Kitą savaitę apkaltos komisija ketina išklausyti P. Gražulio paaiškinimus dėl balsavimo už kitą Seimo narį

Seimo sudaryta specialioji tyrimo komisija dėl parlamentaro Petro Gražulio apkaltos kitą savaitę žada posėdyje išklausyti ir paties politiko paaiškinimus dėl balsavimo už kitą Seimo narį Liną Jonauską.

Seimo narys Petras Gražulis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo narys Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 9:58 AM

Kaip Eltai nurodė komisijos vadovas, konservatorius Linas Slušnys, ketvirtadienį į pirmąjį posėdį susirinkę parlamentinių frakcijų deleguoti atstovai patvirtino komisijos veiklos reglamentą ir sudarė atitinkamą darbotvarkę.

Kitą trečiadienį vyksiančiame posėdyje planuojama išvysti ir patį P. Gražulį, nurodė L. Slušnys.

„Faktas, kad mes sutarėme dėl reglamento, faktas, kad mes žinome kaip toliau judėsime su darbais“, – Eltai nurodė politikas.

„Mūsų laukia kitame posėdyje Gražulio išklausymas. Išklausome jį – nieko, turbūt, kitame posėdyje nebus“, – prognozavo jis.

Kaip teigė politikas, po P. Gražulio parodymų, komisija vertins įvairią vaizdo medžiagą, susijusią su parlamentaro balsavimu.

„Dar kitame posėdyje, tikiuosi, bus peržiūrėta visa vaizdo medžiaga, ką mes galime gauti. Nes irgi nustebęs pats esu, kad ne viskas yra filmuojama taip, kaip aš įsivaizdavau“, – kalbėjo L. Slušnys.

Klausiamas, kaip įsivaizduoja tolimesnį specialiosios tyrimo komisijos darbą ir tai, ar veikla gali duoti rezultatų, L. Slušnys pripažino, kad kol kas grupėje jaučiasi skirtis tarp tų politikų, kurie yra pasirengę atlikti Seimo jiems pavestą darbą, ir „įsitempusiųjų“. „Prognozuoti, turiu pripažinti, sunku, nes jaučiasi, kad yra žmonių, kurie komisijoje yra įsitempę dėl šito (klausimo – ELTA). Ir yra tie, kurie nori darbą baigti, padaryti kaip darbą, kurį turime atlikti“, – svarstė jis.

Kaip ELTA jau skelbė, apkaltos procedūros P. Gražulis sulaukė dėl to, kad pernai rugsėjo 15 d. Seimo plenarinio vakarinio posėdžio metu, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pernai nustatė, kad Seimo narys Petras Gražulis, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, pažeidė Seimo statuto nuostatas ir Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą.

Antradienį Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs už kitą Seimo narį balsavusio parlamentaro Petro Gražulį elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti jam apkaltos procedūrą.

Specialiojoje komisijoje dirba įvairioms Seimo frakcijos atstovaujančių 11 Seimo narių: Guoda Burokienė, Eugenijus Gentvilas, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Irena Haase, Laima Nagienė, Rasa Petrauskienė, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Sabutis, Linas Slušnys, Agnė Širinskienė, Andrius Vyšniauskas. Komisijos pirmininkas yra Linas Slušnys, pavaduotojas – Eugenijus Sabutis.

Iki šių metų gegužės 1 d. ši komisija turės atlikti tyrimą bei pateikti išvadą Seimo Pirmininkei.

Visgi, P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.