Briuselyje jau diskutuojama dėl rinkimų Ukrainoje po karo: dalyvauja ir Lietuvos VRK atstovas

Antradienį ir trečiadienį Briuselyje vyksta Tarptautinės organizacijos IDEA ir Europos Parlamento organizuojamas susitikimas, kurio metu ES narių ir kitų valstybių rinkimų organizatoriai, tarptautinių organizacijų bei Ukrainos valstybinių institucijų atstovai tariasi dėl pagalbos Ukrainai rengiant pirmuosius šios šalies rinkimus, vyksiančius pasibaigus karui, praneša Vyriausiosioji rinkimų komisija (VRK).

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 12:35 PM

Pasak VRK, Briuselyje surengta diskusija skirta aptarti sprendimus, kaip padėti Ukrainai užtikrinti rinkimų teisę ir lygias galimybes rinkėjams balsuoti artėjančiuose šios šalies parlamento rinkimuose.

Lietuvai šiame renginyje atstovauja VRK pirmininko pavaduotojas, laikinai einantis pirmininko pareigas, dr. Andrius Puksas ir VRK Kompiuterinių technologijų skyriaus vedėjas Darius Gaižauskas.

Vadovaujantis Ukrainos Konstitucijos nuostatomis, Parlamento rinkimai šioje šalyje turėtų vykti 2023 m. rudenį, Prezidento rinkimai – 2024 m. pavasarį, o vietos savivaldos rinkimai – 2025 m. Tačiau rinkimai negali vykti, kol šalyje galioja karo padėtis. Nors tragiškas karas dar nesibaigė, šiuo metu jau atliekamas jo padarinių rinkėjams ir infrastruktūrai įvertinimas, taip pat pradėtas atsakingų Ukrainos institucijų pasirengimas artėjantiems rinkimams, kurie bus organizuojami iš karto pasibaigus karui, nurodoma VRK pranešime žiniasklaidai.

Anot VRK, Ukrainos centrinė rinkimų komisija, suprasdama laukiančių iššūkių mastą, teikia siūlymą didinti balsavimo vietų skaičių užsienio valstybėse ir steigti jas ne tik ambasadose ar konsulatuose, bet ir už diplomatinių atstovybių ribų. Kartu tikimasi sklandaus bendradarbiavimo su užsienio valstybėmis ir jų pagalbos užtikrinant Ukrainos žmonėms teisę balsuoti. 

Susitikime bus siekiama įvertinti rinkimų organizavimui reikalingas išlaidas ir numatyti reikalingus išteklius, kurių prireiks formuluojant poreikius dėl tarptautinės paramos, pažymima pranešime.

„Šiandien, diskutuodami su kitų valstybių rinkimų organizatoriais, visi suprantame, kad rengdama pirmuosius rinkimus po karo, Ukraina susidurs su precedento neturinčiais iššūkiais, kadangi karo metu sunaikinta didelė rinkimų infrastruktūros dalis, o po pasaulį pasklido milijonai ukrainiečių karo pabėgėlių“ – situaciją Ukrainoje komentavo renginyje dalyvaujantis A. Puksas.

Pasak jo, Ukrainos centrinės rinkimų komisijos laukia sudėtingas ir daug pasiruošimo reikalaujantis darbas, o renginio Briuselyje metu intensyviai ieškoma būdų, kaip užsienio valstybės galėtų padėti, kad jose šiuo metu gyvenantys Ukrainos žmonės turėtų galimybę balsuoti artėjančiuose rinkimuose.

Be kitų svarbių rinkimų organizavimui reikalingų priemonių taip pat planuojama inicijuoti plataus masto visuomenės informavimo kampaniją, kad įvairiose valstybėse gyvenantys Ukrainos rinkėjai sužinotų apie rinkėjų registravimosi ir balsavimo tvarką, praneša VRK.

Remiantis Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis, iki 2023 m. vasario pabaigos Europoje fiksuota iki 8,1 mln. ukrainiečių pabėgėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.