Seimas vieningas: šalies kariuomenės vadui bus suteiktas generolo laipsnis

Seimas ketvirtadienį patvirtino Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas. Jomis nustatyta, kad nuo šių metų vidurio karininką paskyrus kariuomenės vadu, nuo šiol jam suteikiamas generolo (admirolo – jei tai karinių jūrų pajėgų karininkas) laipsnis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Valdermaras Rupšys<br>D.Umbraso nuotr.
Valdermaras Rupšys<br>D.Umbraso nuotr.
Arvydas Pocius<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Pocius<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdermaras Rupšys<br>ELTA/Julius Kalinskas nuotr.
Valdermaras Rupšys<br>ELTA/Julius Kalinskas nuotr.
Arvydas Pocius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Pocius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 27, 2023, 2:19 PM

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, Seimo narys Arvydas Pocius sakė, kad brigados generolo pečius puošia viena žvaigždė, generolo majoro – dvi žvaigždės, generolo leitenanto – trys žvaigždės ir aukščiausio laipsnio karininko – generolo – keturios žvaigždės.

„Iki šiol įstatyme buvo parašyta, kad Lietuvos kariuomenės vadas turi aukščiausią mūsų šalyje karinį laipsnį – generolo leitenanto. Beveik visi NATO šalių kariuomenių vadai, tapdami kariuomenių vadais, gauna generolo – keturių žvaigždžių laipsnį, ir, atstovaujant Briuselyje – NATO ir kituose formatuose – kai tu esi dviejų ar trijų žvaigždžių, o visi kiti – keturių žvaigždžių generolai yra šioks toks diskomfortas, į tave galimai žiūri, lyg būtum ne visiškai lygiavertis kariuomenės vadas“, – sakė A. Pocius ir kartu pažymėjo, jog dabar, kai pataisos priimtos, Lietuvos kariuomenės vadas bus lygiavertis su kitų NATO šalių kariuomenių vadais.

„Lietuvos kariuomenės vado – keturių žvaigždžių generolo pozicijos veikiant NATO lygmenyje būtų daug stipresnės, ypač kai tau reikia atkreipti į save dėmesį ir turėti politinį socialinį kapitalą. Žinoma, žiūrima į viską – ir į asmenybę, bet žvaigždės tikrai padeda asmenybei“, – A. Pociui antrino ir pataisų iniciatorius Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Primenama, kad dabartinis Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys turi generolo leitenanto laipsnį.

Pataisoms vieningai pritarė 118 balsavime dalyvavę Seimo nariai. Naujas reglamentavimas įsigalios liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.