K. Navicko atsakymas į interpeliacijos klausimus: jaučiu pareigą tęsti pradėtus darbus

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, atsakydamas į interpeliacijos klausimus, pažymi, kad jam „nekyla abejonių“ dėl per savo kadenciją atliktų darbų ir iš posto trauktis neketina.

K.Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 1:05 PM, atnaujinta Apr 19, 2023, 1:22 PM

Ministras teigia jaučiantis pareigą tęsti pradėtus pokyčius, todėl prašo opozicijos juo pasitikėti.

„Padėti labai geri pamatai žemės ūkio transformacijai ir klestėjimui, tai sustiprins mūsų žemės ūkio konkurencingumą. Norint šio klestėjimo sulaukti ir juo pasidžiaugti, prašau Jūsų termino visai šiai kadencijai, o geriausia – ir dar ketveriems metams papildomai, nes svarbiems pokyčiams reikia laiko. Jaučiu pareigą likti ministru ir tęsti pradėtus svarbius darbus, kuriančius pokytį žemės ūkio sektoriuje“, – rašoma K. Navicko atsakyme raštu į opozicijos ketvirtadienį rengiamos interpeliacijos klausimus.

„Atsižvelgiant į nuveiktus darbus man abejonių nekyla – esame gerame ir teisingame kelyje, tačiau tai dar tik pradžia. Turime dar daug padaryti“, – teigia ministras.

Interpeliacija K. Navickui įvyks Seimo posėdyje ketvirtadienį. Opozicijos parengtame interpeliacijos dokumente reiškiamas „didelis susirūpinimas kritine padėtimi žemės ūkio sektoriuje“, abejonės K. Navicko sugebėjimais situaciją suvaldyti.

Savo atsakyme ministras dėsto, kad jo vadovaujama Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) aršiai kritikuojama dėl savo pradėtų reformų.

„Manau, kad daugelį kadencijų nejudintos žemės ūkio sistemos pertvarkos ir skaidrinimas yra viena priežasčių, kodėl viena po kitos rengiamos interpeliacijos ir aršiai puolama mano komanda“, – rašo K. Navickas.

Nesutiko, kad Lietuvos žemės ūkis patiria krizę

Atsakyme K. Navickas atmeta interpeliacijos klausimo preambulės teiginį, jog „esame didžiausioje žemės ūkio krizėje“. Ministras tą paneigia cituodamas statistinius duomenis.

„Padėkite man suprasti iš kur tai kyla? Statistiniai duomenys rodo priešingą padėtį. Žemės ūkio sukurta bendroji pridėtinė vertė 2022 m., palyginti su 2021 m., išaugo 44,2 proc., o palyginti su 2004 m. – 3,5 karto. Eksportuotų žemės ūkio ir maisto produktų vertė 2022 m., palyginti su 2021 m., išaugo 29,4 proc., o palyginti su 2004 m. – 9,1 karto. Žemės ūkio ir maisto produktų užsienio prekybos balansas teigiamas nuo 2004 m. ir 2022 m. siekė 1 778 mln. Eur“, – rašo K. Navickas.

Anot ministro, augimą liudija pernai didėjęs lietuviškos žemės ūkio produktų eksportas, kurį Lietuvos įmonėms pavyko sėkmingai diversifikuoti patyrus ekonominį Kinijos spaudimą. Jis vardija, kad 2022 m. I pusmetį lietuviškos produkcijos eksportas į ES ir trečiąsias šalis per metus buvo paaugęs 20 proc., gavus leidimus didėjo eksportas į JAV, Japoniją, Taivaną ir kitas Pietryčių Azijos šalis.

Vienu svarbiausių ir didžiausių savo kadencijos darbų K. Navickas įvardija parengtą ir su Europos Komisija suderintą 4,3 mlrd. eurų dydžio Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginį planą. Strategija, pasak jo, nepaisant didelių ES žaliojo kurso tikslų, orientuota į žemės ūkio gamybos skatinimą ir apsirūpinimą maistu.

Tarp kitų pasiekimų K. Navickas paminėjo sėkmingas pagalbos priemones paukščių, kiaulių ir daržovių augintojams COVID-19 pandemijos metu, parengtą ir Europos Komisijos patvirtintą Europos jūrų, žuvininkystės ir akvakultūros fondo 2021–2027 metų programą, pirmą kartą ūkininkams pasiūlytą galimybę steigti regioninio lygmens logistikos centrus trumposioms maisto grandinėms kurti.

Be to, pasak ministro, ŽŪM su EK sugebėjo suderinti ir pakoreguoti daugiamečių pievų referencinių dydžių skaičiavimo metodiką, skyrė didelį dėmesį žemės ūkio institucijų efektyvumui ir skaidrumui didinti.

Ministras taip pat pabrėžia, kad ŽŪM tinkamai pasiruošė pirmadienį prasidėjusiam žemės naudmenų ir pasėlių deklaravimui – esą „ne vieną ir ne du mėnesius“ naujos taisyklės buvo pristatinėjamos Lietuvos ūkininkams. Taip pat, sprendžiant vadinamąją pieno krizę, parengė finansinės pagalbos priemonę, kuria gali pasinaudoti 90 proc. šalies pieno ūkių.

ELTA primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, jog dabar pašalinti K. Navicką iš pareigų nebūtų racionalu, nes prasidėjo vienas svarbiausių procesų žemės ūkyje – pasėlių deklaravimas.

Eltos šaltiniai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje pirmadienį informavo, jog tądien vykusiame frakcijos pasitarime premjerė leido aiškiai suprasti, kad nepavyks užtikrinti sklandaus pasėlių deklaravimo, ministras turės pasitraukti.

Antradienį pati I. Šimonytė sakė, jog jei šis procesas nebus vykdomas sklandžiai, ji „turės pagrindo kelti klausimus“ K. Navickui.

Opozicijos ir dalies ūkininkų interpeliacijoje išsakomų priekaištų ministrui I. Šimonytė tikino nelaikanti pakankamai rimtais, kad K. Navickas būtų pašalintas iš pareigų.

K. Navickas antradienį tapo Seimo nariu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?