Arvydas Lekavičius. Mušėsi visiškai girtas, todėl nekaltas

Kaip padaryti nusikaltimą ir įkliuvus likti nenubaustam? Pasirodo, receptas paprastas – reikia prisigerti iki žemės graibymo. Būtent taip nusprendė Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, nutraukę ikiteisminį tyrimą vien dėl to, kad įtariamasis buvo girtas.

Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 11:11 AM

Istorija prasidėjo, kai vėlyvo rudens vakarą praėjusiais metais sostinės autobuse kontrolieriams įkliuvo bilieto neturėjęs tipas. Bet išlaipintas jis dėjo į kojas. Vis dėlto prisivijęs kontrolierius mėgino toliau kalbėtis, tačiau, užuot pašnekėjęs, zuikis kad griebs jam už tarpkojo. Negana to, dar spyrė į veidą, o paskui sulaužė akinius.

Tikrintojams beliko iškviesti policiją, tačiau zuikis mėgino ir prieš pareigūnus pasiskeryčioti, o nurimo tik paguldytas ant žemės.

Regis, viskas aišku kaip dieną: kaip zuikis puolė kontrolierius ir policininkus, matė daugybė liudininkų, muštynių sceną užfiksavo pareigūnų vaizdo kameros. Be to, kaip įtariamasis apklaustas pats mušeika pripažino padaręs nusikaltimą ir pažadėjo nukentėjėliui atlyginti nuostolius.

Atrodo, byla jau turėjo keliauti į teismą, tik šast – ir prokuroras ikiteisminį tyrimą nutraukė. Neva įtariamasis turėjo suprasti, kad priešinasi pareigūnams, tačiau jis nesuprato, nes buvo girtas – jo kraujyje įvykio metu aptikta 2,56 promilės alkoholio.

„Pagrįstai manytina, kad įtariamojo veiksmai pasireiškė kaip natūralus neblaivaus asmens protestas ir spontaniška neadekvati reakcija. (...) Leidžia daryti išvadą, jog tai buvo nesąmoningas veiksmas, jis tuo metu nesuvokė savo elgesio, nesuvokė, kur yra, ir tikrai neturėjo jokio tikslo pasipriešinti viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui“, – teigiama prokuroro nutarime.

Nukentėjęs kontrolierius iš pradžių nepatikėjo tokiu sprendimu, pamanė, gal nepatyręs prokuroras kažką supainiojo. Bet jo skundą išnagrinėjęs aukštesnysis prokuroras porino tą patį – girtas žmogus nesupratęs, ką daro, todėl jo negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn.

Jei taip, galbūt netrukus sulauksime ir išaiškinimų, kad apspangėliams nedraudžiama netgi vairuoti automobilį, nes jie nesuvokia, ką daro? O gal girtumas taps lengvinančia aplinkybe kyšininkams, plėšikams ar net žmogžudžiams?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.