Intriguojantys VRK vadovo paieškų užkulisiai: V. Čmilytės-Nielsen pasirinkimas pribloškė V. Semešką

Nors politikos užkulisiuose tarp pretendentų į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkus buvo minimos net trijų buvusių Konstitucinio teismo vadovų pavardės, vis dėlto kandidato paieškos užsibaigė pačioje komisijoje.

V. Čmilytė-Nielsen, L.Petronienė ir V. Semeška.<br> Lrytas.lt koliažas.
V. Čmilytė-Nielsen, L.Petronienė ir V. Semeška.<br> Lrytas.lt koliažas.
Vilius Semeška<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilius Semeška<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lina Petronienė.
Lina Petronienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 7:42 PM, atnaujinta Jun 7, 2023, 7:52 PM

Neoficialiomis žiniomis, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen šią karštą kėdę pasiūlė užimti ilgametei VRK darbuotojai 50 metų Linai Petronienei.

Skyriaus vedėja neneigė sulaukusi Seimo pirmininkės pasiūlymo ir sutikusi kandidatuoti, bet vengė plačiau komentuoti šį pasirinkimą, kol nėra oficialaus teikimo. „Aš, tiesa sakant, net nežinau, ar esu vienintelė kandidatė“, – kuklinosi L.Petronienė.

Moteris teigė, kad V.Čmilytės-Nielsen pasiūlymas jai buvęs netikėtas, o sprendimas – nelengvas: „Teko gerai pagalvoti. Nesvarbu, kad aš komisijoje jau daug metų ir viskas man žinoma. Bet keičiasi darbo specifika ir atsakomybė. Žinau, kaip tai svarbu, todėl apsispręsti tikrai nebuvo lengva. Kita vertus, gerai suprantu, kad komisija negali ilgai būti be vadovo“.

Prieš darbą komisijoje, L.Petronienė yra dirbusi Medicinos bibliotekoje, taip pat programuotoja-analitike Seimo kanceliarijoje. Ji turi informatikės ir teisininkės išsilavinimą.

Pastaruoju metu L.Petronienė vadovavo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriui. Šis skyrius aiškinasi galimus rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimus.

Rinkimų komisija vadovo neturi nuo kovo pabaigos, kai sulaukusi kritikos dėl merų rinkimų organizavimo Anykščiuose bei Visagine iš pareigų pasitraukė Jolanta Petkevičienė.

Prieš kelias dienas V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad kandidato paieškos jau eina į pabaigą. „Procesas vyksta gana gerai, sklandžiai ir, tikiuosi, kad tikrai, kaip ir sakiau anksčiau, iki pavasario sesijos pabaigos bus pateikta kandidatūra“, – kalbėjo Seimo vadovė.

Būsimojo komisijos vadovo laukia rimti iššūkiai, mat kitąmet Lietuvoje vyks net treji rinkimai – bus renkamas šalies vadovas, Europos Parlamento nariai ir Seimas, taip pat vyks referendumas.

Jau ir šį rudenį rinkimų prievaizdams teks organizuoti pirmalaikius rinkimus Raseinių-Kėdainių apygardoje, kurioje išrinktas valstietis Arvydas Nekrošius pavasarį Seimo nario mandatą iškeitė į Raseinių rajono mero kėdę.

Kai kurie rinkimų prievaizdai anksčiau nuogąstavo, kad į komisijos vadovus gali būti pasiūlytas rinkimų organizavimo patirties visiškai neturintis žmogus.

Tačiau dar labiau jie nustebo išgirdę, kad Seimo vadovė šias pareigas pasiūlė komisijos sekretoriato darbuotojui.

Rinkimų prievaizdai gyrė analitikę kaip ypač patyrusią ir gerą savo srities žinovę, bet abejojo, ar buvusiai pavaldinei nekils sunkumų perimti komisijos vadovo vairą.

Kai kurie komisijos nariai neslėpė, jog gali būti nelengva susitaikyti su faktu, kad jiems vadovaus buvusi pavaldinė, kuriai neseniai patys skyrė įvairias užduotis ir duodavo nurodymus. „Kai kam gali būti keblu perlipti per save. Dėl to gali kilti įvairių trinčių, kurių komisijoje jau ir taip pakanka“, – kalbėjo lrytas.lt pašnekovai.

V.Čmilytės-Nielsen pasirinkimas nustebino ir kai kuriuos buvusius komisijos narius. „Čia – ne juokas? Neslėpsiu, nustebinote, švelniai tariant. Labai nustebinote“, – atrodė priblokštas konservatorius Vilius Semeška.

Seimo nariu vietoje Mykolo Majausko tapęs buvęs VRK narys stebėjosi, kad komisijos vadovo postas yra siūlomas vadovaujamo darbo patirties neturinčiai valstybės tarnautojai.

„Labai įdomus pasirinkimas. Keistokas ir netikėtas. Aš L.Petronienės neįsivaizduoju šiame poste. Ji vis dėlto yra labai ribotos kompetencijos specialistė, kiek pamenu, visą laiką užsiėmė tyrimais. Sunkiai įsivaizduoju, kad ji galėtų vadovauti komisijos nariams. Aš maniau, kad bus renkamasi kažką iš pavaduotojų. Nes iki rinkimų liko pusantrų metų ir toks pasirinkimas būtų buvęs logiškesnis. Mano galva, komisijai turėtų vadovauti autoritetą turintis ir patyręs teisininkas, kuris išmano ne tik rinkimų teisę“, – atvirai svarstė parlamentaras.

Tiesa, V.Semeška neskubėjo kategoriškai tvirtinti, jog nepritars šiam V.Čmilytės-Nielsen pasirinkimui. „Reikės išklausyti, kaip ji įsivaizduoja šį darbą, kokias mato komisijos veiklos spragas. Ji juk irgi buvo tiesiogiai atsakinga už įvykusius savivaldos rinkimus, kuriuos lydėjo skandalai“, – kalbėjo konservatorius.

Portalui kol kas nepavyko gauti Seimo pirmininkės komentaro dėl jos pasirinkimo.

Neoficialiomis žiniomis, jį galėjo riboti ir tai, kad būsimasis VRK vadovas į šias pareigas bus skiriamas trumpam laikui – iki naujų Seimo rinkimų, be to, galimus pretendentus galėjo atbaidyti ir kukli komisijos vadovo alga.

Žiniasklaidoje anksčiau skelbta, kad šis postas neva buvo siūlomas žinomiems teisės autoritetams, bet ne vienas jų šia kėde nesusiviliojo.

Tarp kandidatų neoficialiai buvo minimas buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas Egidijus Kūris, jo įpėdinis Dainius Žalimas, taip pat buvusi šio teismo pirmininkė Danutė Jočienė. Bet jie apskritai paneigė, kad jiems buvo siūlytos VRK vadovo pareigos.

Šaltinių teigimu, L.Petronienės kandidatūrą Seimo vadovei galėjo rekomenduoti jos komandoje šiuo metu dirbanti buvusi VRK narė Elena Masnevaitė.

Beje, L.Petronienė tarp kandidatų į VRK vadovus neoficialiai jau buvo minima ir tuomet, kai jo ieškojo buvusi Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.