Po dronų smūgio Kremliuje mato nerimą keliančius ženklus: du galimi V. Putino atsako keliai

Kremliaus režimo reakcija ir pareiškimai po dronų sprogimo Maskvoje kelia nerimą dėl veiksmų, kurių jie ketina imtis toliau, kalbėjo buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas, gynybos ekspertas Aurimas Navys.

Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. J.Prigožinas skelbia apie pasitraukimą iš Bachmuto.<br>Stop kadras.
Karas Ukrainoje. J.Prigožinas skelbia apie pasitraukimą iš Bachmuto.<br>Stop kadras.
Aurimas Navys.
Aurimas Navys.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2023, 10:03 PM, atnaujinta May 7, 2023, 9:27 AM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje karybos ekspertas įvertino žinią apie „Wagner“ pasitraukimą iš Bachmuto, galimus „fejerverkus“ Maskvoje gegužės 9-ąją, ir atsaką, kurio po dronų sprogimo norėtų imtis Kremlius.

Ką reiškia „Wagner“ atsitraukimas?

Rusijos privačios karinės kompanijos „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas penktadienį išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad jo pajėgos atsitraukia iš Ukrainos Bachmuto miesto ir šią karo veiksmų zoną perduos Rusijos gynybos ministerijai.

Visgi, karybos ekspertas A.Navys teigė nesantis tikras, ar toks teiginys nėra apgaulė.

„Sunku pasakyti, ar iš tiesų matome tokį veiksmą, kai J.Prigožinas yra priverstas atitraukti savo samdinius, nes situacija tampa kritine dėl to, kad jie neturi elementarių priemonių kovai, kaip šaudmenų, maisto, kuro.

Tai būtų didelis Ukrainos gynėjų nuopelnas – matome, kaip jie atkerta rusų pajėgas nuo palaikymo“, – įvertino A.Navys.

Tiesa, karybos ekspertas neatmeta ir kito varianto.

„Tai gali būti ir bandymas paspausti savo šeimininkus Kremliuje, kad jie galvotų apie tai, ką daryti su šia tragiška okupantui situacija Bachmute, belaukiant ukrainiečių kontrpuolimo, kuris kelia didelį nerimą ne tik J.Prigožinui, bet ir karo vadams Kremliuje“, – pastebėjo jis.

Kokio atsako imsis?

Tiesa, karybos eksperto žvilgsnis taip pat krypsta į situaciją Maskvoje.

Trečiadienį įvykęs dronų skrydis virš Kremliaus, A.Navio manymu, neapsieis be vienokios ar kitokios režimo reakcijos.

„Stebime tam tikrą nerimą keliančius ženklus. Rusijos parlamentarai, Dūmos nariai atvirai skatina, rekomenduoja ir net reikalauja bombarduoti Kijevą, matomas tas senas branduolinis šantažas.

Tačiau galima galvoti, kad tai nebūtinai ir toliau bus šantažuojama branduoliniu ginklu. Galbūt bus keičiamas pavadinimas iš „specialiosios operacijos“ į karinius veiksmus, o tai Rusijai atvertų kelią į atvirą, visuotinę mobilizaciją.

Tai, matyt, yra tas kelias, kuris reikalingas Rusijai, jeigu ji toliau planuoja tęsti invaziją Ukrainoje – ką matome iš V.Putino ir S.Lavrovo pareiškimų“, – kalbėjo A.Navys.

Kas laukia gegužės 9-ąją?

A.Navys teigė abejojantis, kad Kremlius pasinaudotų dronų sprogimu kaip pretekstu atšaukti gegužės 9-osios paradą, nors karinės technikos, kurią būtų galima gabenti Maskvos gatvėmis, anot jo, Rusijai trūksta.

„Matant, kad Rusija tempia savo gelžgalius net ir iš Afrikos, tai tikrai pritrūks tos technikos, ir būtent dėl to daugelyje Rusijos regionų gegužės 9-oji praeis ne taip pompastiškai, kaip įprasta, o greičiausiai praeis visai liūdnai.

Tų paradų bus apskritai mažai, nes trūksta ne tik technikos, bet ir pačių karių, kurie yra išsiųsti mirti į Ukrainos žemę“, – kalbėjo karybos ekspertas.

A.Navys įsitikinęs, kad režimas imsis daugybės saugumo priemonių parado Maskvoje metu, tačiau neatmetama, kad įvairių incidentų vis tiek gali būti.

„Drįstu prognozuoti, kad galime pamatyti įvairių „fejerverkų“ – ir ne visai tokių, kokių galbūt tikisi Raudonosios aikštės žiūrovai, nes jie greičiausiai bus ne Rusijos pajėgų rankomis padaryti, o galbūt Kremliui prieštaraujančių opozicijos „partizanų“ surengti“, – svarstė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.