Tobulinama vizitų rezervavimo sistema, kuomet leidimo laikinai gyventi Lietuvoje prašoma užsienyje

Leidimų laikinai gyventi Lietuvoje per išorės paslaugų teikėją prašantiems ir vizitą į pasirinktą „VFS Global“ biurą rezervuojantiems užsieniečiams reikės nurodyti MIGRIS sistemoje pateikto prašymo numerį.

Migracijos departamentas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Migracijos departamentas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Migracijos departamentas

2023-05-09 10:54

Tokios papildomos priemonės imamasi siekiant užkardyti piktnaudžiavimą vizitų rezervavimu bei sudarant galimybes operatyviau aptarnauti realių planų Lietuvoje turinčius užsieniečius.

Nuo metų pradžios ėmus teikti leidimų laikinai gyventi išdavimo paslaugą per išorės paslaugų teikėją pastebėta, jog kai kurie užsieniečiai pirmiausia rezervuoja vizito laiką viename iš „VFS Global“ biurų, o tik tada imasi ieškoti būdų, kaip atvykti į Lietuvą. Taip pat pasitaikė ir fiktyvių rezervacijų, kuomet vizito laiką užima ir į biurą iš viso neatvyksta asmenys išgalvotomis tapatybėmis.

Dėl tokių dirbtinių eilių susidarymo vizito operatyviai rezervuotis negalėdavo Lietuvos darbdavių kviečiami užsieniečiai, taip pat užsieniečiai, turintys mūsų šalies aukštųjų mokyklų kvietimus studijuoti, norintys atvykti šeimos susijungimo pagrindu ir pan.

„Sudarę galimybę prašymus laikinai gyventi Lietuvoje pateikti per išorės paslaugų teikėją, pastebėjome, kad dėl vizitų rezervacijos sistemos netobulumų nemažai daliai užsieniečių kyla sunkumų rasti vizitą artimiausiu jiems tinkančiu metu, – sako Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė. – Bendradarbiaudami su „VFS Global“, iškart ėmėme diegti papildomus funkcionalumus, leidžiančius patobulinti vizitų rezervavimą. Dabar galime pranešti, kad ši sistema labiau atitiks mūsų klientų poreikius“.

Nuo metų pradžios išorės paslaugų teikėjo „VFS Global“ biuruose priimti 2408 prašymai išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, o kai kuriuose biuruose jau padidintas rezervuojamų vizitų skaičius.

Daugiausiai kartų – 451 – dėl šios paslaugos kreiptasi į biurą Indijoje. Kirgizijos biure gauti 406 prašymai, Uzbekistano – 359.

Būtent pastaruosiuose dviejuose biuruose, atsižvelgiant į padidėjusius užsieniečių srautus, daugiau kaip tris kartus padidintas rezervuojamų vizitų skaičius. Jei anksčiau Kirgizijos ir Uzbekistano biuruose per dieną buvo galima rezervuoti po 10 vizitų, tai dabar – po 35. Gegužės viduryje abiejuose šių valstybių biuruose vizitų skaičių ketinama didinti iki 60 per dieną.

Dar prieš mėnesį daugiausiai prašymų buvo pateikę Indijos piliečiai, tačiau pastaruoju metu juos aplenkė Kirgizijos piliečiai, iš kurių iš viso nuo paslaugos teikimo pradžios sulaukta 416 prašymų išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje. Iš indų gauti 398 prašymai, iš Uzbekistano piliečių – 360.

Šiuo metu leidimus laikinai gyventi Lietuvoje per išorės paslaugų teikėją gavo 398 užsieniečiai.

Ir toliau daugiausiai užsieniečių, gavusių leidimus laikinai gyventi Lietuvoje per išorės paslaugų teikėją, į mūsų šalį norėtų atvykti dirbti pagal profesijas, įtrauktas į trūkstamų profesijų sąrašą.

Migracijos departamento turimais duomenimis, tokia priežastis nurodyta net 93 proc. visų prašymų – 2243 iš 2408. Šeimos susijungimo pagrindu pateikti 67 prašymai, studijų – 41. Aukštos kvalifikacijos darbuotojai pateikė 30 prašymų.

Į 34 pasaulio šalyse esančius „VFS Global“ biurus gali kreiptis visų užsienio šalių piliečiai, nepriklausomai nuo to, ar jie reziduoja toje valstybėje, kurioje teikiamos tokios paslaugos. Tiesa, įsigaliojus Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymui, ši paslauga neteikiama Rusijos piliečiams. Išimtis numatoma tuo atveju, kuomet dėl prašymo tarpininkauja Vyriausybės įgaliota institucija.

Kreipiantis dėl leidimo gyventi per išorės paslaugų teikėją, prašymai nagrinėjami tik bendra tvarka – sprendimai priimami per 1–3 mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.