Baltarusija po A. Lukašenkos: optimistinio scenarijaus nemato

Vakarų valstybės, priešingai, negu Kremlius, tinkamai nesiruošia nei vienam – nei Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos mirties, nei sunkios ligos scenarijui, todėl nesugebės pasinaudoti atsiradusiomis pokyčių Minske galimybėmis, svarsto ekspertai.

 Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vytis Jurkonis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytis Jurkonis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Maksimas Milta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Maksimas Milta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 8:48 PM

Nors patikimos informacijos apie A.Lukašenkos sveikatos problemas nėra, stebimi faktai yra iškalbingi ir parodo, kad situacija yra rimta

„Žinių radijo“ laidoje kalbėję ekspertai įvertino, kas lauktų Baltarusijos, jeigu A.Lukašenka mirtų, kas galėtų ateiti į jo vietą ir kodėl dabartinės aplinkybės gali būti nenaudingos Ukrainai.

Lauks elito kovos?

Po gegužės 9-osios parado Maskvoje pasipylė pranešimai apie prastą 68-erių A.Lukašenkos sveikatą – parado metu jis negalėjo vaikščioti ir kalbėti. Net kelių šimtų metrų negalėjo nueiti, buvo vežamas automobiliu.

Pirmadienį, po šešių dienų pertraukos, jis pasirodė viešumoje, tačiau plintančių gandų nesustabdė.

Rytų Europos studijų centro ekspertas Maksimas Milta teigė, kad tikrų faktų apie A.Lukašenkos būklę nėra daug, tačiau jie yra vaizdingi.

„Tai vienareikšmiškai neeilinis įvykis, kad beveik savaitę, per tokias svarbias jo režimui, jo ideologijai dienas A.Lukašenkos nėra“, – pabrėžė M.Milta.

Anot jo, tai, kad nutiko kažkas itin rimto, galėtų išduoti ir netrukus prasidėsiančios vidaus elito kovos.

„Tam tikros išvados bus padarytos ne tik plačiosios visuomenės, bet pirmiausiai A.Lukašenkos artimo rato. Ar tai paskatins jų kažkokias tarpusavio kovas?

KGB vadovaujantis I.Tertelis prieš, sakykime, gynybos ministrą V.Chreniną, ar tą pačią N.Kočanovą“, – neatmetė ekspertas.

Apnuodijimą atmeta

Baltarusijos opozicijos politikas Pavelas Latuška tikina, kad A.Lukašenkai nustatyta stipri virusinė infekcija – infekcinis alerginis miokarditas. Būta ir gandų, kad A.Lukašenka tapo netinkamas V.Putinui ir dėl to buvo apnuodytas.

Visgi, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Vytis Jurkonis tokius gandus vadina sąmokslo teorijomis.

„Sekčiau tuos, kurie sąmoningai skleidžia šį gandą, neva čia Kremlius bando susidoroti, ir paskui pažiūrėčiau, ar jo mirties atveju tie žmonės „didžiajam valstybininkui“ paskui nestatytų paminklo. Ir ar tai nebūtų tie, kurie kalbėjo, kad S.Cichanouskaja yra Kremliaus žaidimas“, – pastebėjo V.Jurkonis.

Anot jo, daugiau duomenų leidžia manyti, kad A.Lukašenka pasiligojo. Tiesa, V.Jurkonis priminė, kad tai – ne pirmas kartas, kai A.Lukašenka suserga ir iškrenta iš darbotvarkės ilgesniam laikui. Susirgęs ir savaitę pradingęs A.Lukašenka buvo ir 2016 metais.

Visgi, net jeigu šį kartą A.Lukašenka numirtų, ar ilgesniam laikui atsigultų į ligos patalą, V.Jurkonis abejoja, ar Vakarai, priešingai, nei Kremlius, yra pasiruošę bet kuriam iš šių scenarijų ir sugebėtų jais tinkamai pasinaudoti.

Politologas svarstė, kad Vakarai šia situacija nesugebėtų pasinaudoti lygiai taip pat, kaip nepasinaudojo 2020 metais Minkse kilusia tūkstantinių protestų banga.

„Kodėl, net A.Lukašenkos mirties atveju, turėtų būti kažkaip kitaip? Kodėl galvojame, kad Kremlius nebūtų labiau pasiruošęs, neturėtų scenarijaus a, b ir c? Ar tai būtų N.Kočanova, ar jėgos struktūrų atstovai, ar kas nors iš vietos valdininkų.

Bet kokio scenarijaus, net ir mirties, atveju visų pirma nepasiruošę Vakarai, kaip ir nebuvo pasiruošę 2020 metų protestų metu“, – įsitikinęs V.Jurkonis.

„Kokio scenarijaus mes tikėtumėmes? Žiūrėdami į visuomenės protestus per pastaruosius dešimtmečius kaimyninėse valstybėse, kokia buvo mūsų reakcija, kokia parama, ar buvo tiesiog padūsavimas, ar solidarumas? Visa tai jau buvome matę“, – pridūrė jis.

Įpėdinio klausimas

Paklaustas, kas būtų labiausiai tikėtinas A.Lukašenkos įpėdinis, V.Jurkonis pabrėžė, kad girdime įvairių pavardžių, tačiau kokią nors bent kiek tikrą informaciją turi tik vienetai.

„Buvo kalbama apie tai, kad ruošiamas Nikolajus – sūnus jaunėlis, buvo kalbama apie V.Makėjų, kurio nebėra – šiuo atveju irgi buvo sąmokslo teorijų, kad tai buvo nužudymas, o ne natūrali mirtis.

Buvo kalbama apie tam tikrus Rusijos interesus stumiančius veikėjus, kaip N.Kočanova.

Dėl informacinio karo, sąmokslo teorijų, o kartais pagrįstų paskaičiavimų, girdėsime ne vieną pavardę, bet kad kažkas turėtų konkrečią informaciją… net ir patys geriausi Baltarusijos nepriklausomi ekspertai sutaria, kad kai vyksta V.Putino ir A.Lukašenkos susitikimai, kas įvyksta toje juodojoje dėžėje, žino realiai vienetai, visa kita yra spekuliacijos“, – pastebėjo politologas.

Ukrainai naudos nemato

V.Jurkonis nepritaria ir svarstymams, neva A.Lukašenkos ligos ar mirties scenarijus būtų naudingas Ukrainai.

„Iš Kijevo elgesio matome, kad, nors ir suprantama, kad Baltarusijos režimas dalyvauja atakoje prieš Ukrainą, bet jie nori bent šiek tiek valdomos situacijos savo pašonėje su Baltarusija, nes žino, kad ten yra Rusijos kariai ir kariniai objektai.

Todėl scenarijus, kuris būtų mirus A.Lukašenkai, tikrai nėra aiškus – o kas toliau? Kas perimtų vadovavaimą? Šiuo atveju daugiau kortų, dėl suprantamų priežasčių, turi Rusija, nepaisant to, kad Baltarusijos demokratai yra ir Varšuvoje, ir Vilniuje. Jų pajėgumai Baltarusijos teritorijoje yra gana riboti“, – pabrėžė jis.

Visgi, tai, kad Baltarusijos elitas dėl A.Lukašenkos tyli, anot politologo, greičiausiai išduoda, kad situacija yra rimta, o režimas dirba ties įvairiais scenarijais.

„Situacija, matyt, yra rimta, ir Baltarusijos režimas irgi galvoja, kaip ruošti savo propagandinę mašiną, jeigu jis pasveiktų – kas ten buvo, kas įvyko. O jeigu susiklostytų tokia rimtesnė situacija, kas bent laikinai perims tą estafetę ir kaip būtų vykdomas tranzitas“, – svarstė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.