V. Čmilytė-Nielsen: Liberalų sąjūdžio frakcijoje dėl interpeliacijos K. Navickui gali būti „atskiroji nuomonė“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad jos vadovaujamos Liberalų sąjūdžio partijos frakcija nemato priežasčių, kodėl reikėtų atsisveikinti su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Pasak jos, gali būti, kad tik vienas frakcijos narys – Viktoras Pranckietis – turės kitokią nuomonę ketvirtadienį vyksiančios K. Navicko interpeliacijos metu.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 10:39 AM

„Frakcijoje, manome, kad interpeliacijai yra ne laikas ir palaikyti jos nesirengiame. Bet aš neatmetu, kad gali atsirasti kokia viena atskiroji nuomonė balsavimo metu“, – žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen ir pripažino, kad ši „atskiroji nuomonė“ gali priklausyti Seimo Kaimo reikalų komiteto (KRK) pirmininkui V. Pranckiečiui.

Tai, kad K. Navickas jau antrą kartą šioje parlamento kadencijoje atsakinės į interpeliacijos klausimus Seimo pirmininkė nesiejo su ministro asmeniu. Pasak jos, tai veikiausiai susiję su tuo, kad pastaruoju metu žemės ūkis susiduria su fundamentaliais iššūkiais. „Ministro atsakomybė yra šiuo metu ypatingai jautri sritis. Mes galime apsižvalgyti aplinkui ir pamatysime, kas kitose valstybėse darosi su šios srities ministrais. Įtampa didžiulė, sprendimai sudėtingi, yra transformacijos periodas. Tad natūralu, kad dėmesys šiam ministrui yra padidintas. Tai nebūtinai reiškia, kad ministrui yra kažkokie fundamentalūs priekaištai“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Interpeliacijai reikia labai svarbių priežasčių. Ypač interpeliacijai, kuri būtų sėkminga. Šioje situacijoje mes, Liberalų sąjūdžio frakcija, tokių priežasčių labai svarių nematome“, – apibendrino politikė.

Ketvirtadienį žemės ūkio ministras K. Navickas Seime sieks atlaikyti jau antrąją interpeliaciją. Opozicijos parengtame interpeliacijos dokumente reiškiamas „didelis susirūpinimas kritine padėtimi žemės ūkio sektoriuje“, abejonės ministro sugebėjimais situaciją suvaldyti.

Pats K. Navickas trečiadienį raštu pateiktuose atsakymuose dėstė, jog jam „nekyla abejonių“ dėl per savo kadenciją atliktų darbų ir iš posto trauktis neketina. Jis teigia jaučiantis pareigą tęsti pradėtus pokyčius, todėl prašo opozicijos juo pasitikėti.

„Padėti labai geri pamatai žemės ūkio transformacijai ir klestėjimui, tai sustiprins mūsų žemės ūkio konkurencingumą. Norint šio klestėjimo sulaukti ir juo pasidžiaugti, prašau Jūsų termino visai šiai kadencijai, o geriausia – ir dar ketveriems metams papildomai, nes svarbiems pokyčiams reikia laiko. Jaučiu pareigą likti ministru ir tęsti pradėtus svarbius darbus, kuriančius pokytį žemės ūkio sektoriuje“, – teigia K. Navickas.

Pasak jo, Žemės ūkio ministerija sulaukia itin daug dalies ūkininkų ir opozicijos kritikos, nes ėmėsi „daugelį nejudintos žemės ūkio sistemos pertvarkos“ ir jai pavaldžių institucijos skaidrinimo.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, jog dabar pašalinti K. Navicką iš pareigų nebūtų racionalu, nes prasidėjo vienas svarbiausių procesų žemės ūkyje – pasėlių deklaravimas. Panašią poziciją trečiadienį išsakė ir parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Vis tik, antradienį Seime premjerė užsiminė, kad jei šis procesas nebus vykdomas sklandžiai, ji „turės pagrindo kelti klausimus“ K. Navickui.

Opozicijos ir dalies ūkininkų interpeliacijoje išsakomų priekaištų ministrui I. Šimonytė tikino nelaikanti pakankamai rimtais, kad K. Navickas būtų pašalintas iš pareigų.

„Man labai gaila, bet priekaištai ministrui yra daugiau iš serijos „patinka-nepatinka“, negu (...) yra susiję su ministro darbais. Net tie priekaištai, reiškiami ministrui už darbus, dažniau susiję su tuo, kad ministras neva neapgina žemdirbių nuo kito ministro, t.y., nuo aplinkos ministro“, – trečiadienį „Delfi TV“ sakė premjerė.

K. Navickas šią savaitę tapo Seimo nariu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.