Ž. Pavilionis apie parlamentinių partijų susitarimą dėl užsienio politikos: nepajutau nenoro grįžti prie šio klausimo

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) Žygimantas Pavilionis, anksčiau Eltai teigęs, kad valdantieji grįš prie susitarimo dėl užsienio politikos po savivaldos rinkimų, leido suprasti, jog pastaruoju klausimu kol kas žymaus proveržio nėra. Visgi, jis tvirtina jaučiantis pozityvų nusiteikimą šiuo klausimu tiek parlamento daugumos, tiek opozicijos gretose.

 Ž.Pavilionis. <br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Ž.Pavilionis. <br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2023, 6:12 PM

Tačiau, pasak politiko, šiuo metu Seimo – o kartu ir visos Lietuvos – dėmesio centre yra artėjantis Vilniaus NATO viršūnių susitikimas, todėl diskusijos dėl parlamentinių partijų susitarimo gali būti pratęstos ir vėliau.

„Nepajutau nenoro grįžti (prie šio klausimo – ELTA)“, – Eltai kalbėjo politikas.

„Manau mes visi puikiai suprantame (...) – jeigu mes norime, kad Lietuvos balsas būtų girdimas, mes turime būti vieningi. Pradžioje sutarkime dėl tų tikslų prieš NATO viršūnių susitikimą“, – pažymėjo konservatorius.

Penktadienį URK bei Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komitetai sutarė dėl bendros rezoliucijos, įtvirtinančios Lietuvos tikslus Aljanso vadovų suvažiavimui. Ž. Pavilionis vylėsi, kad pastarasis nutarimas bus priimtas vienbalsiai, o po to partijų atstovai galės sugrįžti prie bendro stalo ir aptarti susitarimą dėl užsienio politikos.

„Kaip šiandien (penktadienį – ELTA) vienas opozicijos atstovas pasakė – būtų labai gerai, kad ta deklaracija būtų priimta vienbalsiai. Manau taip gali būti, taip turi būti. Ir tada palengva tikrai ateis laikas, kai mes pajudėsime link to susitarimo (dėl užsienio politikos – ELTA). Nematau jokių priežasčių, kodėl mes to neturėtume padaryti. (...) Kai artėja pagrindiniai mūšiai Ukrainos-Rusijos fronte, kai mes artėjame, tikėkimės, prie pergalės, o ne prie pralaimėjimo – ta vienybė yra labai svarbi“, – dėstė Ž. Pavilionis.

„Ateis laikas ir susitarsime. Noras visiškai nedingęs. Kaip tik atvirkščiai – džiaugiamės kiekvienu susitarimu. Tikiuosi, ateis laikas, kai pasidžiaugsime ir šituo“, – vylėsi jis.

ELTA primena, kad G. Landsbergis spalio pradžioje paragino dar pavasarį pradėtam rengti politinių partijų susitarimui dėl užsienio politikos leisti „ataušti“ ir diskusijas pabaigti po artėjančių savivaldos rinkimų. Ministras pabrėžė, kad valdantieji yra pasirengę diskutuoti ir su opozicija bandyti rasti kompromisus.

Politinių partijų susitarimas dėl užsienio politikos buvo pradėtas rengti po to, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje. Daugiausiai ginčų rengiant susitarimą dėl užsienio politikos sukėlė išsiskyrusios išsiskyrė valdančiųjų ir opozicijos nuomonės dėl pozicijos Kinijos atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.