D. Štraupaitės advokatas: jos konstitucinės teisės buvo pažeistos, prašome pakartoti antrąjį rinkimų turą Visagine

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį pradėjo svarstyti Visagino mero rinkimuose antroje vietoje likusios „Laisvės ir teisingumo“ narės Dalios Štraupaitės skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo patvirtinti mero rinkimų, kuriuose laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Erlandas Galaguzas, rezultatus.

Dalia Štraupaitė<br>kiti
Dalia Štraupaitė<br>kiti
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 2:53 PM, atnaujinta Apr 5, 2023, 12:14 PM

Politikės advokatas Justas Vilys mano, kad D. Štraupaitės teisės buvo pažeistos, jis siekia, kad būtų pakartotas antrasis Visagino mero rinkimų turas.

LVAT posėdyje J. Vilys priminė, kad kovo 9 d. VRK buvo pašalinus D. Štraupaitę iš merų rinkimų, nors ši jau buvo patekusi į antrąjį rinkimų turą Visagine. Vėliau, kaip aiškino advokatas, komisijai, atsižvelgiant į teismo sprendimus, teko politikę grąžinti į rinkimus. Vis dėlto, jo teigimu, D. Štraupaitės teisės jau buvo pažeistos.

„Kovo 9 dieną buvo pažeistos D. Štraupaitės konstitucinės teisės, tai yra teisė būti išrinktai į savivaldos instituciją“, – komentavo J. Vilys.

Anot jo, po kovo 9 d. VRK sprendimo, kuriuo D. Štraupaitė buvo pašalinta iš rinkimų, žiniasklaidoje pasirodė apie tai žinios. Ši informacija, pasak advokato, buvo gerokai ryškesnė, labiau aptariama negu vėliau, tai yra kovo 13 d., VRK priimtas sprendimas grąžinti D. Štraupaitę į rinkimus. Dėl to, J. Vilio įsitikinimu, rinkėjai buvo suklaidinti. „Rinkėjai labai aiškiai priėmė žinią – kandidato nėra. (...) Rinkimų eigoje kritiniu momentu atsiradęs informacijos srautas po neteisėto VRK sprendimo padarė ryškų poveikį. (...) Nei politologas, nei matematikas, nei teisininkas tiksliai neapskaičiuos, kokią įtaką tai padarė rinkimams, tačiau viena aišku – D. Štraupaitės teisės buvo pažeistos“, – dėstė J. Vilys.

„Esminis klausimas – konstitucinės D. Štraupaitės teisės atimtos keturioms dienoms, atstatytos tik prieš pat rinkimus“, – pažymėjo advokatas.

J. Vilys pabrėžė prašantis teismo panaikinti VRK sprendimą patvirtinti Visagino mero rinkimų antrojo turo rezultatus.

„Šiandien teisme prašome pripažinti VRK sprendimą neteisėtu“, – pažymėjo jis.

Advokatas pažymėjo suprantantis, kad tuo atveju, jei teismas panaikintų VRK sprendimą dėl Visagino mero antrojo turo rezultatų patvirtinimo, teisėjai negalėtų įpareigoti komisijos priimti vienokius ar kitokius sprendimus. Vis dėlto J. Vilys pažymėjo, kad, jei teismas priims jo klientei palankų sprendimą, jie, visų pirma, sieks Visagino mero antrojo turo rinkimų pakartojimo. Kita alternatyva, pasak advokato, galėtų būti iš viso naujų mero rinkimų Visagine skelbimas.

„Pilnai racionalus būtų sprendimas skelbti iš naujo antrą rinkimų turą Visagine, tai yra pakartoti antrąjį turą Visagine. (...) Neprieštarautume, jei teismas nutartų skelbti naujus rinkimus Visagine“, – dėstė advokatas.

Kovo 24 dieną tvirtindama savivaldos rinkimų rezultatus, VRK atmetė partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės D. Štraupaitės skundą ir nesutiko pakartoti antrojo mero rinkimų turo Visagine.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

D. Štraupaitė pralaimėjo rinkimus – mero postą Visagine iškovojo LVŽS kandidatas E. Galaguzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.