Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimai neteisėto Ukrainos vaikų vežimo į Baltarusiją

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė, įvertinusi Baltarusių demokratijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos pateiktą informaciją dėl galimai neteisėtai vykdomo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusijos teritoriją ir Baltarusijos valdžios atstovų vaidmens prisidedant prie šių nusikalstamų veikų, pradėjo ikiteisminį tyrimą, pirmadienį pranešė prokuratūra.

Ukrainos vaikai<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Ukrainos vaikai<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 10:08 AM

Anot prokuratūros pranešimo, ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl civilių trėmimo ir perkėlimo ir dėl vaikų atskyrimo.

Šis sprendimas, kaip jau minėta, patenkinus užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio prašymą įvertinti S. Cichanouskajos turimą informaciją.

Pridedamuose dokumentuose nurodoma, kad prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, daugiau kaip 2000 Ukrainos vaikų, daugiausia našlaičių, buvo neteisėtai perkelti iš laikinai Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų į stovyklas Baltarusijoje. Teigiama, kad tai galimai atliekama Baltarusijos režimo nurodymu ar su jo pritarimu.

Baudžiamajame kodekse (BK) nurodyta, kad tas, kas karo, ginkluoto konflikto metu arba agresijos, okupacijos ar aneksijos metu įsakė, kurstė ar organizavo tremti ar trėmė civilius gyventojus iš okupuotos ar aneksuotos teritorijos į okupavusios ar aneksavusios arba trečiosios šalies teritoriją; įsakė, kurstė ar organizavo perkelti ar prievarta išvaryti arba perkėlė ar prievarta išvarė okupuotos ar aneksuotos valstybės civilius gyventojus tos valstybės teritorijoje pažeisdamas tarptautinės teisės normas; įsakė, kurstė ar organizavo perkelti ar perkėlė okupavusios valstybės civilius gyventojus į okupuotos šalies teritoriją, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 5 iki 15 metų.

BK taip pat numatyta, jog tas, kas neteisėtai atskyrė vaikus, žinodamas, kad šie vaikai, jų tėvai ar globėjai valstybės vardu buvo pagrobti, baudžiamas laisvės atėmimu iki 8 metų.

„Generalinės prokurorės sprendimu šis ikiteisminis tyrimas bus atliekamas atskirai nuo ikiteisminio tyrimo, pradėto 2022 m. kovo 1 d. dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, agresijos ir karo atakų“, – teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Šiuo metu šiame ikiteisminiame tyrime apie 100 asmenų yra pripažinti nukentėjusiais, liudytojais apklausta daugiau nei 360 iš Ukrainos į Lietuvą atvykusių karo pabėgėlių. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą aktyviai bendradarbiaujama Generalinės prokuratūros iniciatyva įsteigtoje jungtinėje tyrimo grupėje, kurios veiklą koordinuoja Eurojustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.