G. Nausėda įvertino konservatorių fiasko: „Atėjo senelis ir liepė susirinkti žaislus“ Specialiai lrytas.lt iš Bratislavos

Seimas atsisakė žaisti pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) primestas taisykles, antradienį teigė prezidentas Gitanas Nausėda, reaguodamas į parlamentarų sprendimą nepritarti pirmalaikiams Seimo rinkimams.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai lrytas.lt iš Bratislavos (Slovakija)

Jun 6, 2023, 5:42 PM, atnaujinta Jun 6, 2023, 6:00 PM

„Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai mėgino pastatyti vežimą prieš arklį, kitaip tariant – primesti kolektyvinę atsakomybę visam Seimui, nors puikiai suprantame, kad problema prasidėjo savivaldybėse, po to persimetė į Vyriausybę, ir tarsi reikėjo pradėti daryti žingsnius ten, o jau tik po to galvoti, kokius dar būtų galima padaryti žingsnius.

Seimas nusprendė, kad jis nežais pagal tas taisykles, kurias buvo mėginama jam primesti. Dabar sugrįžome į pradinį tašką, kur vėl arklys stovi prieš vežimą, ir reikia atsakyti į klausimą, ką toliau daryti, ar apsimesti, kad nieko neįvyko“, – žurnalistams Bratislavoje sakė G.Nausėda.

Visgi, šalies vadovas įsitikinęs, kad Lietuvos rinkėjai neleis apsimesti, kad nieko neįvyko.

„Jie visi stebi šį vaikų darželį – kitaip jo nepavadinsi. Tai vaikų darželio žaidimas. Atėjo senelis, liepė susirinkti žaislus. Ir dabar nežinau, ką jie darys toliau.

Jeigu išankstinių rinkimų nebus, rinkėjai kitąmet nuspręs, ar jie nori vaikų darželio pasirodymą stebėti dar ketverius metus, ar ne“, – įvertino G.Nausėda.

Pastebėjus, kad ir premjerė Ingrida Šimonytė apie atsistatydinimą jau kalba atsargiau, šalies vadovas teigė esąs tikras, kad politinė situacija jau nebebus tokia, kokia anksčiau – nesvarbu, ar premjerė liks savo poste, ar ne.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, vargu bau, ar pavyks. Manau, kad tai, kas įvyko, yra matoma Lietuvos rinkėjų, jie padarys galutines išvadas.

O ir premjerė, ir Vyriausybė dar turi gero laiko iki Vilniaus viršūnių susitikimo nuspręsti, kaip jie ketina elgtis ir kokios atsakomybės iš ministrų reikalauti. Laiko yra tiek daug, kad pakeitus vieną kartą nuomonę, iki Vilniaus viršūnių susitikimo ją galima pakeisti dar keturis kartus“, – kalbėjo G.Nausėda.

Seime antradienį parlamentarai balsavo, ar jiems reikia pasileisti ir skelbti pirmalaikius rinkimus. Tokiam dalies TS-LKD atstovų siūlymui nebuvo pritarta – Seimas projektą atmetė jau pateikimo stadijoje. „Už“ konservatorių siūlymą balsavo 66 parlamentarai, „prieš“ – 61, susilaikė 8 Seimo nariai.

„Prieš“ TS-LKD prezidiumo iniciatyvą balsavo 14 konservatorių frakcijos narių, susilaikė – du. Tuo tarpu pirmalaikių rinkimų siūlymą palaikė 34 konservatorių frakcijos atstovai.

Nors premjerė I.Šimonytė buvo pareiškusi, kad Seimui nepritarus dėl pirmalaikių rinkimų, ji trauksis iš pareigų, antradienį po nepavykusio balsavimo ji kalbėjo jau kiek kitaip.

„Seimas pasakė, ką jis mano apie šitą situaciją. Tokia nuomonė irgi gali būti, nes tai yra Seimo kompetencija priimti šitą sprendimą. Dabar toliau tarsimės“, – situaciją komentavo ji.

„Aš turbūt pasisakydama leidau sau šiek tiek per daug, nes aš nesu Vyriausybėje pati sau, bet prezidiumas yra priėmęs sprendimą svarstyti šitą klausimą, tai prezidiumas šitą klausimą bet kuriuo atveju ir svarstys“, – nurodė I.Šimonytė.

Paklausta, ar nori toliau dirbti, ministrė pirmininkė atrėžė trumpai: „Aš dirbu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.