KT priėmė nagrinėti trečią prašymą dėl teisėjų algų

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį paskelbė priėmęs nagrinėti jau trečią Regionų apygardos administracinio teismo prašymą dėl teisėjų algų.

Konstitucinis Teismas.<br>T.Bauro nuotr.
Konstitucinis Teismas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 4:33 PM

KT prašoma konstitucingumo atžvilgiu įvertinti Teisėtų darbo apmokėjimo įstatymo nuostatas, kiek jos nenustato kriterijų ar ekonominių rodiklių, kurie lemtų teisėjų pareiginės algos bazinį dydį.

Regionų apygardos administracinio teismas teigia, kad teisėjų atlyginimams skaičiuoti taikomas bazinis dydis turi būti susietas su konkrečiu santykiniu dydžiu, skaičiuotinu nuo valstybėje objektyviai nustatyto tam tikro ekonominio rodiklio, pavyzdžiui, vidutinio darbo užmokesčio (VDU), nes priešingu atveju, kaip pastebi teismas, sudaromos prielaidos atsirasti situacijoms, kai teisėjų atlyginimai proporcingai nedidinami tokiu mastu, kokiu didėja atitinkami rodikliai.

Teismas nurodo, kad nuo 2013 metų, kai šalyje buvo sparčiai keliamas minimali mėnesinė alga ir didėjo šalies VDU, teisėjų atlyginimai nebuvo proporcingai didinami tokiu mastu, kokiu buvo didinamas MMA ir didėjo VDU. Taip, pasak teismo, teisėjų atlyginimo dydis priartėjo prie MMA ir VDU, o tai „faktiškai reiškia teisėjų atlyginimo mažėjimą, nes pasibaigus ekonomikos krizei teisėjų atlyginimo santykis su VDU ir MMA nebuvo atkurtas prieš 2008 metų ekonomikos krizę buvusio lygio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.