Viceministras M. Adomėnas: raginame nedelsiant grąžinti visus Ukrainos vaikus

Pirmadienį užsienio reikalų viceministras dr. Mantas Adomėnas perskaitė Lietuvos parengtą pareiškimą Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) vardu Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos 52-os sesijos metu vykusio interaktyvaus dialogo su Nepriklausoma tarptautinė tyrimų komisija (COI) dėl pažeidimų Ukrainoje Rusijos agresijos kontekste, skelbiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime žiniasklaidai.

Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2023, 9:10 PM

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų brutalumas šokiruoja. Jau daugiau nei metus Ukrainos civiliai žudomi ir kankinami. Tyčia atakuojamos Ukrainos mokyklos, ligoninės ir ypatingos svarbos infrastruktūra. Rusijos valdžios institucijos vykdo priverstinį vaikų perkėlimą ir deportavimą iš Ukrainos į Rusiją ir Rusijos okupuotą teritoriją bei neteisėtą jų įvaikinimą. Mes griežčiausiai smerkiame šią praktiką ir raginame nedelsiant grąžinti visus Ukrainos vaikus.“ – kalbėjo viceministras.

Pranešama, kad M. Adomėnas NB8 šalių vardu išreiškė paramą tyrimo komisijos veiklai bei pabrėžė, kad jos ataskaitos išvados yra objektyvios ir nešališkos, skirtingai nei Rusijos dezinformacija ar propaganda. Pasak ministerijos, šios išvados suteikia dar didesnį impulsą imtis ryžtingų tarptautinių veiksmų, nes patvirtina, kad Rusija įvykdė daug tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimų, taip pat karo nusikaltimų.

Taip pat pirmadienį Nepriklausoma tarptautinė tyrimų komisija Žmogaus teisių tarybai pristatė savo ataskaitą dėl pažeidimų Ukrainoje Rusijos agresijos kontekste, apimančią laikotarpį nuo agresijos pradžios iki šių metų sausio mėnesio. Komisija nustatė daug tarptautinės žmogaus teisių ir humanitarinės teisės pažeidimų bei karo nusikaltimų. Kai kurie pažeidimai galėtų būti prilyginti nusikaltimams žmogiškumui, tam reikalingas tolesnis tyrimas.

Lietuva yra JT Žmogaus teisių tarybos narė 2022–2024 m. laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.