V. Čmilytė-Nielsen apie rinkimus Raseinių-Kėdainių apygardoje: Seimo pareiga yra nustatyti rinkimų datą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen sako, kad Seimo pareiga yra nustatyti rinkimų į laisvą Seimo nario vietą Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardoje datą. Ji nemano, kad šiuo atveju būtų galima pritaikyti įstatymo nuostatą, kad rinkimai nerengiami, jeigu iki eilinių Seimo rinkimų yra likę mažiau kaip vieni metai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Apr 27, 2023, 10:29 AM

„Liko ne metai, o pusantrų metų. Natūralu,kad Liberalų sąjūdžio frakcijoje diskutavome apie tai. Yra nustatyta metų riba, tokios ir laikomės. Kiekvieną kartą susidarius panašiai situacijai šiek tiek kyla ta diskusija, ar prasminga, ar tikslinga. Bet kadangi tokia yra nustatyta tvarka, tokie yra galiojantys įstatymai, suprantama, kad iš Seimo pusės mūsų pareiga yra nustatyti rinkimų datą. Buvo pasiūlyta viena data. Dabar šiek tiek pavėlino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ir Seimas dėl to apsispręs“,– ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Čmilytė– Nielsen.

Ji kol kas negalėjo pasakyti, kiek galėtų kainuoti Seimo nario rinkimai. „Aš neturiu atsakymo į klausimą, kokia konkreti suma, bet rinkimai yra pakankamai brangūs ir, matyt, bus standartinės išlaidos. Kuomet rinkimus reikia organizuoti, tai, žinoma, kainuoja“,– sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė– Nielsen.

Pasak jos, Liberalų sąjūdis kol kas nesprendė dėl galimų kandidatų į laisvą Seimo nario vietą. „Kai artės terminas, kai Seimas patvirtins datą, turėsime sprendimą“,– sakė ji.

Savo išrinkto parlamentaro Arvydo Nekrošiaus netekusiems Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardos rinkėjams rugsėjo 3 d. gali tekti eiti prie balsadėžių. Ketvirtadienį Seimas ketina svarstyti ir apsispręsti, ar rugsėjo 3 d. surengti ten pirmalaikius Seimo nario rinkimus. Tokią rinkimų datą pasiūlė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, atsižvelgdamas į Seimo Teisės departamento išvadas, primena ELTA.

Pirmalaikiai Seimo nario rinkimai, kai nutrūksta Seimo nario, išrinkto vienmandatėje rinkimų apygardoje, įgaliojimai, turi būti surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius.

Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardos rinkėjai neteko savo išrinkto Seimo nario Arvydo Nekrošiaus, kuris tapo Raseinių rajono meru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.