačių rusų reikalas. Kai subyrės visas tas beprotiškas planas ir tada labai sudėtinga situacija bus ir Kremliaus vadovybėje, tai, be jokios abejonės, pokyčiai bus. Bet jeigu jie pasieks kažkokį laimėjimą, tai tada tikėtis karo pabaigos neįmanoma. Gali būti tik pauzė kare. Jie toliau darys tai, ką numatę“, – sakė L. Linkevičius.

Buvęs užsienio reikalų ministras pabrėžia, jog net ir pasikeitus valdžiai Rusijoje, nėra garantijos, kad valdančiaisiais taps kažkokios progresyvesnės politinės jėgos. Visgi L. Linkevičius viliasi, kad tai bus realistiškiau situaciją vertinantys asmenys.

„Aš daryčiau prielaidą, kad ateis labiau realistiškai vertinantys situaciją, savo jėgas. Nes turėtų pamatyti, kad dabar kėsintis į visą pasaulį tiesiog jie neturi nei jėgų, nei resursų, nei kažkokių argumentų. Todėl, matyt, kad išliks tas režimas nedemokratinis ir problemiškas, bet bent jau bus pokyčiai Kremliuje, kurie iš tikrųjų, jeigu pasaulis ateityje laikysis nuosekliai ir principingai, o ne su nuolaidomis ir tolerancija, kaip buvo praeityje, tai tada iš tikrųjų galima tikėtis stabilesnės ateities ir karo išvengimo ateityje“, – sakė buvęs ministras.

„Bet, vėlgi, esmė ta, kad net ne Vakarai ir ne Ukraina keis režimą Rusijoje, tai darys Rusija, bet tai bus pasekmė to Rusijos fiasko, kurį privalome kartu pasiekti“, – pridūrė jis.

Sankcijos Rusijos ekonomikos neparklupdys, esminis akcentas – karinė parama Ukrainai

Visgi L. Linkevičius atkreipia dėmesį, kad nors karo pradžioje labai daug vilčių dėta, jog Rusijos ekonomiką parklupdys sankcijos, tačiau, pasako jo, norimo efekto nebuvo pasiekta, nes Kremlius rado išeičių, kaip jas apeiti.

Todėl, pasak buvusio užsienio reikalų ministro, Rusijai labai svarbu ir toliau taikyt sankcijas, tačiau esminis akcentas turėtų būti dedamas į karinę paramą Ukrainai.

„Kalbant apie prioritetus, kur turėtume sutelkti savo dėmesį ir visas jėgas, tai tikrai karo laukas: karinė parama, efektyvūs ginklai, puolamieji ginklai, ilgojo nuotolio raketos, ne tik tankai, bet ir naikintuvai, amunicija, be jokios abejonės. Būtent į tai turime sutelkti visą dėmesį, nes matome, kad ekonomikos fronte nepavyks parklupdyti Rusijos, bet tai nereiškia, kad nereikia to daryti“, – atkreipė dėmesį L. Linkevičius.

„Dabar dar matome, kad ne visi bankai sankcionuoti, matome, kad apėjimas sankcijų vyksta ir su energetikos resursais, ir reikia suprasti, kad nuo pirmos sankcijų įvedimo dienos kitoje barikadų pusėje labai intensyviai dirba teisininkai, sprendžiant kaip apeiti tas sankcijas“, – pažymėjo jis.

Todėl Lietuvos ambasadorius ypatingiems pavedimams pabrėžia, kad karo Ukrainoje sėkmė labai didele dalimi priklausys nuo Vakarų partnerių pasiryžimo.

„Jeigu mes nepavargsime suteikti karinę paramą, jeigu nepavargsime ir ekonomiškai remti, kadangi tai reikalauja daug resursų, tai tikrai Ukraina atsilaikys ir laimės. Bet jeigu čia kas nors pradės vėl strigti ir tas konfliktas dar labiau įstrigs. Nes jis vis tiek yra nukreiptas į alinimą, alinimas yra abiejų pusių: alina Ukrainą, alinasi ir Rusija, tik jos potencialas yra didžiulis ir dar neišsemtas – vis tiek 147 mln. gyventojų“, – sakė L. Linkevičius.

„Taip kad „jeigu“ yra labai nemažai. Jeigu atsilaikysime, jeigu išlaikysime tempą. Daug pareiškimų padaryta, kad mes iki galo, iki pergalės darysime tiek, kiek reikės, tai dabar juos visus reikia perkelti į tą praktinę plotmę ir padaryti tai, kas pažadėta“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.