Tadas Ignatavičius. Apie pūkuotus ir lošėjus

A.Tapino surengta hibridinė ataka į savivaldybių tarybų narių kišenes pasirodė baisesnė už bet kokias iki tol I.Šimonytės Vyriausybę talžiusias krizes. Dar prieš savaitę už ministrės J.Šiugždinienės tyrumą laidavęs ir galvą į smėlį sukišęs konservatorių prezidiumas netikėtai pragydo kitaip.

Tadas Ignatavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tadas Ignatavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 9:04 PM

Dešiniųjų gudragalviai sumąstė, kad vien jos ar kelių ministrų galvų gali neužtekti liepsnoms užgesinti ir pasiekti naujų skaidrumo aukštumų. Taigi užsimota iš peties – iš pradžių paleisti Seimą, o jei šis spyriosis, tuomet – Vyriausybę.

Tokį pasiūlymą ant stalo tėškęs G.Landsbergis nustebino visko mačiusius partijos senbuvius, regis, net anūką tramdyti mėginusį dešiniųjų patriarchą.

Iki šiol statymai buvo gerokai kuklesni. Antai iš baltarusiškų trąšų skandalo dešiniesiems pavyko išsikapstyti dviejų ministrų, taip pat I.Šimonytės pagrasinimais trauktis. Bet kuo pasibaigs dabartinis karštakošiškas konservatorių lošimas iš visko? Daugelis atsakymą jau turbūt žino ar nujaučia.

Labai tikėtina, kad jiems didžiausiu iššūkiu gali tapti net ne Seimo ir Vyriausybės paleidimas ar ritualinis J.Šiugždinienės aukojimas, kuris yra neišvengiamas.

Rimtų sunkumų gali kilti įgyvendinant jau patį pirmąjį partijos nurodymą – skubiai keisti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimą ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimą.

Tiesą sakant, savivaldybėse išsikerojusi, bet kažkodėl tik dabar atrasta pribloškianti lėšų švaistymo praktika nukopijuota nuo Seimo, kuris jau kelis dešimtmečius klaidžioja po painius kišenpinigių labirintus.

Į juos, beje, buvo užklydusi ir dabar konservatoriams pamokslaujanti V.Blinkevičiūtė. Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas socialdemokratų lyderė yra įsigijusi net kramtomosios gumos „Hubba Bubba“, o ir apskritai buvo nemenka smaližė – rinkėjai mokėjo ir už jos pirktus konjako skonio triufelius bei medų.

Kiti „minkšti ir pūkuotieji“ kadaise neraudonuodami į Seimo kasą nešė čekius už pirktus kiaušinius, batoną, dešrą ir „Bajorų“ vyniotinį, delikatesines broilerių krūtinėles.

Antai buvęs vienas turtingiausių Seimo narių ir aistringas medžiotojas B.Bradauskas net buvo įsigudrinęs pakišti kvitą už pirktas žirkles mėsai.

Kitas milijonierius J.Jagminas etikos sargus buvo pribloškęs įspūdinga sąskaita už prabangiam automobiliui įsigytas 18 padangų. O kai kurių politikų sąskaitos už degalus siekė tokias įspūdingas sumas, kad atrodė, jog iš automobilio jie neišlipa nei dieną, nei naktį.

Atsiskaityti už išlaidas pratintiems politikams net buvo kilę sunkumų išleisti visus jiems skiriamus pinigus. Ne vienam jų plyšo širdis, kai į biudžetą tekdavo grąžinti nepanaudotas lėšas.

Kai informacija apie besaikių tautos išrinktųjų pirkinius ėmė lįsti į viešumą, kai kurių malonumų atsisakyta, pavyzdžiui, pietų restoranuose ar porceliano servizų. Bet labiausiai Seimo švaistūnams rūpėjo atsikratyti jiems primesto viešumo jungo. Čekius priversti rinkti tautos išrinktieji aimanavo, kad tokio pažeminimo neatlaikys. „Kiek dar kentėsime?! Užtenka! Šalin tuos kvitus!“ – sklido politikų dejonės Seimo Etikos ir procedūros komisijoje, kurios posėdžius net buvo įsigudrinta rengti slapta.

Kaip gyva žuvis keptuvėje politikai spurdėjo ir tada, kai prokurorai ėmė domėtis už mokesčių mokėtojų pinigus Seimo narių nuomotais automobiliais, kurie turėjo tapti jų nuosavybe.

J.Šiugždinienė, G.Skaistė, S.Kairys bei kiti išlaidų ataskaitas iš lubų kabinę ar čekius iš įvairių pakampių rankioję savivaldybių veikėjai negalėjo nematyti politikų konvulsijų Vilniuje ir kaip tautos išrinktieji nesukaupia valios priimti jų veiklą bei išlaidas reglamentuojantį įstatymą.

Toks projektas daugybę kartų buvo rašomas ir perrašomas, vėliau įžūliai trenkiamas į šiukšliadėžę – jį rengusiems teisės šviesuoliams teko sukti akis iš gėdos dėl politikų, kurių nestabdė nei buvęs sunkmetis, nei pandemija.

Savo darže taip ir neapsikuopę „balti, pūkuoti ir teisieji“ dabar mėgins skaidrumo dviratį išrasti savivaldybių tarybų nariams. Bet ar tas dviratis toli nuriedės, kai meistrai patys neskyrė savo nuo svetimos kišenės, o tarnybinio telefono limito sąskaita siuntėsi mokamus žaidimus bei horoskopus?

Audito komitetui praėjusią kadenciją vadovavusi dabartinė premjerė jau tada apmaudžiai skėsčiojo rankomis: „Visko nereglamentuosi. Man visą laiką norisi manyti, kad žmonės yra sveiko proto ir žino, ką su telefonu daryti, – juk ne beždžionei davė granatą.“

Kokia ironija, kad granata nugriaudėjo I.Šimonytės panosėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.