A. Paulauskas apie VST pasitelkimą policijai: pareigūnai turi parodyti, kad nėra mokesčių mokėtojų išlaikytiniai

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) stebisi dėl padažnėjusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų pasitelkimo policijai bei primena, kad pastarieji pareigūnai į pagalbą turėtų būti kviečiami išskirtiniais atvejais.

A. Paulauskas apie VST pasitelkimą policijai: pareigūnai turi parodyti, kad nėra mokesčių mokėtojų išlaikytiniai.<br>V.Balkūno nuotr.
A. Paulauskas apie VST pasitelkimą policijai: pareigūnai turi parodyti, kad nėra mokesčių mokėtojų išlaikytiniai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 10:32 AM

Tuo metu VST laikinasis vadovas Arūnas Paulauskas pažymi, kad vis dažnesniu VST pasitelkimu policijai stebėtis nereikėtų, mat tai leidžia teisinis reglamentavimas, šiuo metu šalyje tebegaliojantis nepaprastosios padėties teisinis režimas.

Be to, kaip teigė A. Paulauskas, pagalba kitoms teisėsaugos institucijos padės VST pareigūnams užmegzti ryšį su visuomene, kurį jie esą yra praradę.

NPPSS kovo 28 d. paskelbė, kad kreipėsi į VST dėl šios tarnybos pareigūnų pasitelkimo vykdant policijai priskirtas užduotis ir funkcijas. Anot pareigūnų interesams atstovaujančios organizacija VST pareigūnui yra dažnai pasitelkiami padėti policijai užtikrinti, pavyzdžiui, viešąją tvarką ar eismo saugumą.

„Toks pasitelkimas yra ilgalaikis ir skirtas atlikti kasdienines funkcijas, o tai reiškia, kad jis neatitinka Viešojo saugumo tarnybos tarnybos tikslų. Tarnybos nuostatuose aiškiai įvardinama, jog jos paskirtis yra yra atkurti ir užtikrinti viešąją tvarką ypatingų ir ekstremalių situacijų atvejais, o karo metu ginkluotųjų pajėgų sudėtyje ginti Lietuvos valstybę bei atlikti kitas įstatymų nustatytas funkcijas. Vadinasi, viešojo saugumo pareigūnai galėtų būti pasitelkiami į pagalbą kitoms teisėtvarkos įstaigoms, tačiau tik esant ypatingoms situacijoms“, – NPPSS pranešime spaudai cituojamas profsąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.

Pasak jo, VST pareigūnams pavedus atlikti jiems nepriskirtas funkcijas, didėja jų darbo krūvis, už kurį pareigūnams turi būti deramai atlyginama.

„Akivaizdu, kad netiesiogines funkcijas vykdantiems pareigūnams turi būti mokamos atlyginimų priemokos. Kaip ir už, pavyzdžiui, darbą švenčių, poilsio dienomis, nakties metu, viršvalandinį darbą, darbą budėjimų metu“, – tvirtina S. Džiautas.

NPPSS prašo VST pateikti informaciją apie veiksmus, kurių tarnyba imsis siekdama išspręsti šią problemą.

VST vadovas akcentuoja, kad pareigūnams reikia atkurti ryšį su visuomene

Laikinasis VST vadovas A. Paulauskas teigė žinantis minėtus NPPSS nusiskundimus. Vis dėlto, anot jo, VST pareigūnų pasitelkimas policijos pagalbai yra pagrįstas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, pasak A. Paulausko, teisinį pagrindą pasitelkti VST pareigūnus įvairioms policijos užduotims vykdyti duoda šiuo metu šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Kaip teigė pašnekovas, pasitelkti VST policijai leidžia ir tarnybos veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

„Net ir nesant nepaprastajai padėčiai šalyje, manyčiau, kad VST pareigūnai turi aktyviau dalyvauti valstybės viešojo saugumo užtikrinime, o ne būti budėjimo režime, laukti, kol kažkas atsitiks ar neatsitiks. Jiems reikėtų nuolat savo įgūdžius lavinti, būti labiau matomiems, atkurti savo santykius su visuomene.

Šaržuodamas sakau, kad yra pareigūnų, kurie suinteresuoti leisti tarnybos laiką ant sofkučių – turbūt kiekvienoje tarnyboje yra tokių žmonių – ir, matyt, bijau, kad tie nusiskundimai yra iš jų pusės“, – Eltai komentavo A. Paulauskas.

Laikinasis VST vadovas tvirtino, kad pats tarnybos pavadinimas suponuoja tai, jog pareigūnai turi nuolat dalyvauti šalies viešojo saugumo užtikrinime, vadinasi, ir padėti kitoms teisėsaugos institucijoms. A. Paulauskas tvirtino pripažįstantis, kad pastaruosius 3–4 metus VST pareigūnai šių užduočių, deja, nevykdė ir tai, pašnekovo teigimu, turėjo neigiamas pasekmes ir pareigūnams, ir tarnybai.

„Pareigūnai, sakyčiau, būdami izoliuoti nuo visuomenės, kažkuria prasme desocializavosi. Daugelis pareigūnų turi bendravimo problemų su visuomene, su žmonėmis, kas, mano galva, yra negerai. Tas jų sugrąžinimas į veiklą, kur jie gali būti su žmonėmis, su jais bendrauti, kelia pačios tarnybos prestižą, ji yra labiau matoma. (...)

Taip, galbūt pareigūnams yra šiek tiek nekomfortiška po tų keleto metų izoliacijos vėl išeiti į gatves, vėl pradėti bendrauti su žmonėmis, bet tai yra būtina. Manyčiau, kad tarnybai reikia didesnės socializacijos, santykio užmezgimo su visuomene, parodant, kad tarnyba dirba ir tada, kai nėra riaušių, kad pareigūnai nėra mokesčių mokėtojų išlaikytiniai“, – dėstė A. Paulauskas.

Jis užtikrino, kad VST pareigūnams už pagalbą policijai, jei tai tampa papildomu darbu, už jį sumokama papildomai.

„Jeigu tai yra viršvalandžiai, darbas nakties metu, už tai yra visiškai atsiskaitoma ir čia apie tai, kad sumokėti ar nesumokėti, tarkime, už darbą naktį, diskusijos negali būti“, – dėstė laikinasis VST vadovas.

A. Paulauskas tvirtino girdėjęs viešojoje erdvėje spėlionių, kad VST pareigūnai pastaruoju metu vis dažniau pasitelkiami į policijos patrulių, kelių policijos komandas, siekiant užpildyti policijos bendruomenėje dėl pareigūnų trūkumų atsivėrusias skyles. Pasak jo, tai yra netiesa.

„Sausio pirmomis savaitėmis prasidėjo bendri darbai su policija. Kai kas bando sakyti, kad taip užkamšomos policijos skylės, personalo komplekto skylės, bet su tuo visiškai nesutinku. Matau tame naudą VST tarnybai, kuriai reikia tobulinti savo kompetencijas, nes šiuo metu, neslėpkime, su tokiomis kompetencijomis kartais galime būti našta policijai“, – aiškino A. Paulauskas.

Laukiama tarnybos audito išvadų

Praėjusiais metais iš VST vadovų šalių susitarimu pasitraukus Ričardui Pociui, prie tarnybos vairo laikinai stojo policijos generalinio komisaro pavaduotojas A. Paulauskas. Taip pat pernai vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pavedimu pradėtas VST veiklos auditas.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pernai skelbė, kad naujam VST vadui A. Paulauskui pavesta objektyviai įvertinti situaciją tarnyboje, jos gebėjimus atliepti viešajai tvarkai ir nacionaliniam saugumui kylančias grėsmes ir pateikti pasiūlymus dėl tarnybos veiklos efektyvinimo. A. Paulauskui taip pat pavesta įvertinti galimas VST valdymo pertvarkos alternatyvas ir pateikti analize grįstus siūlymus, koks VST pajėgų valdymo modelis labiausiai tiktų valstybei, siekiant tinkamai reaguoti į gyventojų saugumui kylančias grėsmes, taip pat, kad VST išliktų gynybos sistemos sudedamąja dalimi.

Pernai VRM skelbė, kad buvo atlikta VST atliekamų funkcijų peržiūra. Ji parodė, kad unikalių funkcijų VST neatlieka, dauguma jų dubliuojasi su kitų statutinių įstaigų – daugiausia policijos arba Kalėjimų departamento – atliekamomis funkcijomis, dažnai VST atlieka tik pagalbos kitoms statutinėms tarnyboms funkciją.

Galutinis sprendimas dėl Lietuvai tinkamiausio specialiosios paskirties pajėgų valdymo modelio bus priimtas po audito išvadų ir konsultacijų su viešojo saugumo ekspertais.

VST auditas dar nėra baigtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.