I. Šimonytė apie Seime keliamus klausimus dėl VSD veiklos: mano įsitraukimas į diskusiją būtų nelabai etiškas

Premjerė Ingrida Šimonytė akcentuoja, kad sprendimas dėl parlamentinės tyrimo komisijos steigimo, kuri tirtų galimai neteisėtą Valstybės saugumo departamento (VSD) duomenų rinkimą prezidento rinkimų metu, yra tik Seimo atsakomybė. Ministrė pirmininkė pabrėžia, kad jos, kaip buvusios kandidatės šiuose rinkimuose, aktyvesnis įsitraukimas į vykstančias diskusijas būtų nelabai etiškas.

 Ingrida Šimonytė.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

May 9, 2023, 1:57 PM

„Aš Vyriausybės vaidmenį čia matyčiau minimalų. Todėl kad Seimas vis dėlto yra ta institucija, kuri vykdo parlamentinę kontrolę Valstybės saugumo departamento. Tai aš esu, aišku, Seimo narė taip pat. Bet kadangi nesu jokio komiteto narė ir dalyvauju kaip Seimo narė, bet už Seimą tikrai sprendimų nepriimu, tai čia Seimas pats ir apsispręs“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

Premjerė atkreipia dėmesį, kad pati buvo kandidatė praėjusiuose prezidento rinkimuose. Todėl, anot politikės, jos aktyvesnis įsitraukimas į šią diskusiją būtų neetiškas.

„Mano vaidmuo visoje toje istorijoje labiau susijęs su tuo, kad aš buvau kandidatė tuose pačiuose rinkimuose, todėl apie kai kuriuos tuo metu vykusius įvykius tiesiog turiu savo nuomonę arba savo tam tikrą matymą, kurį esu susidariusi, remdamasi tuo, ką pati mačiau“, – sakė I. Šimonytė.

„Bet dėl tos priežasties mano komentarai čia yra gal būtų labai pikantiški, bet yra mažiau etiški. Todėl aš stengiuosi tikrai šiose diskusijose dalyvauti mažiau aktyviai, nes nemanau, kad būtinai to reikia“, – pridūrė ji.

Antradienį Seimo nariai išgirs VSD vadovo Dariaus Jauniškio paaiškinimus dėl galimai neteisėtos žvalgybos veiklos 2019 m. prezidento rinkimų metu ir knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateiktų istorijos aplinkybių.

Praėjusį penktadienį VSD vadui Seimo nariai adresavo 15 sudėtinių klausimų. Parlamentarai domisi tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminio štabo atstovų tikrinimu – keliamas klausimas, kaip D. Jauniškis gavo atitinkamų asmenų sąrašus, kas juos sudarė ir kokiu teisiniu pagrindu vyko asmenų tikrinimai. Taip pat norima sužinoti, kokie buvo G. Nausėdos aplinkos patikros rezultatai, kaip jie buvo perduoti politiko kolegoms.

Be to, siekiama susipažinti ir kokia tvarka departamentas vadovaujasi, atlikdamas fizinių asmenų tikrinimus – ar VSD priima pavienių asmenų prašymus patikrinti kitus asmenis.

Keletas klausimų liečia D. Jauniškį asmeniškai. Pavyzdžiui, Seimo nariai klausia, ar tada, kai parlamentą pirmą kartą pasiekė pranešėjo liudijimai ir Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) ėmėsi tyrimo, D. Jauniškis pateikė visą tikrovę atitinkančią informaciją.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, preliminarūs klausimai dėl knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ buvo suformuluoti jau kovo mėnesį ir aprėpė ne tik VSD, bet ir patį prezidentą Gitaną Nausėdą bei Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

Valdantieji iki šiol tarėsi, kokia forma turėtų būti tiriama pranešėjo informacija. Diskutuota ir parlamentinio tyrimo iniciatyva.

Nors kol kas pasirinkta kitokia tyrimo forma – siunčiami klausimai atitinkamoms institucijoms – neatmetama, kad parlamentas vis tiek gali imtis specialiosios komisijos formavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.