Visagino mero rinkimai: D. Štraupaitė pripažino pralaimėjimą, postą išsaugojo E. Galaguzas Pakartotiniame balsavime dalyvavo 46,93 proc. rinkėjų

Suskaičiavus balsus visose Visagino savivaldybės rinkiminėse apylinkėse, dar vieną kadenciją mero poste užsitikrino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Erlandas Galaguzas.

Erlandas Galaguz.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erlandas Galaguz.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš viso balsuoti renkant Visagino savivaldybės merą teisę turi daugiau kaip 17,3 tūkst. šios savivaldybės rinkėjų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Iš viso balsuoti renkant Visagino savivaldybės merą teisę turi daugiau kaip 17,3 tūkst. šios savivaldybės rinkėjų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 9:39 AM, atnaujinta May 7, 2023, 11:44 PM

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, politikas sulaukė 58,5 proc. rinkėjų balsų.

Tuo metu jo konkurentė, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė Dalia Štraupaitė liko antra, surinkusi 40,44 proc. balsų.

E. Galaguzo rezultatas pakartotiniame antrajame rinkimų ture yra geresnis nei kovo mėnesį vykusiuose rinkimuose. Tada už politiką savo balsą atidavė 52,15 proc. Visagino gyventojų, o D. Štraupaitė buvo surinkusi 46,24 proc. balsų.

„Ne, dar neskelbiu (pergalės – ELTA). Aš iš tų, matyt, kur laukia galutinio rezultato. Tendencijos tikrai mane džiugina, bet laukiu“, – Eltai teigė E. Galaguzas.

„Matot, visko gali būti, tačiau pati Dalia man paskambino ir pasveikino, ji mano, kad pergalė jau yra, bet aš vis dėlto lauksiu“, – pridūrė jis.

Visagine merų rinkimų antrasis turas vyksta jau antrą kartą, todėl E. Galaguzas viliasi, jog po ilgų teisinių ginčų šie rinkimai bus galutiniai.

„(Pergalė – ELTA) svaresnė tik tai galbūt skaičiais, nes gyventojai tikrai patikėjo teisingumu, patikėjo sąžiningu darbu, išsiaiškino galbūt, turėjo daugiau laiko tam išsiaiškinimui. Tačiau manau, kad ir praeitą kartą jau buvo (pergalė – ELTA) ir gaila tiesiog prarasto laiko. Pergalė ir praeitą kartą buvo, daugelis žmonių sakė „mes jau esame apsisprendę ir savo nuomonę esame išsakę“, – sakė „valstietis“.

„Tai labai tikiuosi, kad gal jau gana tikrai tų teismų, ir gana tų rinkimų“, – reziumavo jis.

D. Štraupaitė pripažino pralaimėjimą Visagino mero rinkimuose

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė Dalia Štraupaitė pripažino pralaimėjimą pakartotiniame antrajame Visagino mero rinkimų ture. Eltai politikė teigė jau pasveikinusi savo konkurentą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatą Erlandą Galaguzą.

„Jau rezultatai aiškūs, išrinktas Erlandas Galaguzas. Viskas tvarkoje“, – Eltai sakė buvusi Visagino merė.

Klausiama, kas galėjo pakišti koją pakartotiniame antrajame ture, D. Štraupaitė teigė nežinanti, kaip paaiškinti susiklosčiusią situaciją. Tačiau ji patikino, kad politikės komanda analizuos rezultatus ir ieškos atitinkamų atsakymų.

„Nežinau, kaip paaiškinti (tokį rezultatą – ELTA). Galbūt žmonės pavargo nuo teismų, nežinau. Čia rinkėjų apsisprendimo teisė. Analizuosime situaciją“, – aiškino ji.

D. Štraipaitė taip pat tvirtino neginčysianti šių rinkimų rezultatų VRK.

„Kodėl? Nebėra prasmės, viskas dabar yra teisingai, teisėtai“, – nurodė ji ir pažymėjo negavusi jokios informacijos ar žinių apie galimai fiksuotus rinkimų pažeidimus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, pakartotiniame balsavime dalyvavo 46,93 proc. rinkėjų.

Rinkimų dieną prie balsadėžių atėjo 35,77 proc. rinkėjų. Dar 11,15 proc. jų dalyvavo išankstiniame balsavime.

Kovo 19 d. rinkėjai balsavo kiek aktyviau – savo valią išreiškė 47,06 proc. Visagino gyventojų.

Iš viso balsuoti ir teisę rinkti Visagino merą turi daugiau kaip 17,3 tūkst. šios savivaldybės rinkėjų.

Pakartotiniame antrajame Visagino mero rinkimų ture balsavimo pažeidimų nefiksuota

Pakartotiniuose Visagino mero rinkimuose nefiksuota esminių rinkimų pažeidimų, praneša Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Balsavimo iki rinkimų dienos metu bei rinkimų dieną nebuvo užfiksuota esminių rinkimų pažeidimų, tad galime teigti, kad Visagino savivaldybės rinkimų pakartotinis balsavimas praėjo sklandžiai“, – sekmadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje sakė laikinasis VRK vadovas Andrius Puksas.

ELTA primena, kad gegužės 7 d. Visagino savivaldybėje vyko naujas antrasis mero rinkimų turas.

Nauji rinkimai organizuoti po kilusio skandalo, kai Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba, kovo 9 d. VRK pašalino ją iš Visagino mero rinkimų. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Visagino mero postą kovo 19 d. savivaldos rinkimuose laimėjo E. Galaguzas, sulaukęs 52,15 proc. rinkėjų palaikymo. Tuo tarpu D. Štraupaitė surinko 46,24 proc. rinkėjų balsų. Patyrusi nesėkmę politikė kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT), kuris patenkino jos prašymą iš naujo surengti antrąjį mero rinkimų turą.

Kol paaiškės naujasis savivaldybės lyderis, laikinuoju Visagino meru paskirtas liberalas Jevgenijus Šuklinas, kovo 5 d. rinkimuose likęs trečioje vietoje.

Kovo mėnesį vykusiuose savivaldos tarybų rinkimuose Visagine 6 vietas laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, po 5 mandatus partija „Laisvė ir teisingumas“ ir Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų koalicija „Visaginiečių koalicija“, 3 atstovus taryboje turės Lietuvos regionų partija, o po 2 atstovus – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos socialdemokratų partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.