Teisme vėl skaičiuojami Eligijaus Masiulio pinigai

Kiek santaupų galėjo turėti šešiolika metų Seimo nariu buvęs Eligijus Masiulis ir jo artimieji? Buvusio politiko turtai vėl buvo skaičiuojami Apeliaciniame teisme.

 E.Masiulis tvirtina gavęs paskolą, o ne kyšį.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 E.Masiulis tvirtina gavęs paskolą, o ne kyšį.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 4:05 PM

Praėjusiais metais išteisinto E.Masiulio advokatas Ruslanas Boiko tikino, kad kaltinimai neteisėtu praturtėjimu buvusiam politikui pateikti be pagrindo. 2016 metų gegužę E.Masiulio namuose per kratas buvo rasta 242 tūkst. eurų. Pareigūnai nustatė, jog 106 200 eurų E.Masiulis kaip kyšį gavo iš verslininko, tuomečio koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Raimondo Kurlianskio.

Likę pinigai – taip pat nedeklaruoti ir nepagrįsti dokumentais, tačiau, anot advokato R.Boiko, savininko nesugebėjimas pagrįsti turto įsigijimą dar nėra pagrindas kaltumui nustatyti.

Advokato teigimu, būtina įvertinti visus pajamų šaltinius – darbovietes, verslą, šeimos narių pajamas.

R.Boiko priminė, kad įstatymas dėl neteisėto praturtėjimo įsigaliojo tik 2010 metais, todėl iki to laiko asmuo neprivalėjo rinkti turto įgijimo įrodymų.

Be to, tokiam kaltinimui turi būti akivaizdus gyvenimas ne pagal pajamas.

„Pripažįstant E.Masiulio turtą neteisėtu, nebuvo paisoma šių principų. Nebuvo vertinamos galimybės įgyti turtą per visą savininko darbinę veiklą, ne tik siauru 2010–2015 metų laikotarpiu“, – kalbėjo advokatas.

Jis pabrėžė, kad ilgametis politikas E.Masiulis visą laiką gaudavo nuolatines pajamas, dirbo jo žmona, kuriai padėdavo ir pasiturintys tėvai, šeima turėjo nekilnojamojo turto.

„E.Masiulis anksčiau nebuvo už nieką teistas, nebaustas už jokius pažeidimus, nerasta jokio jo turto užsienyje – nei vilų, nei jachtų, nenustatyta, kad jis ar jo šeimai turėtų sąskaitų užsienio bankuose, gautų į jas dideles lėšas“, – kalbėjo R.Boiko.

E.Masiulį yra aiškinęs, kad nemažai jo namuose rastų pinigų priklausė tuometės jo sutuoktinės Ievos Masiulienės tėvams bei sesers šeimai. Jo teigimu, abi šeimos planavo vertis nekilnojamuoju turtu, todėl ir jo automobilyje rasti 16200 eurų – buvo asmeniniai pinigai, kuriuos jis turėjęs perduoti žmonos seseriai už Nidoje esančio buto remontą.

Advokato teigimu, tomis dienomis E.Masiulis darbo reikalais kelioms dienoms planavo vykti į Klaipėdą ir tuos pinigus perduoti. Būsima išvyka esą buvo pažymėta per kratą paimtoje E.Masiulio užrašų knygelėje, bet pareigūnai į tai nekreipę dėmesio.

Nors prokuroras kritiškai vertino tuometės E.Masiulio sutuoktinės artimųjų parodymus, kad alikyti pinigus pas E.Masiulį buvę saugiau nei namie, paaiškėjo, kad kratos išvakarėse jie sudarė sutartį dėl banko seifo nuomos, kad nereikėtų pinigų saugoti pas E.Masiulį.

Bylos duomenimis, 2015 metų gruodžio 4 d. E.Masiulis ir jo žmonos sesers šeima SEB banko prašė 160 eurų paskolos, abiems šeimoms – po 80 tūkst. eurų.

Anot advokato, tai atitinka iš R.Kurlianskio prašytos paskolos dydį. Jis neatmetė, kad 90 tūkst. eurų paskolos iš R.Kurlianskio prašęs E.Masiulis 10 tūkst. eurų planavo panaudoti įsigyto būsto remontui.

Prokuratūra įrodinėjo, kad E.Masiulis iš R.Kurlianskio gavo 106 200 tūkst. eurų kyšį, tačiau tuometis politikas visą laiką tikino iš verslininko gavęs 90 tūkst. eurų.

Advokato teigimu, tai, kad šie pinigai nesusiję, patvirtina ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų medžiaga. Gegužės 10-ąją, po susitikimo su R.Kurlianskiu jie E.Masiulį stebėjo kiekvieną minutę.

Sekimo protokoluose užfiksuota, kad po susitikimo su R.Kurlianskiu prie savo automobilio grįžęs E.Masiulis ant galinės automobilio sėdynės padėjo dovanų maišelį ir juodos spalvos rankinę.

Atvažiavęs į J.Jasinkio gatvę, jis nuo galinės sėdynės paėmė ir apsivilko švarką, tada atidarė bagažinę, nuo sėdynės tada paėmė dovanų maišelį ir padėjo į bagažinę. Tuomet jis vėl įsėdo į automobilį ir jį perstatė į kitą vietą.

E.Masiuliui nuėjus į viešbutį, jo automobilį patikrino STT pareigūnai. 16200 eurų buvo rasti atskirai.

„Pagal įrašą E.Masiulis neturėjo laiko ir galimybės iš bendros pinigų krūvelės atskaičiuoti 16200 eurų ir padėti juos kitoje vietoje. Suskaičiuoti tokią sumą pinigų tikrai užtruktų“, – kalbėjo E.Masiulio advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.