Kvitų skandale – ir savotiški herojai: ne visi melžia biudžetą, išmokų neėmė ir 15 metų

Daugeliui šalies savivaldybių tarybų narių vos ne iki cento išgrandant leidžiamą paimti išmoką, pasirodo, yra ir vietos politikų, kurie biudžeto nemelžia.

 Daugeliui šalies savivaldybių tarybų narių vos ne iki cento išgrandant leidžiamą paimti išmoką, pasirodo, yra ir vietos politikų, kurie biudžeto nemelžia.<br> lrytas.lt montažas.
 Daugeliui šalies savivaldybių tarybų narių vos ne iki cento išgrandant leidžiamą paimti išmoką, pasirodo, yra ir vietos politikų, kurie biudžeto nemelžia.<br> lrytas.lt montažas.
Palangos taryboje jau 15 metų esanti S.Kulikauskienė nė karto nesusigundė biudžeto išmoka.
Palangos taryboje jau 15 metų esanti S.Kulikauskienė nė karto nesusigundė biudžeto išmoka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 10:05 AM, atnaujinta May 26, 2023, 6:05 PM

Tarybos nario veiklai skirtais pinigais visai nepasinaudojusių politikų šalies savivaldybėse nedaug. Kodėl jiems neprireikė įstatymu numatytos kompensacijos?

Antai pavasarį į Palangos tarybą jau antrą kartą patekęs konservatorius Paulius Rojus tvirtino, jog šiai veiklai skiria tik savo asmeninį laiką, tačiau nejaučia, kad patirtų kokių nors finansinių išlaidų.

„Kompiuterį turiu savo, mobilusis telefonas su nemokamų pokalbių planu. Kasdien važinėju savo automobiliu, todėl neįmanoma būtų nustatyti, kada ir kiek aš nuvažiavau tarybos nario reikalais“, – pasakojo P.Rojus.

Inžinerinių tinklų statyba užsiimančiai įmonei vadovaujantis verslininkas prisipažino, kad specialiai rinkėjams laiko neskiria, o į tarybą ėjo tik siekdamas miesto valdžiai patarti ūkiniais klausimais.

Už tarybos ir komitetų posėdžiuose praleistą laiką, už pasiruošimui, dokumentų skaitymui skirtas valandas P.Rojus jam skirtą atlyginimą pasiima, bet teikti tarybos nario išlaidų ataskaitas jam nebuvo kilę minties.

Vis dėlto kiekvienais metais po keletą tūkstančių eurų iš biudžeto pasiimančių kolegų P.Rojus neskuba smerkti.

Anot palangiškio, daugiau laiko ir entuziazmo turintys tarybos nariai gal aktyviai važinėja į renginius, šventes, patiria daugiau išlaidų degalams, todėl nori jas kompensuoti.

Vis dėlto, P.Rojaus manymu, teisingiausia būtų, kad tarybos narys už savo darbą gautų fiksuotą atlygį.

Išmokų neėmė 15 metų

Privataus pirminės sveikatos priežiūros centro savininkė Sondra Kulikauskienė Palangos savivaldybės taryboje yra nuo 2007 metų ir išlaidų kompensacijos nėra ėmusi nė karto.

Ji teigė neįsivaizduojanti, kaip skirtą išmoką reikėtų paimti, nes kompensuoti nėra ko.

Darbui skirtu kompiuteriu ar planšete aprūpina savivaldybė.

Pas rinkėjus gydytojai vykti nereikia, nes jie, kaip ligoniai, pas ją ateina patys.

Automobiliu politikė nesinaudoja, nes neturi vairuotojo pažymėjimo.

„Gimiau ir užaugau Palangoje. Darbas toks, kad pažįstu daugumą gyventojų.

Į politiką ėjau norėdama jiems daugiau padėti. Tai yra mano pareiga ir už ją, kaip sąžiningas žmogus, negaliu paimti pinigų, kurių iš tikro neišleidau“, – sakė S.Kulikauskienė.

Nutarė nebesižeminti

Praėjusią kadenciją Palangos taryboje pradėjęs dirbti Domininkas Jurevičius beveik 520 eurų paėmė tik pačioje darbo pradžioje 2019 metais.

Vėliau jis jokių išlaidų ataskaitų Palangos savivaldybei nebeteikė ir iki šiol kompensacijos nėra ėmęs.

„Tik atėjus į tarybą iš pradžių atrodė, kad reikia rinkti degalų čekius, skaičiuoti išlaidas už internetą, telefoną.

Tik vėliau supratau, kad tai nėra būtina, o šitaip žemintis dėl pinigų nenorėjau. Kiek užsidirbu, tiek man ir pakanka“, – teigė apgyvendinimo verslu užsiimantis palangiškis.

Pasak D.Jurevičiaus, kai kam užpildytas degalų bakas iš tiesų svarbus, o kai kas tuo ir papiktnaudžiauja.

Prilygino savanorystei

Diana Starkutė-Kriukovė yra vienintelė Neringos tarybos narė, kuri praėjusią kadenciją nė karto nėra paėmusi tarybos nario veiklai skirtų išmokų.

„Man šitų pinigų nereikėjo. Aš namuose ir darbe turiu kelis kompiuterius. Degalų mašinai man nereikia, nes gyvenu Nidoje ir iki savivaldybės nueiti užtrunku kelias minutes.

Rinkėjams tavęs, kaip tarybos nario, prireikia – juos sutinki gatvėje arba jie tau paskambina. Niekas pas žmones po namus nebevažinėja“, – sakė kurorto politikė.

Sužinojusi, kad per visą kadenciją ji galėjusi gauti bemaž 30 tūkst. eurų, moteris juokavo, jog už tokius pinigus kokiame kaime ir sodybą būtų nusipirkusi.

Ji teigė nesuprantanti, kam tarybos nario veiklai reikalingi pinigai.

Esant poreikiui telefonu, kompiuteriu, popieriumi turėtų aprūpinti savivaldybė. Bet šiais laikais visa tai turi patys politikai.

Anot D.Starkutės-Kriukovės, į tarybos narius kandidatuojama savo valia, žinant, jog tai visuomeninės pareigos, o savanoriaujant kokioje nors srityje juk nekyla minties, kad patirtas išlaidas kas nors turėtų kompensuoti.

D.Starkutė-Kriukovė pateisintų nebent Juodkrantėje gyvenančių tarybos narių išlaidas degalams: „Nuo Juodkrantės iki Nidos yra apie 30 kilometrų. Kartais per dieną skirtingu laiku būna du komitetų posėdžiai, todėl į juos tenka važiuoti du kartus.“

Grąžino pinigus

Kauno tarybos narys, konservatorius P.Lukševičius į miesto biudžetą grąžino 21 tūkst. eurų – pusę sumos, kuri jam buvo išmokėta per buvusią kadenciją. Anot politiko, jis išmokas naudojęs skaidriai ir tvarkingai.

Anksčiau apie tai, kad miesto biudžetui grąžins beveik 14 tūkst. eurų, pranešė Kauno taryboje dirbusi dabartinė finansų ministrė konservatorė G.Skaistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.