V. Benkunsko žmonos paslaugų prireikė net dviem parlamentarėms: Seime dirbo pusantro etato

Iš pradžių – pažintis ir vestuvės su įtakingu konservatoriumi, iškart po jų – įsidarbinimas pas vyro bendrapartietes Seime ir solidus atlyginimas, o dar po kiek laiko iš ten – į motinystės atostogas su atitinkamomis vaiko auginimo atostogų išmokomis.

 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Benkunskas su žmona Vismante.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-03-16 16:09

Tokią Vilniaus vicemero ir kandidato į merus Valdo Benkunsko žmonos Vismantės karjerą aprašęs portalas alfa.lt teigia: ši istorija turi nepotizmo kvapą.

Po rinkimų – iškart į Seimą

Būdama 24-erių V.Vasaitytė su tuomečiu 35-erių Vilniaus vicemeru V.Benkunsku aukso žiedus sumainė 2020 m. rugpjūčio 7 d. Netrukus po tų pačių metų spalį įvykusių Seimo rinkimų operos solistės ir vokalo pedagogės Lietuvos teatro ir muzikos akademijos Muzikos mokykloje studijoje

V.Benkuskienės paslaugų iš karto prireikė net dviem parlamentarėms.

Kaip alfa.lt informavo Seimo kanceliarija, „politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoja V.Benkunskienė priimta į Seimo narės P.Kuzmickienės patarėjos pareigas 2020 m. lapkričio 16 d. ir į Seimo narės Liudos Pociūnienės padėjėjos pareigas 2020 m. gruodžio 3 d.“.

Į P.Kuzmickienės patarėjo pareigas V.Benkunskienė priimta visu pareigybės krūviu, o į L.Pociūnienės padėjėjo pareigas – 0,5 pareigybės krūvio.

Seimo interneto puslapyje skelbiama, kad Seimo nario patarėjo, Seimo nario padėjėjo pareiginė alga yra nuo 1246 iki 2232 eurų. Darbo užmokestis politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams mokamas iš valstybės biudžeto. Seimo nario politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas darbą organizuoja ir darbo laiką skirsto suderinęs su Seimo nariu.

Viso etato pareigybės krūviui nustatyta darbo laiko norma – 40 val. per savaitę, 0,5 pareigybės krūvio nustatyta darbo laiko norma – 20 val. per savaitę.

Tikina, kad vyras įtakos nedarė

Alfa.lt pabrėžia, kad V.Benkunskas konservatorių partijos hierarchijoje užima aukštas pareigas. Jis – ne tik Vilniaus vicemeras bei kandidatas į sostinės mero postą, bet ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumo narys, TS-LKD priežiūros komiteto pirmininkas, Vilniaus miesto skyrių sueigos pirmininkas.

P.Kuzmickienė Seime prisiekė 2020 m. lapkričio 13 d. ir po trijų dienų V.Benkunskienė jau dirbo jos patarėja visu etatu. Seimo narė alfa.lt teigė, kad dainininkę Vismantę pažįsta seniai, nes domisi muzika, o ją į savo komandą Seime pakvietė dėl jaunos moters pilietinių ir patriotinių pažiūrų ir organizacinių sugebėjimų.

Politikė dievagojasi, kad Vilniaus vicemeras V.Benkunskas jokios įtakos jo žmonai įsidarbinant Seime neturėjo. V.Benkunskienę pasikvietusi Seimo narė dabartinį kandidatą į Vilniaus merus pažįsta seniai. Abu konservatoriai politikai 2011–2019 m. dirbo Vilniaus miesto taryboje.

V.Benkunskas 2015–2017 m. buvo Vilniaus vicemeras, kuravęs švietimo reikalus. P.Kuzmickienė tuo metu buvo Švietimo ir kultūros reikalų komiteto pirmininkė.

P.Kuzmickienė alfa.lt teigė su V.Benkunskiene susipažinusi „ne per Benkunską“: „Visai ne, žinokit. Aš ją pažįstu pirmiausia iš jos kaip atlikėjos gyvenimo. O vėliau – ji patriotiškoje, pilietiškoje šeimoje augusi. Todėl jai buvo svarbūs ir valstybės minėjimai, ir šventės. Todėl mes atradome tą bendrą ryšį iš pradžių būtent per tokią giją. O vėliau rinkimų kampanija, darbas joje ir natūralu, kad į komandą kvieti žmones, kuriais pasitiki“.

P.Kuzmickienė sakė esanti labai patenkinta V.Benkunskienės darbu: „Tas žmogus turi visas reikiamas kompetencijas, džiaugiuosi, aišku, jos motinyste, ir, žinoma, be abejonės, po motinystės ir vaiko auginimo laiko ji sugrįš į darbus ir darbuosimės toliau. Tikrai mes tęsime darbą kartu“.

Seimo naujokė L.Pociūnienė patarėjų komandą rinko ilgiau ir V.Benkunskienę į darbą puse etato priėmė tų metų gruodį, praėjus mėnesiui nuo priesaikos Seime lapkričio 13 d. L.Pociūnienė alfa.lt tikino, jog tuo metu V.Benkunsko iš viso nepažinojusi, o jo žmoną „surado“ ir pasiūlė kiti padėjėjai.

V.Benkunskienė dukters Agotos Onos susilaukė pernai rugpjūtį.

Įžvelgia cirkų su giminėmis

Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnė Seimo narė Agnė Širinskienė pastebėjo, kad Seimo narys politinio (asmeninio) pasitikėjimo darbuotojais gali pasirinkti bet kurį žmogų, kuriuo politiškai pasitiki.

„Tokia taisyklė. Kai yra įdarbinami partijos narių giminaičiai, žmonos, seserys, vaikai, čia visokių cirkų su tuo Seime buvo. Nors V. Benkunskas sako, jis bus meras be cirkų, tai atrodo tikrai labai negražiai“, – alfa.lt sakė Seimo narė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja, Antikorupcijos komiteto narė A.Širinskienė prisipažino, kad V.Benkunskienę pažįsta, bet jos Seime niekada nematė.

„Gal ji dirbo nuotoliniu būdu, o gal tiesiog nesusitinkame, nors tuose pačiuose rūmuose turėtume dirbti. Turbūt reikėtų mūsų apsaugos klausti, ar ji į Seimo rūmus bendrai kada ateina, o gal ji tiesiog koridoriais nevaikšto“, – šypsojosi A.Širinskienė.

Seimo narė įtaria, kad įdarbinant žmoną be aukštas pareigas konservatorių partijoje užimančio V.Benkunsko „rekomendacijų ar patarimų“ neapsieita. „Panašu, kad taip. Kad buvo kažkokia moralinė skola – dėkingumas. Ar kažkokios kitos aplinkybės. Šiaip jau neatsiranda tokie atvejai, kurie paskui partijai gali iškelti viešojoje erdvėje kažkokią riziką – nepotizmo ar panašiai“, – alfa.lt sakė A. Širinskienė.

Seimo narė teigė suprantanti, kad šiuo atveju kiekvienas ieško „šiltesnio lizdelio“ įsidarbinti: „Matyt, kad čia tas atvejis galėtų būti, bet teisine prasme Seimo narys gali bet ką įdarbinti. Moraliniu požiūriu tai atrodo prastai. Aš truputį kitaip padėjėjus renkuosi. Mano visos padėjėjos turi gerus išsilavinimus, moka po kelias užsienio kalbas. Aš šitiems kriterijams teikiu pirmenybę ir tuo labai džiaugiuosi“.

Skandalas Prancūzijoje

Situacijos, kai įdarbindami artimuosius aukšti politikai įsivelia į interesų konfliktus, visada atsiduria po didinamuoju stiklu įvairiose šalyse.

Pavyzdžiui, Paryžiaus teismas 2020 m. pripažino kaltais buvusį Prancūzijos premjerą Francois Filloną ir jo žmoną Penelope dėl kaltinimų, kad jis išgrobstė daugiau kaip milijoną eurų valstybės pinigų sukurdamas fiktyvią darbo vietą savo sutuoktinei.

F.Fillonas buvo nuteistas 5 metus kalėti, kurių treji skirti lygtinai. Be to, jam skirta 375 tūkst. eurų bauda, 10 metų uždrausta siekti renkamo posto.

P.Fillon buvo nuteista kaip bendrininkė, jai skirta lygtinė 3 metų įkalinimo bausmė ir tokio paties dydžio kaip vyrui bauda. Be to, porai nurodyta grąžinti Nacionalinei Asamblėjai daugiau kaip 1 mln. eurų.

F.Fillonui daugelis prognozavo pergalę 2017-ųjų prezidento rinkimuose, bet tų metų sausį laikraštis „Le Canard Enchaine“ paskelbė apie įtariamas jo machinacijas ir tai pakirto pasitikėjimą juo.

Laikraštis gavo P.Fillon atlyginimo lapelius, rodančius, kad jai, kaip F.Fillono asistentei šalies parlamente, 1986–2013 m. buvo išmokėta 680 tūkst. eurų, bet ji parlamente neatliko jokio ar beveik jokio darbo.

Vėliau paaiškėjo, kad F.Fillonas, būdamas senatoriumi, dar prieš tapdamas premjeru prezidentaujant Nicolas Sarkozy, panaudojo viešąsias lėšas sumokėti dviem savo atžaloms 117 tūkst. eurų už galimai fiktyvų darbą.

Teismo proceso metu P.Fillon aiškino, kaip nusprendė paremti savo vyro karjerą, kai jis 1981 m. mažame Sablė prie Sarto miestelyje Prancūzijos vakaruose pirmą kartą buvo išrinktas į parlamentą.

Bėgant metams, jai buvo siūlomos įvairios darbo sutartys kaip asistentei parlamente, priklausomai nuo jos vyro politinės karjeros. Ji sakė, kad jos darbas daugiausia būdavo ataskaitos apie vietos reikalus, korespondencijos peržiūrėjimas, susitikimai su gyventojais ir pagalba rengiant kalbas vietos renginiams. Pasak P.Fillon, taip dirbdama ji galėjo turėti lankstų grafiką ir auginti penkis poros vaikus F.Fillono užmiesčio dvare. Ji taip pat teigė, kad jos vyras nuspręsdavo dėl jos darbo sutarčių detalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.